Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2013,
19.11

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

stanovanje najem

Ponedeljek, 25. 2. 2013, 19.11

5 let, 2 meseca

Kako najemniško stanovanje urediti po svoje (ne da bi razjezili lastnika)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ste tudi vi že živeli kdaj v najemniškem stanovanju? Ne? Potem verjetno ne poznate tegob pri opremljanju, s katerimi se srečujejo najemniki.

Najemniki stanovanj se največkrat srečujejo z lastniki, ki želijo seveda svoje stanovanje čim bolj ohraniti. In pogosto se zgodi, da je prav zaradi tega največ slabe volje. Barve po lastni želji, to še gre, saj boste morali stanovanje tako ali tako prebeliti, ko boste odhajali. A kaj drugega, da bi na primer lahko prilagodili najete prostore po svoje, je večkrat nočna mora najemnikov. Nočna mora, ki pa se ji lahko spretno izognemo, če smo le malo iznajdljivi in potrpežljivi.

Večina lastnikov stanovanj vam ne bo pustila, da bi v nedogled vrtali v stene, pa čeprav mislite, da imate prav vi najlepše fotografije na svetu. Zato ne pričakujte, da boste v sto in en okvir lahko dali sto in eno fotografijo in jih vse lepo z vijaki pritrdili na steno. Rešitev je v ploščah za fotografije. Na večjo ploščo, lahko je iz lesa ali plute, zložite po več fotografij skupaj. Pri tem se lahko igrate z njihovo velikostjo, lego, sporočili, skratka uredite jih tako, kot vam ustreza, da le ne bo preveč dolgočasno. Fotografije lahko nalepite na plošče, jih pritrdite z risalnimi žebljički ali pa z magneti. Potem te plošče pritrdite na steno. Preprosto, kajne? Namesto 10 ali več vijakov, namesto 10 ali več lukenj – precej manj posegov, pa še kakšno zgodbo o sebi lahko poveste skozi tak kolaž fotografij na enem mestu.

Še ena rešitev, kako lepo opremiti prostor s fotografijami, ki so vam pri srcu, in prihraniti pri nepotrebnem vrtanju, je, da jih preprosto obesite. Kot vrv za perilo v poljubnem loku razpnite vrvico, lahko je tudi barvna, med dvema vijakoma. Nato nanjo s ščipalkami za perilo, tudi te so lahko pisane, najlepše pa bo, če so lesene, pripnite slike in vaši spomini so, čeprav viseči, nared, da jih vidite vi in vsi, ki bodo k vam prišli na obisk. Za vsako tako obešanje morate zvrtati le dve luknji, kar je velika prednost.

Si želite, da bi bile vaše stene polne vzorcev in barv, pa vam lastnik ne pusti nanje nalepiti spet vse bolj priljubljenih tapet? Rešitev je v potiskanih nalepkah, ki jih zdaj prodajajo že skoraj v vsaki trgovini. Ko boste izbrali primeren motiv in barvo, le pogumno, nalepke po navodilih nalepite na steno. Iz nekaterih vrst nalepk je mogoče narediti pravo mojstrovino, spet druge pa bodo povsem abstraktno polepšale naš prostor. Nalepke skoraj nikoli ne pustijo sledi, ko jih odstranimo, pa tudi bojazen, da bi sredi noči padle na tla, je odveč.

Če lastnik vašega stanovanja sovraži vrtanje kot malček pri zobozdravniku, potem si boste namesto običajne omare s policami za knjige verjetno morali omisliti kaj drugega. Nihče namreč ni rekel, da svojih polic za knjige ne morete prisloniti ob steno, kajne? Tudi pod kotom bodo knjige lepo stale, vaš prostor pa bo zaradi te postavitve še nekoliko bolj razgiban. Takšne police dobite v vsaki bolje založeni trgovini s pohištvom, njihove cene so praviloma nizke, prinašajo veliko dobrega branja, če je stanovanje manjše, pa tudi veliko razgibanosti.

Popestritev stanovanja, pa naj bo najemniško ali ne, so predmeti, ki jih najdemo samo tam. Če si jih ne morete privoščiti, potem vam svetujemo, da si naredite svoje, že z nekaj ročnih spretnosti bodo zaživeli povsem drugačno življenje kot prej. Tako lahko iz blaga izdelamo različne okraske, dodamo malce dobre volje, da pa bomo imeli manj težav z lastnikom stanovanja, izdelke raje postavimo na vidno mesto, kjer se jim ne bo zgodilo nič hudega, recimo na kakšno polico. Če jih že moramo pritrditi na steno, naj bo to s kakšnim koščkom lepila, ki ne bo uničilo stene.

Če so vam tapete resnično všeč in brez njih ne morete, potem imate seveda možnost, da boste nekega dne, ko boste zapuščali stanovanje, vložili precej sredstev, da se odstranijo, ali pa preprosto v tapete oblečete vrata in na takšen način polepšate prostore, obenem pa razbijete monotonost svojega doma. Tapete se veliko lažje odstranijo z lesa kot s stene, pa še ceneje je: polaganje in čiščenje. Pri polaganju tapet skrbimo, da bodo te napete in pravilno namazane z lepilom, da jih ne uničimo.

Vsak kotiček ima svoje prednosti in slabosti. Če je stanovanje starejše, navadno v njem ni posebnega prostora za napeljave, v dobi elektronike pa so te nujno potrebne. A kaj ko kabli, ki jih potrebujejo naši računalnik, televizija in telefon, niso ravno najlepši na pogled, še manj pa je zbijanja po stenah vesel vaš lastnik stanovanja. Zato lahko za skrivanje teh nujno potrebnih napeljav uporabimo tudi kose pohištva, za katerimi lahko prav umetelno speljemo kable, ki bi sicer kazili podobo našega stanovanja.

Ne spreglejte