SiolNET. Trendi Dom
0,90

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V Sloveniji je 2.890 prebivalcev s priimkom, povezanim z mačkami #video

0,90

termometer

maček, mačka
Foto: Thinkstock

Mačke, eni najbolj priljubljenih hišnih ljubljenčkov, danes praznujejo svoj svetovni dan. Na svetu naj bi živelo več sto milijonov mačk, poznamo pa 58 pasem. V Sloveniji točne evidence o številu teh štirinožcev ni, poznamo pa število prebivalcev s priimkom, povezanim z mačkami. Teh je 2.890.

Današnji svetovni dan mačk poleg teh malih štirinožnih spremljevalk praznujejo tudi njihovi lastniki. Mačke in ljudje se namreč družijo že več kot deset tisoč let in nekateri pravijo, da so mačke najbolj priljubljeni hišni ljubljenčki na svetu, celo bolj od psov.

Ste vedeli?

 • Nikola Tesla je navdih za raziskovanje elektrike dobil zaradi svojega mačka z imenom Mačak, potem ko je na njegovi dlaki videl, da ga je stresla statična elektrika.
 • Na mačjem nosu je poseben unikaten vzorec, podoben, kot imajo ljudje prstni odtis.
 • Skupini mačk se reče "clowder", odraslemu mačkonu Tom, mački pa Molly ali Kraljica.
 • Udomačene mačke v povprečju tehtajo od štiri do pet kilogramov, najtežja pa je tehtala več kot 21 kilogramov.
 • Mački v povprečju spijo slabih 17 ur na dan, kar je približno 70 odstotkov njihovega življenja.
 • Ušesa premikajo s pomočjo 20 mišic.
 • Mački, ki so hišni ljubljenčki, v povprečju živijo od 12 do 15 let.
 • Odrasle mačke mijavkajo samo zato, da se sporazumevajo z ljudmi.
 • Mačke lahko ustvarijo več kot sto različnih zvokov, medtem ko psi lahko oddajo le deset različnih.
 • Legenda pravi, da so mačke nastale, ko je lev na Noetovi barki kihnil in izkihnil dva mačja mladiča.
 • Ko je v antičnem Egiptu umrla družinska mačka, so si člani družine v znamenje žalovanja obrili obrvi.

maček, mačka Foto: Thinkstock

Slovenci, katerih priimek je povezan z mačkami

Statistični urad RS je ob današnjem svetovnem dnevu mačk delil še eno zanimivost: priimke Slovencev, ki so povezani z mačkami. V letu 2017 je bilo v Sloveniji takšnih prebivalcev 2.890.

Najpogostejši priimek je Maček, saj ga ima 1.499 ljudi. Priimek Klopčič nosi 747 ljudi, Rep se piše 264 ljudi, Muc 179, Ris 59, Muri 48, Mačković 27, Miška 22, Miš 20, Brkovič 14 in Tom 11 ljudi.

maček, mačka Foto: Thinkstock

Zavetišča trenutno polna mačk

Poletje je vedno čas, ko so zavetišča natrpana z mačkami, in nič drugače ni niti v slovenskih. Ta trenutno opozarjajo na prenapolnjene prostore. Iz zavoda Mačja hiša so za STA sporočili, da deluje čez svoje zmogljivosti, v prvih sedmih mesecih tega leta so sprejeli že okoli 400 mačk, lani v istem obdobju pa manj kot 300. So pa letos odgovoren dom našli že 160 mucam, čeprav je oddaja v poletnih mesecih, med majem in julijem, slaba. Lani v vsem letu pa so nov dom zagotovili 402 mačkama.

O povečanem številu mačk poročajo tudi iz Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana, kjer imajo trenutno 132 mačk. Sicer pa so letos sprejeli že 710 mačk, kar je le ena več kot v enakem obdobju lani. A so trenutne razmere sezoni primerne, je za STA dejal vodja zavetišča.

Zavetišče Ljubljana, grafični prikaz obnove Novice Zapuščene živali bodo v Ljubljani dobile nove prostore

Omejitev sprejema mačk so letos uvedli med drugim še v Zavetišču Horjul in Maribor. Kot piše na spletnih straneh obeh zavetišč, sicer še vedno sprejemajo poškodovane in bolne mačke ter zagotavljajo veterinarsko oskrbo, a jih nato vrnejo v okolje, kjer so bile najdene. O večjem številu zapuščenih mačk poročajo tudi iz Obalnega zavetišča za živali.

V Sloveniji so zelo pogoste tudi prostoživeče mačke, ki spadajo v posebno kategorijo zapuščenih živali. Na območju ljubljanske občine trenutno prebiva okoli deset tisoč prostoživečih mačk, ki večinoma same poskrbijo zase.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 32
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin