Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 10. 2018,
4.02

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,11

1

Natisni članek

obletnica River Phoenix

Torek, 30. 10. 2018, 4.02

5 let, 5 mesecev

25 let od smrti zvezdnika, ki je pretresla svet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,11

1

River Phoenix | Foto Cover Images

Foto: Cover Images

31. oktobra 1993 je na pločniku pred losangeleškim nočnim klubom umrl igralec, ki je takrat veljal za enega najobetavnejših filmskih zvezdnikov.

Ko je River Phoenix umrl, je imel le 23 let, a je do takrat ustvaril že vrsto nepozabnih filmskih vlog. Pozornost svetovne javnosti je pritegnil pri 16 letih, ko je zaigral v filmu Ostani z menoj (Stand by Me), pri 18 si je z vlogo v Vedno na begu (Running in Empty) že prislužil nominacijo za oskarja za najboljšo moško stransko vlogo, leta 1991, ko je imel 21 let, pa je na beneškem filmskem festivalu dobil nagrado za najboljšega igralca za vlogo v Moj mali Idaho (My Own Private Idaho).

S Keanujem Reevesom v filmu Moj mali Idaho | Foto: Cover Images S Keanujem Reevesom v filmu Moj mali Idaho Foto: Cover Images

Cehovski kolegi in filmski kritiki so mu pripisovali neizmeren talent in napovedovali bleščečo prihodnost, ki pa jo je prekinil smrtonosni koktajl kokaina in heroina, zaradi katerega je 31. oktobra 1993 umrl pred znanim losangeleškim nočnim klubom The Viper Room. Solastnik tega je bil še en filmski zvezdnik Johnny Depp.

Le nekaj dni pred 25-letnico Phoenixove smrti je igralka Samantha Mathis, takratno igralčevo dekle, prvič spregovorila o noči, ko je 23-letnik umrl pred njenimi očmi.

Klub, pred katerim je umrl River Phoenix | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Klub, pred katerim je umrl River Phoenix Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

"Vedela sem, da tisto noč nekaj ni bilo v redu, nekaj, česar nisem razumela," je povedala za britanski časopis The Guardian. "Nikogar nisem videla jemati droge, a River je bil zadet, in to tako, da mi je bilo neprijetno." S Phoenixom sta v The Viper Room pripeljala njegova mlajša sestro in brata, Rain in Joaquina, danes priznanega igralca. Kot je povedala Mathis, sama nista nameravala ostati, nato pa so Phoenixa prijatelji glasbeniki prepričali, naj zaigra z njimi, in sta odšla v klub. "45 minut je pozneje je bil mrtev."

Samantha Mathis in River Phoenix leta 1993 v filmu Ah, ta ljubezen (The Thing Called Love) | Foto: IMDb Samantha Mathis in River Phoenix leta 1993 v filmu Ah, ta ljubezen (The Thing Called Love) Foto: IMDb

Danes 48-letna igralka je za Guardian obnovila podrobnosti dogajanja v noči, o kateri do zdaj ni hotela ali zmogla govoriti. Ko se je vrnila s stranišča, je ugotovila, da so Phoenixa in še enega moškega vrgli iz kluba, ko je prišla na ulico, pa je igralec v krčih ležal na tleh. "Začela sem vpiti na tistega drugega moškega in ga spraševala, kaj je vzel, on pa mi je rekel, naj Riverja pustim pri miru, ker mu kvarim užitek," je povedala.

Joaquin Phoenix je imel 19 let, ko je bil priča smrti starejšega brata. | Foto: Getty Images Joaquin Phoenix je imel 19 let, ko je bil priča smrti starejšega brata. Foto: Getty Images

Reševalce je poklical Phoenixov mlajši brat Joaquin (klic hlipajočega 19-letnika, ki prosi za pomoč, so pozneje predvajali praktično vsi mediji), a so prišli prepozno, igralčevo srce je medtem že nehalo biti. Pozneje so ugotovili, da je umrl zaradi prevelikega odmerka kokaina in heroina.

River Phoenix | Foto: Cover Images Foto: Cover Images

River Phoenix je bil zavzet aktivist, vegetarijanec in goreč borec za zaščito okolja, obenem pa si je na rame naložil skrb za svojo veliko družino, še piše Guardian. Njegova mati in oče sta bila dolgo vidna člana zloglasne sekte Božji otroci (Children of God) in pod njenim okriljem so živeli tudi njuni otroci, dokler nista leta 1978 sekte zapustila. Phoenix o tem obdobju ni veliko govoril, le enkrat je v intervjuju povedal, da je bil pri štirih letih spolno zlorabljen.

16-letni Phoenix (levo) v filmu Ostani z menoj | Foto: Cover Images 16-letni Phoenix (levo) v filmu Ostani z menoj Foto: Cover Images

Družina je bila vedno tesno povezana, a je imel Phoenixov oče težave z alkoholom, zato je River že zelo zgodaj nase prevzel breme skrbi za družino. "Tisto zadnje leto mi je rekel, da mora posneti le še en film, da bo prihranil dovolj denarja za študij svoje najmlajše sestre," se je v pogovoru za Guardian spomnila Samantha Mathis.

Z Matthewom Perryjem (desno) leta 1988 | Foto: Cover Images Z Matthewom Perryjem (desno) leta 1988 Foto: Cover Images

Dejala je še, da v času njune zveze ni opazila, da bi Phoenix jemal droge. "V dneh pred njegovo smrtjo pa sem opazila, da se nekaj dogaja," je dodala. Te dni je sicer v svoji avtobiografiji podrobno popisal Phoenixov prijatelj Bob Forrest, ki je v knjigi, ki je izšla leta 2013, trdil, da se je igralec s kitaristom skupine Red Hot Chili Peppers Johnom Frusciantejem več dni neprestano drogiral. "Vsi smo se držali bolj ali manj iste rutine. Najprej smo kadili crack ali si vbrizgali kokain, nato pa smo si vbrizgali še heroin, da bi nas 'spustil' in bi se lahko vsaj nekaj minut normalno pogovarjali. Nato se je ta cikel začel znova."

Preberite še:

Toše Proeski
Trendi Pred 11 leti je umrl Toše Proeski: to je bil njegov zadnji intervju
The Beatles
Trendi Ena najbolj znanih pesmi vseh časov praznuje 50 let - kako je nastala?
Ne spreglejte