Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
6. 8. 2018,
18.35

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

1

Natisni članek

zavetišče za živali Gmajnice MOL gradnja prenova

Ponedeljek, 6. 8. 2018, 18.35

5 let, 8 mesecev

Zapuščene živali bodo v Ljubljani dobile nove prostore

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

1

Zavetišče Ljubljana, grafični prikaz obnove | Vir: arhiv MOL | Foto Projekt d.d., Nova Gorica

Vir: arhiv MOL

Foto: Projekt d.d., Nova Gorica

Mestna občina Ljubljana (MOL) je julija začela graditi novo zavetišče za zapuščene živali Gmajnice. Zapuščeni psi in mačke bodo do leta 2020 dobili najsodobneje urejene prostore, ki bodo omogočali še razvoj središča za obravnavo problematike skrbništva hišnih živali, izobraževanje ter usposabljanje mladih strokovnih kadrov. 

Zavetišče za zapuščene živali Gmajnice bo dobilo nove in najsodobneje urejene prostore, ki jih niso obnavljali od leta 2002, ko so bili preurejeni iz prostorov nekdanje goveje farme Ljubljanskih mlekarn.

Največje zavetišče v Sloveniji, kjer varno zavetje najde kar četrtina slovenskih zapuščenih živali, bo tako dobilo nove in večje prostore, kjer bodo poleg osnovne naloge zavetišča omogočali tudi razvoj središča za obravnavo širše problematike odgovornega skrbništva in dobrobiti hišnih živali in izobraževanje ter usposabljanje mladih strokovnih kadrov, pa tudi zainteresirane javnosti.

Vir: arhiv MOL | Foto: Projekt d.d., Nova Gorica Vir: arhiv MOL Foto: Projekt d.d., Nova Gorica

Mačke bodo dobile več bivalnih prostorov, kjer jih bo lahko tudi čez 200

Prenova se bo začela z rušitvijo dveh obstoječih objektov, zavetišča in uprave, ter nadaljevala z gradnjo sprejemne in veterinarske ambulante, zavetišča za pse, zavetišča za mačke, upravne stavbe, skladišča, servisnega objekta s čistilno napravo, energetskega prostora ter prostora za odpadke.

Kapacitete za oskrbo psov se bodo glede na število bivalnih prostorov zmanjšale, a se bodo ti izboljšali in hkrati omogočali namestitev tudi več psov skupaj. Kapacitete mačk se bodo bistveno povečale, saj bodo trenutnih 46 podstandardnih nadomestili s 64 dvojnimi bivalnimi prostori v skladu s standardi. Nove kapacitete bodo omogočale namestitev tudi čez 200 zapuščenih mačk, kot so potrebe zavetišča v zadnjih letih.

Izboljšali bodo tudi servisne prostore s karanteno in veterinarsko ambulanto, ki bodo zagotavljali boljšo oskrbo živali, boljše preprečevanje širjenja kužnih bolezni, varnejše delovne razmere za zaposlene in varnejše okolje za obiskovalce.

Gradnja bo potekala v dveh fazah. V prvo je vključena gradnja zavetišča za pse, upravne stavbe, skladišča in servisnega objekta, predvidoma pa bo končana v sredini leta 2019. V drugi se bodo lotili gradnje zavetišča za mačke ter objekta s sprejemno in veterinarsko ambulanto. Druga faza bo končana leta 2020.

Vir: arhiv MOL | Foto: Projekt d.d., Nova Gorica Vir: arhiv MOL Foto: Projekt d.d., Nova Gorica

Zavetišče se lahko pohvali z "ogromnim strokovnim napredkom"

Kot so zapisali na spletni strani MOL, se lahko zavetišče Ljubljana pohvali z ogromnim strokovnim napredkom: živali oskrbujejo po najvišjih strokovnih protokolih za zavetišča v Sloveniji in so med naprednejšimi v svetu ter ne izvajajo evtanazij, kadar je potrebna daljša namestitev živali.

"Največji napredek v zadnjih letih je med drugim začetek strokovne socializacije in prevzgoje psov z neželenim vedenjem ter strokovno usposabljanje prostovoljcev – sprehajalcev zavetišča, ki veliko psom omogoča predvsem posvojitev in dodatno spodbuja splošen trend šolanja in vzgoje psov ter povečuje odgovornost skrbnikov," so še zapisali.

Vrednost pogodbenih del znaša 6,7 milijona evrov z DDV, izvajalec pa je podjetje ANDE d.o.o.

Ne spreglejte