Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2022,
18.29

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,94

16

Natisni članek

dekle najemnina stanovanja New York

Sreda, 21. 9. 2022, 18.29

1 leto, 7 mesecev

To je razlog, da v njenem stanovanju še nikoli ni prespal noben fant #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,94

16

25-letna Alaina Randazzo je v videoposnetku na YouTubu razkazala svoje miniaturno najemniško stanovanje v središču New Yorka, veliko le okrog 7,4 kvadratnega metra, za katerega plačuje 662 evrov mesečne najemnine (650 dolarjev). To je okrog 89 evrov (87,4 dolarja) mesečno na kvadratni meter.


Video: YouTube/Caleb Simpson

Kot je pojasnila, je bilo stanovanje, ko ga je najela, "vroče blago", čeprav v njem ni pečice, stranišča in prhe. Prhati se mora v skupni kopalnici, ki je nadstropje nižje in premore le kabino za prhanje, stranišče in umivalnik. A kot je povedala, je to ne moti, saj se s sosedi dobro razume in se ji ni nerodno sprehoditi mimo njih po hodniku, ogrnjena le v brisačo.

Prva stvar, ki se pojavi za vrati majhnega stanovanja, so kuhinjski pult in police, ki so razvrščene okoli mini hladilnika, ter omarice, v katerih najemnica hrani kozmetiko in je v njih nekoč shranjevala hrano, vendar tega ne počne več, odkar je ugotovila, da ima v stanovanju miši, je poročal Daily Mail. Nad tem sta štedilnik z dvema gorilnikoma in umivalnik. Nad kuhalno ploščo so še mikrovalovna pečica in dve manjši omarici.

denar evro dolar recesija inflacija ecb centralna banka trošenje vlada
Novice Zadolževanje Slovenije je vse dražje. Kaj to pomeni za Golobove načrte?

V stanovanju občasno tudi kuha, a mora sestavine kupiti sveže

Kljub pomanjkanju prostora v kuhinji pa Randazzova včasih tudi kuha, vendar mora vse sestavine kupiti sveže, saj jih nima kam shraniti. V kotu v dnevni sobi sta še raztegljiv kavč in televizor z ravnim zaslonom, ki je pritrjen na steno. Alaina je priznala, da vsakič, ko k njej pride prijatelj, kupi blazino za ležišče, da bi jo položila na neudobno raztegljivo ležišče, nato pa jo vrne, ker je prevelika, da bi jo lahko shranila v svojem stanovanju.

Razen majhnega prostora pod stopnicami v stanovanju nima na voljo nobene omare.

Nina Gregori
Novice Slovenka v središču velikega škandala, ki trese Bruselj

V stanovanje ne vabi fantov, ker "preprosto ni prostora"

"V tem stanovanju je tako, da moram vsakič, ko hočem nekaj izvleči, premakniti nekaj drugega," je dejala, ko je poskušala priti v shrambo. Randazzova ima oblačila in torbe obešene na steni, ki vodi do postelje, ki je le nekaj centimetrov oddaljena od stropa. Pojasnila je, da jo je vsakič, ko vstane, strah, da se bo udarila v glavo in da pri njej v tem stanovanju še nikoli ni prespal noben fant, ker je premalo prostora.

Vendar Randazzova kljub temu ne živi sama. Ima psa, ki je čez dan v stanovanju ali pa ga zjutraj odpelje v varstvo. Svoj prostor poskuša čim bolje izkoristiti še tako, da čevlje pušča na hodniku pred stanovanjem, kar na srečo ne moti njenih sosedov.

Rada uporablja tudi streho stavbe, v kateri živi

Trikrat na teden dela od doma in ob lepem vremenu rada uporablja streho stavbe. "Včasih imam malo klavstrofobije, zato je lepo, da se lahko tukaj sprostim, berem, pišem, delam jogo," je dejala in dodala: "V stanovanju je tako majhno in tesno."

Randazzova je povedala, da je stanovanje našla na portalu StreetEasy in da ji je bilo všeč ter da je bila najemna pogodba sklenjena za kratek čas, šest mesecev. "Preprosto sem ga našla in pomislila, da bi bilo lepo in priročno," se spominja. 

Novice Po Putinovem ukazu za mobilizacijo v Rusiji množična proizvodnja orožja #video

"Ljudje potrebujejo veliko manj, kot menijo, da potrebujejo"

In čeprav bi se večina ljudi težko sprijaznila z življenjem v tako majhnem prostoru, je dejala, da je bilo za stanovanje veliko zanimanja.

Na vprašanje, kaj ji je bilo boljše, prejšnje luksuzno stanovanje ali njeno zdajšnje mikrostanovanje, je zatrdila, da ji je ljubši manjši prostor. "Ljudje potrebujejo veliko manj, kot menijo," je dejala in dodala, da se je tega naučila prav tukaj.

Nekateri komentatorji so se obregnili ob to, kako izjemno poceni je najemnina, za katero je dekle dobilo stanovanje, spet drugi pa so zapisali, da je takšno življenje v New Yorku nekaj običajnega. "Ljudje se ne zavedajo, kako noro poceni je 660 evrov (650 dolarjev, op. p.) na mesec v središču Manhattna," je komentiral uporabnik.

"Zaradi svoje klavstrofobije in anksioznosti tu ne bi mogla nikoli živeti," je zapisala druga uporabnica.

Randazzova sicer ne namerava podaljšati najemne pogodbe. Leto, ki ga je preživela v stanovanju, je bilo zanjo le "zabavna izkušnja, da bi videla, kako je živeti utesnjeno življenje v New Yorku".

Jože Dežman
Novice Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Ne spreglejte