Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 4. 2015,
10.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

coworking pisarna Velenje

Sobota, 25. 4. 2015, 10.15

8 let

Prej velenjski nočni klub, danes prostor za uresničevanje podjetniških idej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jeseni bo Velenje dobilo podjetniški inkubator s sodobnimi coworking prostori. Do takrat se bodo podjetniki srečevali in delali v pisarni, ki so jo kreativno opremili z rabljenim pohištvom.

Serijo objav o coworking prostorih po Sloveniji nadaljujemo v Velenju, kjer se mladi podjetniki zbirajo v ŠtartUpu. Ta je svoj prostor našel v nekdanjem nočnem klubu, ki pa so ga z majhnimi sredstvi, izvirnimi idejami, recikliranim pohištvom in s prostovoljnim delom spremenili v kreativno središče.

V Velenju se je start-up skupnost začela graditi lansko poletje, ko sta učitelja s Šolskega centra Velenje Peter Peer in Islam Mušić dijake navdušila za petkova podjetniška srečanja, ki so jih poimenovali Štart:up večeri.

Deloval je tudi podjetniški inkubator Saša, ki je pomagal pri nastanku novih inovativnih podjetij v regiji in spodbujal obstoječe. Jeseni je inkubator prevzela Mestna občina Velenje, nova ekipa pa je začela pospešeno širiti start-up skupnost v Velenju in okolici.

Coworking v nekdanjem nočnem klubu le začasna rešitev Z vse večjim zanimanjem podjetnikov je prišla tudi želja, da ustvarijo coworking prostore, kjer bi se lahko ti srečevali in delali.

Občina je projekt prijavila na razpisu za evropska sredstva, sodobne prostore pa naj bi odprli v novem podjetniškem centru Standard. Ker pa bodo ti na voljo šele septembra letos, so se odločili, da uredijo začasne prostore, pove Ana Anžej iz inkubatorja Saša.

Pisane barve, reciklirani stoli in točilni pult, ki so ga spremenili v oder "Prej je bil to nočni bar," razloži arhitektka Nina Štajner, ki je s pomočjo oblikovalk Eve Klepec in Anje Polh pripravila načrt prenove 80 kvadratnih metrov velikega lokala.

"Razen tega, da smo šank spremenili v oder, obnovili elektroinstalacije in prostorom dodali novo barvno prevleko, nismo spreminjali ničesar." To pomeni, da lahko prostor, ko se mladi podjetniki preselijo, kdaj spet deluje kot lokal.

Prostore so barvno poenotili in ga poskušali narediti čim svetlejšega, saj ima sicer zelo slabo naravno osvetljenost, nadaljuje arhitektka. "Mladostniško energijo smo mu dodali s pisanimi barvami na recikliranih stolih in Anjino poslikavo." Pisarniško pohištvo je Štart-upu podaril Center ponovne uporabe.

Stenske poslikave, ki nasmejijo: polž na raketni pogon Ilustratorka in oblikovalka Anja Polh je stene poživila z ilustracijami z detajli v živih barvah, ki sovpadajo z barvno shemo prostora. Na stene so narisali napise, ki jih je bržkone že vsak kreativec kdaj slišal od naročnika, na primer "To bo super referenca!" ali "Pa če ne gre hitrej!".

"Porisali smo jih z ilustracijami, ki nas spravijo v dobro voljo, obiskovalce in stranke pa nasmejijo," opisuje ilustratorka. Tako lahko na stenah opazimo tudi polža z raketnim pogonom, govoreči telefon in podobne zabavne podobe. Stena je bila končana v približno treh dneh, še vedno pa lahko tu in tam kdo kaj doriše.

Delovni prostor za sedem podjetnikov V coworking prostorih ta hip deluje sedem podjetnikov, a kot pravi Ana Anžej, je povpraševanje za najem delovnih mest iz meseca v mesec večje.

V velenjskem ŠtartUpu se odvijajo podjetniška svetovanja in različne delavnice, podjetniki se tam s svojimi idejami predstavljajo skupnosti, ob petkih pripravijo Štart:up večere, je pa to tudi prostor za druženje.

Cilj organizacije Start:up Velenje je sicer do leta 2020 ustvariti 50 novih podjetij, v podjetniške programe vključiti sto podjetniških ekip ter v regiji ustvariti dvesto novih delovnih mest.

Ne spreglejte