Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sobota,
25. 5. 2019,
14.28

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

3

Natisni članek

notranja oprema bivanje arhitektura Odprte hiše Slovenije

Sobota, 25. 5. 2019, 14.28

4 leta, 11 mesecev

Stanovanje za enega v družinski hiši na Brdu #video #foto

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

3

Hiša na Brdu | Ena od posebnosti interjerja je notranja oprema iz nenavadnih materialov, kar velja tudi za kuhinjo, ki je v celoti narejena iz vzdržljivega grobo brušenega kerrocka. | Foto arhiv biroja

Ena od posebnosti interjerja je notranja oprema iz nenavadnih materialov, kar velja tudi za kuhinjo, ki je v celoti narejena iz vzdržljivega grobo brušenega kerrocka.

Foto: arhiv biroja

Vrstna hiša na Brdu je bila zasnovana za štiričlansko družino, uporabnik pa jo je kupil z namenom, da bi v njej bival sam. Arhitekti so zanj oblikovali širokopotezen in odprt interjer.

Izhodišče notranje zasnove hiše na Brdu za enega stanovalca studia Mertelj Vrabič je bilo oblikovanje kakovostnega in čistega okvira, ki ga uporabnik zaokroži s svojo naselitvijo.

V hiši so poenotili tlake in odstranili nepotrebne predelne stene ter tako notranjost naredili bolj zračno. Za ta poseg so se odločili že v pritličju, kjer so iz garaže in skladišča naredili en prostor. Belo, izpraznjeno notranjost so dopolnili z gledališko zaveso, ki ima več vlog. Je opazen vizualni poudarek, scensko ozadje za starodoben avto, pozimi, ko se jo zagrne, preprečuje vdor hladnega zraka na stopnišče, za njo pa je mogoče tudi spraviti marsikatere potrebščine vsakdana.

Iz garaže oz. od vhodnih vrat v zgornji dve nadstropji hiše vodi ravna linija lesenih stopnic, nad katero se vzpenjata lestenca iz neonskih sijalk.

V hiši, ki je bila prvotno zasnovana za štiričlansko družino, so poenotili tlake in odstranili nepotrebne predelne stene ter tako notranjost veliko bolj odprli. Za ta poseg so se odločili že v pritličju, kjer so iz garaže in skladišča naredili en prostor. Belo, izpraznjeno notranjost so dopolnili z gledališko zaveso. | Foto: arhiv biroja V hiši, ki je bila prvotno zasnovana za štiričlansko družino, so poenotili tlake in odstranili nepotrebne predelne stene ter tako notranjost veliko bolj odprli. Za ta poseg so se odločili že v pritličju, kjer so iz garaže in skladišča naredili en prostor. Belo, izpraznjeno notranjost so dopolnili z gledališko zaveso. Foto: arhiv biroja

Kuhinja iz kerrocka in terasa s parkom

V prvem nadstropju hiše je prostorna dnevna soba s kuhinjo, narejeno iz grobo brušenega kerrocka v zeleni barvi. Ena od posebnosti interjerja so namreč pohištveni kosi, narejeni iz nestandardnih materialov. Ob kuhinji, oblikovani iz trpežnega kerrocka, ki ga ponavadi uporabljajo le za pulte, je del dnevne sobe tudi knjižna omara iz nerjavečega jekla.

Bivalne prostore so arhitekti osvobodili tudi radiatorjev in klim ter naročniku svetovali pri nakupu večjih pohištvenih kosov, kot so jedilna miza, stoli, preproge in posebna vitrina iz sedemdesetih let za zbirko džina. Preostale elemente notranje opreme naročnik počasi dodaja in prinaša s svojih potovanj.

Ena od pomembnih odlik hiše je tudi njena terasa z malim parkom. Na njej je 12 dreves, predvsem borovci in japonski javorji. Lesen in zelen odprti prostor je tako sproščujoča in uživaška oaza doma. Je podaljšek interjerja in zunanja soba za oddih.

Ena od velikih odlik hiše je njena terasa s sedežno garnituro, osvetljavo in parkom, ki ima za zdaj 12 dreves - borovce in japonske javorje. | Foto: arhiv biroja Ena od velikih odlik hiše je njena terasa s sedežno garnituro, osvetljavo in parkom, ki ima za zdaj 12 dreves - borovce in japonske javorje. Foto: arhiv biroja

Vsak prostor je soba zase

V zgornjem nadstropju so spalnica, garderobna soba, soba za goste in dve kopalnici. Zadnji dve sta izvedeni v litem teracu, ki so ga izbrali kot smiselno nadaljevanje poenotenega tlaka. Vsaka izmed sob je prostorno zasnovana in namenjena zgolj enemu programu. V kopalnici, ki je obravnavana kot enakovreden prostor, sta tako tudi preproga in ob njej lesen stol.

V spodnjem nadstropju hiše je prostorna dnevna soba s kuhinjo, v zgornjem pa so spalnica, soba za goste, garderobna soba in kopalnici. | Foto: arhiv biroja V spodnjem nadstropju hiše je prostorna dnevna soba s kuhinjo, v zgornjem pa so spalnica, soba za goste, garderobna soba in kopalnici. Foto: arhiv biroja

Festival Odprte hiše Slovenije
Stanovanje je bilo predstavljeno na 10. arhitekturnem festivalu Odprte hiše v Sloveniji (OHS), ki je letos potekal med 5. in 7. aprilom.

Hiša na Brdu | Foto: arhiv biroja Foto: arhiv biroja

Preberite še:

domovanje na Ilirski ulici
Trendi Udobno in šik družinsko stanovanje na Ilirski ulici #foto #video
Mansarda T36
Trendi Stanovanje, ki je nastalo v zapuščeni mansardi sredi Ljubljane #video #foto
Ne spreglejte