Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 2. 2023,
8.25

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

6

Natisni članek

Hišni ljubljenčki živali mikročipiranje čipiranje zapuščene živali Zavetišče Ljubljana

Petek, 3. 2. 2023, 8.25

2 meseca, 2 tedna

Po treh letih skrbi končno našla pot domov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

6

mucka Šušu | Foto Zavetišče Ljubljana

Foto: Zavetišče Ljubljana

"Čipiranje je nepotrebno mučenje živali. Čipiranje ne služi ničemur, razen pobiranju denarja. Zakaj kljub čipu objavljajo toliko najdenih psov in mačk? Saj je vendar s čipom lastnika mogoče poiskati mimogrede." To je nekaj najpogostejših trditev in vprašanj, ki krožijo o čipiranju.

Čudeži čipiranja

Mucka ŠuŠu je spet na varnem doma. | Foto: Zavetišče Ljubljana Mucka ŠuŠu je spet na varnem doma. Foto: Zavetišče Ljubljana Dober primer, ki pokaže, kako koristno je čipiranje, je zgodba mucke ŠuŠu, ki se je po treh letih vrnila k lastnici.

ŠuŠu se je izgubila februarja 2015 in lastniki so jo ves čas obupano iskali. Muca se je novembra 2017 znašla v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana, in ker je imela čip, so lahko poklicali presrečno lastnico in ji jo vrnili. Od doma sta ŠuŠu in njena (na novo najdena lastnica) napisali: "Čudeži se dogajajo. Po skoraj treh letih, več kot stotih natisnjenih plakatih in neštetih urah iskanja gre naša ŠuŠu domov. Sreča je nepopisna. Ljudje, čipirajte svoje mačke. Hvala, Zavetišče Ljubljana!"

Na kratko o čipiranju živali

Postopek mikročipiranja je minimalno boleč in za žival ne predstavlja stresa. | Foto: Bojan Puhek Postopek mikročipiranja je minimalno boleč in za žival ne predstavlja stresa. Foto: Bojan Puhek

Čipiranje psov in mačk? Nujno!

V Sloveniji morajo biti z mikročipom označeni vsi psi, ko prvič obiščejo veterinarja oziroma preden se oddajo novemu skrbniku ali najkasneje do dopolnjenega tretjega meseca. Tudi če prvi lastnik namerava z mladičem čez državno mejo, mora biti pes označen že pred dopolnjenim tretjim mesecem.

Mikročip za označevanje je velik kot riževo zrno, veterinar pa ga s posebno injekcijo vstavi živali pod kožo. Postopek mikročipiranja je minimalno boleč (pik z injekcijo) in za žival ne predstavlja stresa.

Vsak mikročip ima svojo identifikacijsko številko, ki jo je moč prebrati s posebnim čitalcem. Čitalce mikročipov imajo pooblaščene osebe (veterinarji, zavetišča, redarji, policija…).

Po opravljenem mikročipiranju mora veterinar ali zavetišče, ki je opravilo postopek, podatke o psu in lastniku vnesti v Centralni register psov (CRPsi). Pri tem je zelo pomembno, da so ob registraciji na voljo vsi podatki, tudi kontakti za morebitno nujno obveščanje, kot je najdba izgubljene živali.

CRPsi je spletna aplikacija, ki omogoča vodenje evidenc psov in tudi drugih hišnih živali, skrbnikov oziroma lastništva ter omogoča nadzore. Več informacij je na voljo na spletni strani uprave, pristojne za veterinarstvo.

OPOMBA: Centralni register psov ni javni register, zato osebni podatki lastnikov psov niso prosto dostopni.

Mikročip ne sporoča lokacije živali

Mikročip torej ne sporoča lokacije živali. | Foto: Bojan Puhek Mikročip torej ne sporoča lokacije živali. Foto: Bojan Puhek

Čipiranje ni namenjeno iskanju izgubljene živali, kot nekateri zmotno mislijo, temveč le poizvedbi o lastniku živali. Mikročip torej ne sporoča lokacije živali.

V primeru izgubljene ali najdene živali lahko veterinar ali zavetišče odčita vstavljen mikročip, ki je povezan s podatki v CRPsi. Na podlagi kontaktnih podatkov je tako mogoče v kratkem času stopiti v stik z lastnikom in ga obvestiti o najdbi živali.

Večina čipiranih izgubljenih psov se ravno zaradi mikročipa lahko hitro vrne skrbnikom. Tako v ljubljanskem zavetišču od 250 do 300 mikročipiranih psov na leto brez težav vrnemo skrbnikom.

Ne pozabite redno preverjati podatkov v CRPsi

Vsak lastnik čipirane živali naj redno preverja in posodablja kontaktne podatke v CRPsi. | Foto: Getty Images Vsak lastnik čipirane živali naj redno preverja in posodablja kontaktne podatke v CRPsi. Foto: Getty Images

Vsak pes velja za registriranega, ko je označen z mikročipom, ima veljaven potni list za živali in ko so v CRPsi vneseni ustrezni podatki.

Pogosto pa podatki v CRP niso posodobljeni, včasih sploh niso vneseni. Tako ne čip ne CRPsi ne moreta pravilno opraviti svoje naloge, to je prepoznavanje in kontaktiranje lastnika živali.

V primerih pomanjkljivih stikov v Zavetišču Ljubljana skušajo lastnike najti in obvestiti na vse mogoče načine. Najdbe živali oglašujejo na sodelujočih radiih, stike iščejo po telefonskem imeniku, obveščajo priporočeno po pošti, skratka želijo čim prej obveščati o najdeni živali.

Na številne načine se tako trudijo poiskati stik, za najbolj učinkovite pa so se izkazale objave na družbenem omrežju Facebook, s katerimi najhitreje najdejo morebitne lastnike izgubljenega psa. Vendar vsi skrbniki živali nimajo Facebooka, a lahko pomagajo tisti, ki ga imajo, in skrbnika živali poznajo.

Zato je zelo pomembno, da vsak lastnik čipirane živali redno preverja in posodablja kontaktne podatke v CRPsi. To najlažje storite tako, da pri svojem veterinarju preverite podatke v CRPsi in jih po potrebi osvežite oziroma posodobite.

Le tako bo potencialno izgubljen pes v najkrajšem mogočem času našel svojega lastnika, se vrnil domov in tako prihranil marsikateri sivi las in evro.

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana

Zavetišče v Ljubljani občinam nudi celostno storitve oskrbe zapuščenih in izgubljenih hišnih živali. | Foto: Bojan Puhek Zavetišče v Ljubljani občinam nudi celostno storitve oskrbe zapuščenih in izgubljenih hišnih živali. Foto: Bojan Puhek

KONTAKT:

Gmajnice 30, 1000 Ljubljana

 

 
Ogledi in posvojitve:
  • delavniki: 14.00–16.00
  • vikendi, prazniki: 14.00–16.00
Sledite Zavetišču Ljubljana:
Ne spreglejte