Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 3. 2012,
12.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo Tomas Alfredson Gary Oldman Colin Firth Tom Hardy

Petek, 23. 3. 2012, 12.13

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če je James Bond "fast food" vohunskih filmov, potem je Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun zrezek.

Zgodba vohunskega filma, ki je nastal po romanu Johna le Carreja, ni preprosta. Sredi hladne vojne britanska tajna služba MI6 pod šifro Cirkus in z vodjo, znanim pod imenom Kontrola (John Hurt), pošlje operativca Jima Prideauxa (Mark Strong) na Madžarsko, a njegova naloga klavrno propade. Kontrola mora zapustiti Cirkus, z njegovim odhodom pa v pokoj potisnejo tudi izkušenega vohuna Georgea Smileyja (Gary Oldman). Leto pozneje ga prosijo, naj razišče ugibanja o dvojnem agentu. S pomočjo informacij terenskega agenta Rickyja Tarra (Tom Hardy) potrdi domneve in ugotovi, da je Kontrola seznam osumljencev skrčil na pet ljudi, starejših agentov Cirkusa, razvrščenih po kodnih imenih šahovskih figur Kotlar, Krojač, Vojak in Revež. Gre za častihlepnega Percyja Allelina (Toby Jones), samozavestnega očarljivca Billy Haydona (Colin Firth), trdnega Roya Blanda (Ciaran Hinds), servilnega Tobyja Esterhasa (David Denick) in tudi Smileyja samega. Ob raziskovanju mlajšega agenta Petra Guillama (Benedict Cumberbatch) Smiley počasi odkriva vse dele sestavljanke – resnični pomen polomije na Madžarskem in tajne operacije ter seveda tudi identiteto dvojnega vohuna.

Film je sicer prvi angleško govoreči film švedskega režiserja Tomasa Alfredsona, znanega po režiji otroške vampirjade Vampirska ljubezen. Tokrat je na veliko platno prenesel kompleksno zgodbo z več presežki, tako igralskimi kot scenarističnimi in tudi scenografskimi. Vizualna podoba je skoraj popoln potep po sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, stil in fotografija filma pa sta mojstrovini sami zase. Impresivna igralska zasedba medtem ne pozna šibkih členov in poskrbi za vrsto verodostojnih, močnih predstav. Gary Oldman ni edini, ki izstopa, čeprav je edini, ki se lahko pohvali z oskarjevsko nominacijo. Čudi nas lahko le to, da gre za njegovo prvo. Kot Smiley, utrujeni agent z mirno prepričljivostjo, poskrbi za subtilne spremembe v razpoloženju in s skromno izrazno mimiko pove več, kot bi marsikdo s kričanjem, prav v tem pa se skriva njegova prava mojstrskost. Tesno za petami so mu tudi Mark Strong kot agent, ki je "videl preveč" in se vrnil v vsakdanje življenje, naivno inteligentni Benedict Cumberbatch, neobrzdani Tom Hardy in šarmantni Colin Firth, a igralska imena v tej bogati zasedbi bi pravzaprav lahko nizali še v kar nekaj stavkih.

Film se razpleta s počasnim, skrbno premišljenim tempom in še bolj premišljenim odmerkom informacij. Deluje kot posebna filmska partija šaha in Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun vsekakor zahteva vso gledalčevo zbranost. Ne gre za spektakularni vohunski film, poln cestnih pregonov in eksplozij, temveč za realistični, a napeti prikaz zadržanega raziskovanja skrivnosti, ki krojijo življenja, ter za vpogled v birokracijo tajne službe, v medsebojne igre, izdajstva, maščevanja, in v osebnosti agentov – dvojnih, samovšečnih, predanih, strtih. Če James Bond spominja na videoigrico, potem je Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun skrbno tempirana igra šaha. Ali drugače rečeno, če je Bond vohunski "fast food", potem je pričujoči film zrezek. Ne sicer tako sočen, kot bi si mestoma želeli, a vseeno.

Ne spreglejte