Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
12. 2. 2018,
10.37

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

Natisni članek

Zgodbe ZOI 2018 Robert Johansson Peter Slatnar Pjongčang 2018 skoki

Ponedeljek, 12. 2. 2018, 10.37

6 let, 2 meseca

ZGODBE, KI JIH PIŠEJO OLIMPIJSKE IGRE

Ni veliko manjkalo in Slatnarjev "brko" ne bi videl medalje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20
Robert Johansson | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Norveška je na srednji olimpijski skakalnici v Pjongčangu slavila dva skakalca. Johan Andre Forfang je bil srebrn, Robert Johansson pa bronast. Drugi, ki skače na Slatnarjevih smučeh, ima posebno zgodbo, pa ne le zaradi svojih brkov. Malo je manjkalo, da na olimpijske igre sploh ne bi odpotoval.

Je že res, da je bil Robert Johansson še pred kratkim znan le po svojih brkih, a je v zadnjih letih prišel v stik z najboljšimi. Prvič se je v svetovnem pokalu pojavil leta 2009, vendar ni prestal kvalifikacij na letalnici v Vikersundu.

Preberite še:

Razmišljal že o koncu kariere

Roberta Johanssona je poneslo do bronastega odličja. | Foto: Getty Images Roberta Johanssona je poneslo do bronastega odličja. Foto: Getty Images Do leta 2015 je zbral le 48 točk. Prav tako ni dobro skakal v celinskem pokalu, ki je odskočna deska za vstop v svet najboljših. Pri 25 letih je celo razmišljal o koncu kariere.

Nato se je zgodil premik, ki ga je psihološko dvignil. Ob tem je imel tudi nekaj sreče. Glavni trener Alexander Stöckl je namreč želel za preizkušnjo v Vikersundu leta 2016 v ekipo postaviti Halvorja Graneruda in Espena Roeeja, vendar jima je Mednarodna smučarska zveza (FIS) prižgala rdečo luč, saj v karieri še nista osvojila točk v svetovnem pokalu ali na tekmah poletnega grand prixa. Tako je dal avstrijski strokovnjak priložnost "brku".

To je bilo edino prizorišče, na katerem je Johansson v tisti sezoni skakal oziroma letel. Dvakrat se je zavihtel med dobitnike točk, kar ga je spodbudilo k trdemu delu v poletnem obdobju.

Prišel je Innsbruck, pred OI ga je "ogrožal" mladi Lindvik

Osrednji junaki s srednje naprave: Johan Andre Forfang, Andreas Wellinger in Robert Johansson. | Foto: Getty Images Osrednji junaki s srednje naprave: Johan Andre Forfang, Andreas Wellinger in Robert Johansson. Foto: Getty Images Nato sta prišla na vrsto novoletna turneja in Innsbruck 2017, kjer se je prvič v karieri zavihtel na zmagovalni oder. Zaostal je le za rojakom Danielom Andrejem Tandejem.

Kmalu zatem je na Slatnarjevih smučeh v Vikersundu poletel 252 metrov in postavil svetovni rekord.

Čeprav je bil v tej sezoni dobro razpoložen, je moral Stöckl zaradi številnih odličnih skakalcev razmišljati, koga sploh poslati v Južno Korejo. V zadnjem trenutku je namreč prišel v igro mladi Marius Lindvik, ki je odlično skakal v Zakopanah. Namesto Johanssona ga je celo uvrstil na ekipno tekmo. Malo je manjkalo in Johansson sploh ne bi videl olimpijskih iger, a so nato prevladale izkušnje, kot je poudaril Stöckl.

Veliki bron, zaradi svojih brkov pa so o njem pisali tudi v ZDA

Johansson bo napadal odličje tudi na večji napravi. | Foto: Sportida Johansson bo napadal odličje tudi na večji napravi. Foto: Sportida In izbral je pravega skakalca. Brkati Norvežan mu je zaupanje hitro povrnil na srednji skakalnici, ki sicer ni po njegovem okusu, saj je znan kot letalec. Po prvi seriji je zasedal deveto mesto, v drugo pa z izjemnim skokom, dolgim 113,5 metra, poletel do bronastega odličja.

Zaradi svojih brkov je postal zanimiv tudi medijem v ZDA. O njem so pisali v Washington Postu in USA Today. "Enkrat si jih bom obril in videl, ali mi bo to prineslo kaj metrov," se je pošalil Johansson, ki se bo za odličje potegoval tudi na večji napravi.

Ne spreglejte