SiolNET. Sportal ZOI
0,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

MOK se je odločil: Konec suspenza za Rusijo

0,80

termometer

 | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je ukinil suspenz ruskemu komiteju, izrečen pred slabimi tremi meseci. Ruski olimpijski komite je s tem znova polnopravni član olimpijske družine, so danes potrdili v Moskvi.

Mok je ruski olimpijski komite suspendiral 5. decembra. Razlog je bil sistemski doping v Rusiji med igrami v Sočiju 2014 in v Pjongčangu 2018 so ruski športniki tako nastopali brez nacionalnih simbolov pod okriljem zastave MOK.

"Ruskemu olimpijskemu komiteju so vrnili vse pravice in dolžnosti. Za nas je ta odločitev zelo pomembna," je novico za rusko televizijo komentiral predsednik ruskega komiteja Aleksander Žukov.

Ruski hokejisti so ob razglasitvi kljub prepovedi glasno zapeli rusko himno.  | Foto: Reuters Ruski hokejisti so ob razglasitvi kljub prepovedi glasno zapeli rusko himno. Foto: Reuters

Rusi so v Pjongčangu osvojili dve zlati, šest srebrnih in devet bronastih odličij. Najbolj bo v spominu ostalo olimpijsko zlato v hokeju, kjer so po zmagi sicer zaigrali himno MOK, ruski hokejisti pa so vseeno odpeli svojo nacionalno himno. V Pjongčangu je skupaj nastopilo 168 ruskih športnikov, žal pa sta dva med njimi padla na dopinških testih.

Sprva je bilo načrtovano, da bodo ruskemu olimpijskemu komiteju vse pravice vrnili že zadnji dan iger in da bo Rusija na zaključni prireditvi vkorakala na stadion pod svojo zastavo, a prav omenjena dopinška primera naj bi bila glavni razlog, da je MOK suspenz podaljšal do danes.

A znova lahko pričakujemo ostre kritike na današnjo potezo komiteja. Nekatere vodilne protidopinške agencije na svetu so že med igrami nasprotovale ukinitvi suspenza, saj so prepričane, da bi morali pred tem razrešiti vsa odprta vprašanja v zvezi z dopingom pred štirimi leti. "To bo le kratkoročen dogovor. Odnos MOK do tega vprašanja se je od slabega razvil v slabšega," so že ob koncu iger v sporočilu za javnost zapisali predstavniki teh agencij.

Rusija je zaradi afere v Sočiju plačala tudi 15 milijonov dolarjev denarne kazni.

delitve: 130
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin