Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 4. 2021,
8.12

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

nagrade bafta Dežela nomadov

Ponedeljek, 12. 4. 2021, 8.12

3 leta

Dežela nomadov nadaljuje zmagoviti pohod in pobira nagrade #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Nomadland | Frances McDormand v filmu Dežela nomadov (Nomadland), ki velja tudi za enega od favoritov za oskarje. | Foto IMDb

Frances McDormand v filmu Dežela nomadov (Nomadland), ki velja tudi za enega od favoritov za oskarje.

Foto: IMDb

Na nedeljski podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta so za najboljši film razglasili Dežela nomadov, režiserka filma Chloe Zhao je prejela bafto za režijo, veselila se je tudi glavna igralka Frances McDormand. Za izstopajoči britanski film je bil razglašen film Obetavna mladenka, bafto za najboljšega igralca je pobral Anthony Hopkins (Oče).

V Deželi nomadov Frances McDormand igra žensko, ki izgubi dom in se nato v iskanju občasnega dela odpravi na potovanje po ZDA. Film o prisilnih nomadih v času velike gospodarske krize v ZDA je bil nominiran v sedmih kategorijah, poroča STA. Bafto si je, poleg za najboljši film, režijo in glavno igralko, prislužil še za fotografijo.

Dežela nomadov je slavila že na zlatih globusih in v Benetkah

Dežela nomadov je med drugim že osvojila zlata globusa za najboljši film in režijo ter zlatega leva za najboljši film na 77. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah. V tekmi za najboljši film je v nedeljo premagala film o demenci Oče Floriana Zellerja, drami The Mauritanian Kevina Macdonalda in The Trial of the Chicago 7 Aarona Sorkina ter feministično črno komedijo Obetavna mladenka režiserke Emerald Fennell.

Za glavno vlogo v Očetu je slavil Anthony Hopkins, medtem ko je bil film nagrajen še za najbolje prirejen scenarij. Bafto za izstopajoči britanski film je prejel Obetavna mladenka, ki je odnesel tudi nagrado za izvirni scenarij. Med filmi, ki niso bili posneti v angleščini, je slavil Nažgani danskega režiserja Thomasa Vinterberga, poroča STA.

Britanska drama o odraščanju Rocks režiserke Sarah Gavron, ki si je tako kot Dežela nomadov prislužila sedem nominacij, je prejela le bafto za kasting, črno-beli film o Hollywoodu Mank režiserja Davida Fincherja je slavil za produkcijo. Za najboljši animirani film je bil razglašen Soul v režiji Peta Docterja, ki je bil nagrajen še za izvirno filmsko glasbo.

Dvodnevna podelitev

Slovesnost ob letošnjih baftah so iz dvorane Royal Albert Hall prenašali na televiziji BBC, letos pa so jo razpotegnili na dva dneva. S sobotno oddajo so počastili filmske ustvarjalce, kot so scenografi, kostumografi in maskerji, nedelja je bila rezervirana za glavne kategorije nagrad.

Oglejte si še:

Zlati globusi
Trendi Zlati globusi, kot jih še nismo videli: prejemniki so se nagrad veselili kar doma #video
Ne spreglejte