Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 4. 2018,
9.27

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

biografski film Watergate Diane Lane Liam Neeson TV Telekoma Slovenije

Četrtek, 12. 4. 2018, 9.27

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Mark Felt: Mož, ki je zrušil Belo hišo (Mark Felt: The Man who Brought Down The White House)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Mark Felt: Mož, ki je zrušil Belo hišo

Liam Neeson v biografskem vohunskem trilerju o agentu FBI, znanem pod vzdevkom Globoko grlo, ki je novinarjema časnika Washington Post pomagal razkriti afero Watergate.

ZDA/2017/98 min.
Režija: Peter Landesman
Igrajo: Liam Neeson, Diane Lane, Michael C. Hall, Josh Lucas, Kate Walsh, Marton Csokas, Noah Wyle
Žanr: Biografski dramatični triler
Ocena IMDb: 6,4/10│ Rotten Tomatoes: 35 % │ Uporabniki Googla: 76 %

V ameriški politični zgodovini ni veliko ljudi, ki bi izzvali toliko misterijev kot posebni agent, imenovan Globoko grlo.

Njegovo ime in priimek sta ostala skrita več kot tri desetletja, kar je leta podžigalo radovednost in špekulacije javnosti, dokler ni sam razkril svoje identitete.

Mark Felt je tajne informacije izdajal novinarjema Washington Posta o aferi Watergate, kar je privedlo do tega, da je predsednik Richard Nixon leta 1974 odstopil z oblasti.



"Igralska zasedba je prvovrstna, še posebej pa blesti Neeson v naslovni vlogi. Mark Felt veliko pridobi zaradi njegovega posebnega sklopa igralskih sposobnosti." Calvin Wilson, St. Louis Post-Dispatch


"Ali danes še obstajajo Marki Felti in kdaj se bodo ti oglasili? Film zastavlja to vprašanje v tolikšni meri kot slavi svojega subjekta, ne obljublja pa, da se bo to zgodilo kmalu." Adam Graham, Detroit News


Mark Felt: Mož, ki je zrušil Belo hišo | Foto:


Zanimivosti:

• Režiser Peter Landesman je priredil scenarij po istoimenski avtobiografiji Marka Felta, pod katero se je podpisal John O'Connor.

• Eden od producentov filma je Ridley Scott. Landesman je s Scottom sodeloval že pri snemanju biografske drame Pot zmagovalca (2015).

• Identiteta Globokega grla je bila predmet ugibanj vse do 31. maja 2005, ko je takrat 91-letni Felt javno priznal, da je bil Globoko grlo prav on.

Novinarja Bob Woodward in Carl Bernstein sta že naslednji dan v izjavi za Washington Post potrdila, da je bil Felt njun anonimen vir pri razkritju afere Watergate.

Mark Felt: Mož, ki je zrušil Belo hišo | Foto:

• Landesman je že leta 2006 najavil snemanje filma o Feltu. Ko je tega dokončal, se ni mogel izogniti primerjavi med aferama Watergate in Russiagate: "Vse, kar je hotel Mark Felt, je bilo, da ga pustijo v miru opravljati svoje delo. Jim Comey je želel enako."

• Foltovo ženo Audrey je upodobila Diane Lane (Nezvesta). Režiser Landesman in glavni zvezdnik filma Liam Neeson sta na tiskovni konferenci njen nastop kovala v nebo in dejala, da sta bila potrta, ker so morali zaradi časovnih omejitev številne prizore z Lanovo izpustiti iz končne različice filma.

• Woodward (tega igra Julian Morris) ima v filmu izjemno majhno vlogo, medtem ko se Bernstein v njem sploh ne pojavi. Landesman je namreč želel, da bi se njegov film razlikoval od "prevladujoče pripovedi o Watergatu".


V videoteki DKino si oglejte tudi:


Napovednik filma Mark Felt: Mož, ki je zrušil Belo hišo:

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD-ready TV-sprejemnik. Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte