Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 2. 2018,
10.43

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

Pjongčang 2018

Sobota, 10. 2. 2018, 10.43

6 let, 2 meseca

Jean Todt, prvi mož Fie, je že na letališču opazil našo ministrico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44
Slovenska hiša, otovritev | Foto Stanko Gruden

Foto: Stanko Gruden

Na prvi pogled ni prav veliko povezav med zimskimi olimpijskimi igrami in predsednikom mednarodne avtomobilistične zveze Fie Jeanom Todtom. A Francoz se v teh dneh mudi na prizorišču iger, danes pa je bil kot poseben gost tudi na slavnostnem odprtju Slovenske hiše v Pjongčangu.

"Slovenija je majhna in prijetna država. Vem, da imate radi šport, vem, da podpirate tudi avtomobilistični šport. Za vse nas je to lahko tudi priložnost, da naredimo korak naprej na mobilnostnem področju in področju okoljskega osveščanja avtomobilizma," je na odprtju hiše dejal častni gost.

Do zadnjega niso vedeli, ali bo zares prišel

Zanimiva je zgodba, kako je predsednik ene najmočnejših zvez na svetu sploh prišel do Slovenske hiše. Zasluge za to ima predvsem ministrica za šolstvo, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki je Todta srečala na letališču med potovanjem v Korejo. Ker je bila Francozu všeč njena olimpijska oprava v prepoznavnih slovenskih športnih barvah, sta nato v pogovoru ugotovila, da imata enak cilj potovanja, sledilo pa je povabilo na današnje odprtje.

V Slovenski hiši so priznali, da do zadnjega niso vedeli, ali bo Todt tudi zares prišel. Povabilo je sprva sprejel, nato je bilo vse skupaj vprašljivo zaradi njegovega urnika, a je na krajše druženje vendarle prišel.

"V Fii smo prava družina, pa tudi olimpizem je zelo pomembna kategorija. Seveda smo z našimi tekmovanji zelo prepoznavni po svetu, tu pa se bomo pogovarjali še o drugi stvareh, kot sta varnost na cesti in preventivne dejavnosti," je namen potovanja v Južno Korejo pojasnil Todt.

V Slovenski hiši so mu za protokolarno darilo pripravili komplet slovenske navijaške olimpijske opreme v zeleni barvi. | Foto: Stanko Gruden, STA V Slovenski hiši so mu za protokolarno darilo pripravili komplet slovenske navijaške olimpijske opreme v zeleni barvi. Foto: Stanko Gruden, STA

Upa, da bo v Koreji še kakšen dogodek

V Slovenski hiši so mu za protokolarno darilo pripravili komplet slovenske navijaške olimpijske opreme v zeleni barvi, tako da se bo lahko odslej počutil tudi nekoliko slovensko, kot pravi slogan I feel Slovenia.

"Težko je, to so zelo različne stvari. Pri nas gre za motošport, tu pa so v ospredju športniki. A povezave so zelo dobre in skupaj delujemo kot eno," je dejal o možnostih, da bi se nekoč tudi formula 1 priključila olimpijski družini.

"V Koreji je formula že bila, zdaj je ni več, za kar nam je žal. A Korejci so zelo vpleteni v avtomotošport in prepričan sem, da bo v Koreji kmalu tudi kakšen drug naš dogodek na vrhunski ravni," pa je razmišljal o povezavi države gostiteljice iger z vrhunskimi tekmovanji iz njegove stroke.

Ne spreglejte