Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
16. 8. 2016,
13.56

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Natisni članek

stroški Ljubljana življenje

Torek, 16. 8. 2016, 13.56

6 let, 1 mesec

Koliko me 30-letnico s fantom in mačkom stane življenje v Ljubljani

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Zelo rada živim v prestolnici. Sploh zadnja leta, ko se Ljubljana razvija v pravo lepotico s polno dogajanja. Vendar pa življenje v Ljubljani ni poceni, sploh ne.

Ste se kdaj vprašali, koliko stane življenje v Ljubljani? Sama sem se to poletje poglobila v svoje stroške, en mesec sem zelo pozorno spremljala stroške in izdatke. Nastal je izračun, ki vam ga želim predstaviti. 

Stara sem trideset let in že dobra štiri leta živim na svojem, s fantom in brez kakršnekoli pomoči staršev. Sem samostojna novinarka, kar pomeni, da si moram sama plačevati prispevke za zaposlovanje, zdravstveno zavarovanje in dohodnino. Nimam otrok, imam pa enega mačkona.

Avtomobila nimam in se vsak dan v službo, ki je od mojega doma oddaljena dobre tri kilometre, vozim s kolesom, občasno, ob slabem vremenu, z avtobusom.

 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Moji (stalni) mesečni stroški so videti takole:

  • Najemnina: 420 evrov za 45 m² veliko stanovanje
  • Naročnina za mobilnik: 20 evrov 
  • Prevoz: cca. 5 evrov za avtobus
  • Dodatno zdravstveno zavarovanje: 30 evrov
  • Prispevki državi, davki, dohodnina: 400 evrov

Pred kratkim sem k stalnim stroškom prištela še mesečni strošek za nakup prenosnega računalnika: 53 evrov.

(Nakup hrane pokriva moj fant, prav tako mesečne stroške stanovanja in internet.)

Vsak mesec skušam kaj privarčevati, zahvaljujoč Jacku Gellerju

Morda se sliši smešno, a v seriji Prijatelji, ki je moja najljubša, Monici oče reče, da mora vsak mesec deset odstotkov plače prenakazati na banko, na varčevalni račun. Od takrat to "modrost" upoštevam tudi sama. Velikokrat gre tja več kot deset odstotkov. To mi je začelo dajati občutek varnosti in zato sem si tudi preostali denar začela lažje prerazporejati. 

 

 

 

 

 

 

Malica v službi in čez dan

Kadar le lahko, približno trikrat na teden, si skušam malico ali nekaj malega hrane prinesti s seboj od doma. Kadar to ne gre, si kupim kaj na poti. Ponavadi je to videti takole:

  • Solata s piščancem: od 2,5 evra (manjša) do 5 evrov (večja)
  • Zeleni smoothie: od 2 do 3 evre
  • Skupaj: od 4,5 evra do 8 evrov

ALI:

  • Sendvič: 3 evre
  • Kava za s sabo: 1,5 evra
  • Skupaj: 4,5 evra

ALI:

Ob petkih Odprta kuhna ponuja pestro in tudi cenejšo izbiro. Če si s sodelavko recimo razdeliva kitajske rezance, saj je porcija res velika, plača vsaka le 2,5 evra.

Moja najljubša solata v eni od ljubljanskih mehiških restavracij. | Foto: Branka Grbin Moja najljubša solata v eni od ljubljanskih mehiških restavracij. Foto: Branka Grbin

Na večerjo in pijačo v mesto

V mesto se na večerjo ali kosilo s fantom odpraviva redko, saj je jesti še vedno ceneje doma. Kadar pa greva, najraje jeva v mehiški restavraciji. Alkohola ne pijeva, zato naju dva obroka staneta od približno 22 do 25 evrov. Tudi v znani restavraciji in loungeu, ki sicer velja za fino, se najde kosila, ki so ugodna. Cene so podobne. 

Moji sladki užitki

Tortice in sladoled. Ko pride do tortic, imam drag okus. Največ užitka mi prinese tista iz najbolj znane ljubljanske slaščičarne, kjer kos te torte stane 3,8 evra. Tudi kepice sladoledov so v Ljubljani vedno dražje, tudi po 2,5 evra na kepico.

Ne pozabimo še na "težavo" vseh žensk – nakupovanje. Nisem ravno "šopoholičarka", a znižani kosi tudi mene premamijo. Na grobo bi ocenila, da za obleke v povprečju na mesec porabim 50 evrov. Včasih občutno več, včasih občutno manj.

 | Foto: Branka Grbin Foto: Branka Grbin

Kaj pa dopust?

Če hočeš uživati v vsakdanu in se ne odrekati, malo trpi načrtovanje dopusta. Letalske vozovnice so drage in če hočem občasno obiskati sestro v Zürichu, je treba malce računati in varčevati. Če seveda varčevalni račun ostane nedotaknjen. Do zdaj sem sicer imela srečo in sem za povratno vozovnico do Züricha odštela 140 evrov. Letni dopust s fantom načrtujeva spontano. Ko začutiva, da je čas za polnjenje baterij, se odpraviva v nama ljubo Grčijo ali na Hrvaško. 

In še hišni ljubljenček

Imava enega mačkona, za katerega ne zapravim veliko. Enkrat na mesec mu prek spleta naročim hrano in mačji pesek ter kakšno igračo. To me stane približno 30 evrov na mesec.

Mačkon Kobe. Veliki in strastni jedec. | Foto: Sara Nunić Klun Mačkon Kobe. Veliki in strastni jedec. Foto: Sara Nunić Klun

V enem mesecu …

Ker je poletje in je Ljubljana v tem letnem času res čudovita, sem v središču preživela kar nekaj časa. Zunaj sem v enem mesecu jedla enkrat na teden, skupno torej štirikrat.

  • Hrana v restavraciji: 60 evrov
  • Nakupi: 80 evrov (razprodaje!)

Z otrokom in minimalno plačo ne bi šlo

V zadnjem mesecu sem za stroške in izdatke porabila 1.120 evrov. Če bi imela minimalno plačo, bi bilo življenje v Ljubljani, kakršnega poznam, nemogoče. Živela bi v stresu, v manjšem stanovanju in prav vsak nakup bi moral biti res dobro premišljen. Obedovanje v restavracijah bi odpadlo, prav tako nakupi – no, slaba vest bi bila vsekakor prisotna. Če bi imela otroka, bi bilo potrebnih še več odrekanj.

 

Ne spreglejte