Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 8. 2014,
18.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

dom stanovanje Sao Paulo Brazilija

Ponedeljek, 25. 8. 2014, 18.15

8 let

Sprehod čez vrt v drugo polovico hiše (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zanimivo domovanje v São Paulu je sestavljeno iz dveh delov, ki ju ne povezujejo hodniki, temveč med njima stoji vrt.

V vrstni hiši ene od stanovanjskih sosesk v São Paulu v Braziliji sta si dom ustvarila arhitekta. Par je v na prvi pogled dolgočasnem stanovanju vizionarsko videl veliko prednosti za kakovostno in zeleno bivanje sredi velemesta.

Na koncu zanemarjenega vrta, ki je pripadal stanovanju, je stal manjši zidan objekt. Kdo bi ga uporabil za kolesarnico, skladišče neuporabne šare ali vrtno lopo, a arhitekta sta si tam zamislila sobo za goste, morda domačo pisarno ali utility, prostor za pranje in sušenje perila.

Panoramsko okno vabi na majhen, a lepo izkoriščen vrt Stanovanje sta kupila in se lotila dela. Okroglih sto kvadratnih metrov bivanjskih površin sta opremila sodobno, igrivo, a izčiščeno. Barvni poudarki se lepo ujemajo z opečnato steno in lesenih podom, skozi panoramska okna v pritličju pa prehaja tudi veliko dnevne svetlobe. V zgornjem nadstropju je skrit zasebni, spalni del doma.

Vrtna lopa postala (ločen) del domovanja Majhen vrtiček s tlakovanim delom je postal središče bivanja, saj v toplih dneh lastnika steklena okna odpreta in s tem zabrišeta mejo med zunaj in znotraj. Ta odprtost se nadaljuje tudi v ločenem objektu, ki ga prav tako odlikuje steklena stena. Vrtna "lopa" je razdeljena na pol, v eni polovici je prostor za pralni stroj, v drugi pa kraljuje sedežna garnitura. Idealen prostor za počitek.

Na zunaj nič posebnega Na zunaj torej stanovanje deluje kot ena izmed številnih bivanjskih enot, ki so si podobne kot jajce jajcu, njegova prava odlika pa se pokaže znotraj sten in na vrtu, skritem pred očmi mimoidočih.

Ne spreglejte