Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Torek,
1. 12. 2015,
10.01

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sašo Avsenik Alfi Nipič

Torek, 1. 12. 2015, 10.01

4 leta, 3 mesece

Ko se Avsenikovega spota lotijo študenti AGRFT

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Jure Kreft, ki ga poznamo kot igralca v filmih Gremo mi po svoje, in režiser Jure Dostal, ki se je na Festivalu slovenskega filma predstavil s filmom Tričetrt, sta posnela spot za Saša Avsenika.

Pri večini narodno-zabavnih videospotov smo navajeni podobnih pristopov, ki praviloma vključujejo posnetek ansambla v domači gostilni ali pa v slovenskih gorah, le občasno pa se v njih pojavijo tudi bolj filmski prizori. Mlada ekipa produkcijske hiše FIXMEDIA, v kateri so študenti AGRFT, se je s svojim mladostnim pristopom lotila skladbe Sedem vrtnic, ki jo skupaj z Ansamblom Saša Avsenika prepeva Alfi Nipič.

Medtem ko so znane anekdote, da so na isti lokaciji v istem dnevu lahko nekateri producenti posneli tudi po štiri narodno-zabavne spote, je bilo pri Sedmih vrtnicah drugače. Spot so snemali štiri dni, vmes pa jim je uspelo posneti še video o nastajanju.

Od Gremo mi po svoje do 7 vrtnic Producent spota je Jure Kreft, skodrani mladenič iz filmov Gremo mi po svoje 1 in 2, ki nam je povedal, da so se projekta lotili zelo zagnano. "Videospot je za majhno produkcijo priložnost, da uporabimo svojo domišljijo in naredimo posnetke na visoki ravni. Čeprav nam gre s produkcijo razmeroma dobro in imamo precej povpraševanja za predstavitve podjetij ter oglase, je videospot priložnost, kjer lahko filmska ekipa zaživi svoje sanje."

Osnoven koncept spota je naredil režiser Jure Dostal. "Odločili smo se za snemanje na najlepših slovenskih lokacijah s precej dobro opremo, kar ekipo še dodatno motivira. Ko daš direktorju fotografije, tokrat je bil to Jan Misir, priložnost, da dela z dobro kamero in dobrimi lučmi, si lahko prepričan, da bo delal zagnano," nam je povedal Kreft.

"Cilj je preprost: narediti presežek." "Naša ekipa si vselej zastavi preprost cilj: narediti presežek. Tokrat se je ponudila priložnost na področju narodno-zabavne glasbe in z veseljem smo jo sprejeli. Tudi naročnik (Ansambel Saša Avsenika) je od nas želel, da naredimo spot, ki bo presegel uveljavljene kalupe narodno-zabavne glasbe in jo približal širši javnosti. Seveda pri tem nismo želeli popolnoma zradirati dozdajšnjih klišejev in praks. Tako je nastala ideja, da posnamemo ansambel in Alfija v hribih, pesem pa to nadgradimo s svežo in še ne videno zgodbo."

Glede na to, da so za snemanje porabili štiri snemalne dni, so v snemanje spota vložili tudi precej prostovoljnega dela. "Na tej točki bi rad poudaril, da ne želim, da se takšen entuziazem v kulturi pričakuje vselej od vsakogar. Spota smo se lotili na takšni ravni in toliko lokacijah zaradi svojega veselja. V produkciji smo še študenti in večinoma nam še ni treba plačevati položnic, kmalu pa bomo od videa želeli in morali preživeti," opozarja Kreft.

Bi si lahko sredi hleva sezuli rdeče škornje in jih posodili igralki? Ekipi se je med zagnanim snemanje spota zgodilo tudi to, da so na Vršiču pozabili kamero, s katero so snemali video o nastajanju spota. "Predstavljajte si občutek, ko dva dni zapored garaš po 16 ur, narediš zadnji posnetek v Ljubljani, si oddahneš, zložiš opremo v avtomobil in ugotoviš, da si pozabil kamero za 'making of' na Vršiču. Noro. S sodelavcem sva jo šla iskat ob dveh zjutraj in pod čudovitim zvezdnatim nebom se je vse dobro razpletlo," je zapisal režiser Dostal, ki nas je opozoril na še eno podrobnost iz videa.

"Režiserji živimo v iskanju posebnih, še ne videnih prizorov. Ko smo snemali nočne kadre na kmetiji Jelinčič, nam je pomagala gospodična Ana, pri tem pa je imela obute čudovite rdeče škornje. Nisem se mogel zadržati in jo prosil, da jih sredi hleva sezuje in posodi igralki. Vidimo jih lahko točno v drugi minuti spota. Majhen detajl, ampak deluje super."

Ne spreglejte