Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 1. 2022,
20.02

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Natisni članek

Kitajska film cenzura

Sreda, 26. 1. 2022, 20.02

2 leti, 3 mesece

Kultni film na udaru kitajskih cenzorjev, konec so mu povsem spremenili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Fight Club | Edward Norton in Brad Pitt v Klubu golih pesti | Foto Guliverimage/UnitedArchives

Edward Norton in Brad Pitt v Klubu golih pesti

Foto: Guliverimage/UnitedArchives

Legendarni film Klub golih pesti je na Kitajskem dobil drugačen konec od izvirnika, tam v njem zmagajo oblasti.

(Če si po več kot 20 letih od premiere filma Klub golih pesti še niste ogledali, pa si to želite, raje ne berite naprej, saj boste naleteli na kvarnike.)

Uporabniki kitajske platforme za pretočne vsebine Tencent Video so pretekli konec tedna opazili nekaj nenavadnega. Film Klub golih pesti (Fight Club) iz leta 1999, ki ga je režiral David Fincher, v glavnih vlogah pa v njem igrata Edward Norton in Brad Pitt, je na tej platformi na voljo v različici, ki ima povsem drugačen konec od izvirnika.

Izvirni konec filma ...

V izvirnem filmu pripovedovalec (igra ga Norton) ugotovi, da Tyler Durden (tega igra Pitt) ni resnična oseba, ampak njegov alter ego, in ga ubije. Nato lahko v zadnjem prizoru vidimo, kako eksplozije uničujejo nebotičnike, s tem pa se uresniči ideja anarhista Durdna, da bi z uničenjem bank in podatkov o kreditih izbrisal potrošniško kulturo ter ustvaril popoln kaos.

... in kitajski konec filma

Anarhistično in protikapitalistično sporočilo Kluba golih pesti pa očitno ni bilo pogodu kitajskim cenzorjem, ki so se odločili, da bodo gledalci na Kitajskem dobili drugačen konec. Po poročanju CNN so v filmu, ki je na voljo na platformi Tencent Video, izrezali celotni zadnji prizor in ga nadomestili z napisom, ki gledalcem pojasnjuje, kako se zgodba konča.

"Policija je pravočasno izvedela za načrt in prijela vse zločince ter uspešno preprečila eksplozijo," so zapisali in dodali, da so Tylerja Durdna, plod pripovedovalčeve domišljije, odpeljali na psihiatrično zdravljenje, pozneje pa ga izpustili na prostost.

Vsi filmi morajo skozi cenzorsko sito

Filmska cenzura ima sicer na Kitajskem že dolgo brado, predvajati je dovoljeno le peščico filmov, posnetih zunaj kitajskih meja. Med letoma 1994 in 2019 je bilo denimo na Kitajskem predvajanih le devet od 26 dobitnikov oskarja za najboljši film, navaja CNN.

Kitajska kino | Foto: Reuters Foto: Reuters

Filmi in serije, ki po mnenju cenzorjev Kitajsko prikazujejo v slabi luči in ki omenjajo prepovedane teme, kot je masaker na Trgu nebeškega miru ali pa karkoli, povezano s skupnostjo LGBTQ, do kitajskih gledalcev običajno sploh ne pridejo ali pa cenzorji iz njih umaknejo vse scene, ki se jim zdijo sporne.

Tako so denimo iz z oskarjem nagrajenega filma Bohemian Rhapsody izrezali vse omenjene spolne usmerjenosti Freddyja Mercuryja, prav tako je iz filma izginila omemba, da je zbolel za aidsom.

Igra prestolov s cenzuro postala "dokumentarec o gradovih"

Težko cenzorsko roko so gledalci občutili tudi pri megauspešni seriji Igra prestolov, v kateri v izvirniku nista manjkala nazorna spolnost in nasilje. Iz nje so po poročanju CNN izrezali toliko prizorov, da so ga po besedah nekaterih kitajskih gledalcev spremenili v "zapet dokumentarec o srednjeveških evropskih gradovih".

Preberite še:

Disney+
Trendi Uradno je: v Slovenijo prihaja Disney+
Ne spreglejte