Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 12. 2015,
14.44

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

prenova secesija Univerza v Mariboru Maribor

Torek, 22. 12. 2015, 14.44

6 let

Baroničina hiša, ena najlepših secesijskih stavb v Mariboru, spet v polnem sijaju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru je slavnostno odprla obnovljeno secesijsko stavbo Baroničina hiša, ki je postala raziskovalni center FERI.

Baroničina hiša, delo arhitekta Fritza Friedrigerja, je bila zgrajena leta 1903. Hiša na Prežihovi ulici, ki je vpisana v Register nepremične kulturne dediščine, spada med najlepše in najčistejše ohranjene secesijske stavbe v Mariboru.

Ena od najpomembnejših mariborskih stavb na prelomu 19. v 20. stoletje "Obnova historičnega objekta, kakršna je Baroničina hiša, obuja zavest o pomenu revitalizacij ter obnove kulturnih in zgodovinskih spomenikov. Izredno ambiciozno zasnovana arhitektura na prelomu 19. v 20. stoletje zaradi svojih odlik spada med najpomembnejše stavbe tega časa v Mariboru," je ob odprtju poudaril arhitekt in odgovorni vodja obnove David Mišič.

Investicija v vrednosti 2,2 milijona evrov Osnovni cilj prenove Baroničine hiše je bila ohranitev hiše ter vzpostavitev primarne vizualne in materialne pojavnosti spomenika, prav tako pa tudi prilagoditev objekta današnjemu času in standardom ter njegovi novi namembnosti – za raziskovalne in študijske dejavnosti FERI, so sporočili z Univerze v Mariboru.

Investicijo, vredno okoli 2,2 milijona evrov, so financirali Evropska unija, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Univerza v Mariboru.

S prenovo so zagotovili potrebne površine predvsem za izvajanje raziskovalne dejavnosti, delno pa tudi študijske dejavnosti fakultete. "Baroničina hiša bo na široko odprla vrata študentom, saj smo zanje namenili nekaj prostorov, kjer bodo lahko povsem samostojno ustvarjali 24 ur na dan," je ob odprtju prostorov poudaril dekan FERI Borut Žalik.

Prenavljajo tudi objekt na Krekovi ulici Univerza v Mariboru poleg Baroničine hiše prenavlja tudi objekt na Krekovi ulici v Mariboru, ki predstavlja eno od pomembnejših arhitektur svojega časa, kjer bodo zagotovili dodatne površine za izvedbo programov Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo.

Ne spreglejte