Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 10. 2024,
7.38

Osveženo pred

1 ura, 52 minut

Vsebino omogoča Orca Energija

Natisni članek

Natisni članek

elektrika Zeleni prehod Zeleni prehod Trajnost Prenova in gradnja ogrevanje nov tarifni sistem omrežnina toplotna črpalka Orca Energija advertorial

Petek, 11. 10. 2024, 7.38

1 ura, 52 minut

ZNIŽAJTE STROŠKE OGREVANJA

Kako bo nov tarifni sistem vplival na stroške lastnikov toplotnih črpalk?

Vsebino omogoča Orca Energija
Zunanja in notranja enota toplotne črpalke za ogrevanje | Foto Orca Energija

Foto: Orca Energija

Vse več lastnikov se zaveda, da energetsko učinkovita hiša ne zmanjšuje le stroškov ogrevanja in hlajenja, ampak tudi odvisnost od nihanj na trgu energentov. Ali se ob naraščajočih cenah energentov in negotovosti glede prihodnjih energetskih politik vgradnja toplotne črpalke še vedo izkaže za pametno naložbo?

Večina novogradenj danes že vključuje toplotne črpalke, saj so te naprave sinonim za energetsko varčnost in okolju prijazno tehnologijo. Evropske direktive in ukrepi o učinkoviti rabi energije vse bolj spodbujajo montažo toplotnih črpalk, saj stavbe porabijo kar 40 odstotkov energije in so odgovorne za 36 odstotkov izpustov toplogrednih plinov. Toplotne črpalke, ki omogočajo energetsko sanacijo stavb, zmanjšujejo emisije ogljikovega dioksida in pripomorejo k doseganju ciljev zmanjšanja ogljičnega odtisa gospodinjstev.

Toplotne črpalke so danes simbol energetske učinkovitosti in trajnosti v sodobnih gospodinjstvih. Njihova montaža ne prinaša le zmanjšanja stroškov ogrevanja, ampak tudi višjo vrednost nepremičnine.

Nov obračun omrežnine ne prinaša dviga stroškov za ogrevanje

S 1. oktobrom je stopil v veljavo nov tarifni sistem, ki temelji na 15-minutnih vrednostih in uvaja pet različnih časovnih blokov ter ločitev na dve sezoni – višjo in nižjo. Temelji torej na dinamičnem pristopu do porabe energije, kar omogoča prilagajanje potreb in vedenjskih vzorcev uporabnikov, vključno z lastniki toplotnih črpalk. Čeprav so spremembe vzbudile nekaj skrbi, predvsem zaradi morebitnih dodatnih stroškov, na agenciji za energijo zatrjujejo1: "Novi model obračunavanja omrežnine za lastnike toplotnih črpalk ne bo predstavljal večjega stroška za ogrevanje. Nasprotno, na podlagi analiz in simulacij agencije bodo nekateri uporabniki deležni celo nižjega stroška za ogrevanje."

Predstavnik Agencije za energijo mag. David Batič izpostavi, da vsak posameznik lahko z določenimi ukrepi, kot so prilagoditev odjema v čas nizke obremenitve omrežja (22.00–6.00), sezonska prilagoditev dogovorjene obračunske moči, uporaba zalogovnika toplote s toplotno črpalko ter uporaba hranilnika električne energije v kombinaciji z agregacijo oziroma aktivnim odjemom električne energije, znatno zniža morebitno povečanje stroškov oziroma lahko celo zniža strošek omrežnine pred uvedbo novega modela. 

ogrevanje | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Dogovorjena in presežena obračunska moč

Nov sistem določa tudi dogovorjeno obračunsko moč v posameznem časovnem bloku, ki je določena glede na preteklo porabo odjemalca in prilagojena posameznemu časovnemu bloku, določi pa jo elektro operater na podlagi pretekle realne porabe. Odjemalci bodo imeli večjo možnost vpliva na višino svojih stroškov, saj bodo lahko optimizirali svojo porabo in preprečevali prekoračitve.

Če bo odjemalec presegel dogovorjeno moč, bodo nastali dodatni stroški. "Distribucijski operater bo ugotavljal, ali dosežena moč presega dogovorjeno. V primeru, da bo prišlo do preseganja, bo porabnik plačal za vsak 15-minutni presežek dodaten znesek, določen po aktualni tarifni postavki za moč za časovni blok, v katerem je prekoračitev nastala, ob upoštevanju uporabniške skupine in faktorja utežitve. Če bo teh presežkov malo, bodo verjetno koristi zmanjšanja dogovorjene obračunske moči kljub vsemu večje od stroškov plačila presežne moči," pojasnjujejo na Agencij za energijo2. Napoveduje tudi dvoletno prehodno obdobje, v katerem se presežki ne bodo obračunavali, vendar bodo odjemalci obveščeni o morebitnih prekoračitvah, kar jim omogoča, da se prilagodijo novim pravilom brez takojšnjih finančnih posledic.

Konkreten primer, kako novi omrežninski akt vpliva na stroške gospodinjstev

Za boljše razumevanje vpliva novega omrežninskega akta na obračunavanje električne energije v gospodinjstvih si poglejmo primer družine iz podravske regije. Družina živi v 200 kvadratnih metrov veliki hiši, kjer se pet članov gospodinjstva ogreva s toplotno črpalko (8 kilovatov). Gospodinjstvo je opremljeno z varovalkami 3 x 20 amperov, priključna moč pa znaša 14 kilovatov.

Orca Energija | Foto: Orca Energija Foto: Orca Energija

Izračun stroškov

Informativni izračun temelji na podatkih o porabi električne energije pred uveljavitvijo nove metodologije obračunavanja in po njej. Izračun je narejen za enako porabo elektrike kot v preteklosti, na istem objektu.

Orca Energija | Foto: Orca Energija Foto: Orca Energija

Po stari metodologiji je večji del stroška predstavljala omrežnina energije, po novem pa bo večji strošek predstavljala energija za moč. Na letni ravni to prinaša predviden prihranek v višini devet odstotkov pri strošku omrežnine. S toplotno črpalko bo uporabnik v tem konkretnem primeru za ogrevanje plačeval manj.

Katera toplotna črpalka bi bila najboljša za vas?

V Orcinem izračunu za določitev primerne toplotne črpalke za ogrevanje si lahko hitro in preprosto izračunate toplotne izgube svojega doma in na osnovi izračuna vam bodo neobvezujoče predlagali najprimernejšo ogrevalno toplotno črpalko. 

PREVERITE!

Toplotne črpalke tudi v novem sistemu obračunavanja stroškovno ugodne

Lastniki toplotnih črpalk imajo zaradi njihovih večnamenskih funkcij, ki vključujejo tako ogrevanje in hlajenje prostorov kot ogrevanje sanitarne vode, možnost, da svojo porabo energije optimalno prilagodijo novemu sistemu.

Orca Energija, toplotne črpalke | Foto: Orca Energija Foto: Orca Energija

Sodobne toplotne črpalke Orca omogočajo nastavitve časovnih intervalov ogrevanja in natančno upravljanje delovanja. S tem lahko uporabniki izkoristite cenejšo elektriko v najugodnejših časovnih blokih in se izognete višjim stroškom v obdobjih največje obremenitve omrežja. Toplotno črpalko lahko upravljate na daljavo, uporaba vmesnika je zelo preprosta, saj so ga zasnovali z mislijo na stranke. Prav tako lahko Orcini serviserji z oddaljenim dostopom naredijo prvo diagnostiko ob prijavi napake, večkrat pa tudi odpravijo napako na daljavo, če je razlog v nastavitvah toplotne črpalke.

Toplotna črpalka Orca sodi med najboljše

Podjetje Orca Energija je eno izmed bolj znanih podjetij na področju razvoja in proizvodnje toplotnih črpalk na slovenskem trgu. Ponujajo kombinacijo lastno razvite in v Sloveniji proizvedene notranje enote toplotne črpalke in zunanje enote svetovno znanega proizvajalca Mitsubishi Electric. Največji poudarek namenjajo kakovosti, ki jo dokazujejo z več tisoč zadovoljnimi strankami. Kakovost njihovih produktov in lojalnost prepoznavajo tudi v tujini, kjer so že uspešno zaključili številne projekte.

Toplotne črpalke Orca z zunanjo enoto Mitsubishi Electric so visoko učinkovite tudi pri ekstremnih temperaturahPrimerne so tako za novogradnje kot za obnove stanovanjskih in poslovnih objektov ter dosegajo nadpovprečne rezultate v učinkovitosti. Toplotna črpalka lahko prinese kar do 75 odstotkov prihrankov več kot drugi ogrevalni sistemi, hkrati pa za svoje delovanje uporablja obnovljive vire energije in deluje popolnoma brez emisij.

Orca gumb | Foto:

 

 

Kot proizvajalci lastnih notranjih enot v podjetju Orca Energija sledijo tudi sodobnim trendom na področju oblikovanja izdelkov in funkcionalnosti.  | Foto: Orca Energija Kot proizvajalci lastnih notranjih enot v podjetju Orca Energija sledijo tudi sodobnim trendom na področju oblikovanja izdelkov in funkcionalnosti. Foto: Orca Energija

Vgradnja toplotne črpalke še vedno prva izbira za varčno ogrevanje

S svojo energetsko učinkovitostjo in sposobnostjo izkoriščanja obnovljivih virov energije toplotne črpalke zagotavljajo dolgoročne prihranke tudi v novem sistemu obračunavanja električne energije. 

Ob upoštevanju dolge življenjske dobe in njeni večnamenskosti je toplotna črpalka še vedno ena najpametnejših energetskih rešitev za prihodnost, ki uspešno  kljubuje vsem izzivom na trgu energentov.

Če tudi sami razmišljate o namestitvi toplotne črpalke, je zdaj pravi čas za nakup, saj z izbiro toplotne črpalke Orca poleg subvencije Eko sklada, dobite Cash back povračilo do kar 5.200 evrov, tako za novogradnjo kot pri zamenjavi ogrevanja.
Orca Energija | Foto: Orca Energija Foto: Orca Energija

 

Z naprednimi nastavitvami, možnostjo upravljanja na daljavo in visoko stopnjo prilagodljivosti toplotne črpalke Orca ostajajo vodilna izbira za tiste, ki iščejo zanesljiv in ekonomičen ogrevalni sistem.

Naročite svoj informativni izračun.

1https://www.sze.si/posvet-resnica-o-omreznini-po-1-7-2024/
2https://si.orcaenergy.eu/novosti-na-podrocju-obracunavanja-elektricne-energije/

Več:

Orca Energija
Trendi Slovenska inovacija za zanesljivo in poceni ogrevanje
ogrevanje, termostat
Trendi Spremembe v obračunu omrežnin: kako bodo vplivale na stroške ogrevanja
namestitev-investicija-prezracevalni-sistem
Trendi Koliko stane namestitev prezračevalnega sistema in kako hitro se investicija povrne?
Toplotna črpalka za ogrevanje tarifni sistem
Trendi Ali so toplotne črpalke še vedno najbolj učinkovit in varčen način ogrevanja?
Orca Energija
Trendi Povračilo do 5200 evrov in podpora Eko sklada do 2500 evrov
ogrevanje, toplotna črpalka
Novice Štajersko podjetje prepoznano kot eden najboljših ponudnikov toplotnih črpalk

 

Ne spreglejte