Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 2. 2022,
9.41

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

2

Natisni članek

Živa Klemenčič Polona Klemenčič Miha Dovžan Rok Tršan Lovro Planko Jakov Fak Jakov Fak Janez Ožbolt biatlon olimpijske igre zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 Peking 2022

Petek, 18. 2. 2022, 9.41

2 leti, 2 meseca

Ocena Janeza Ožbolta

Z dosežki iz Pekinga ne morejo biti zadovoljni. Pa prihodnost?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

2

Jakov Fak, Peking | Jakov Fak je poskrbel za najboljšo uvrstitev slovenske biatlonske reprezentance na OI v Pekingu, a njegovo 26. mesto s sprinta ni tisto, kar so si želeli. | Foto Guliverimage

Jakov Fak je poskrbel za najboljšo uvrstitev slovenske biatlonske reprezentance na OI v Pekingu, a njegovo 26. mesto s sprinta ni tisto, kar so si želeli.

Foto: Guliverimage

Slovenski biatlonci so na olimpijskih igrah v Pekingu najvišjo posamično uvrstitev dosegli s 26. mestom Jakova Faka v sprintu. Fak, na igre je prišel po nizu zdravstvenih težav in tako ni uresničil svojih ciljev, bo nadaljeval športno pot tudi po svojih četrtih ZOI v pričakovanjih, da se mu bo v prihodnjih letih v panogi priključil še kdo.

"Fak je dosegel uvrstitve, ki jih je ta čas sposoben, a ni bil zadovoljen in tudi mi ne moremo biti. V tej sezoni ni bil pravi, ves čas se je srečeval s težavami in z nihanjem forme. Verjamem, da bo boljše ob koncu svetovnega pokala, a ZOI so mimo in, kar zadeva Faka, so bile neuspešne," je nastop najboljšega slovenskega biatlonca strnil Janez Ožbolt, vodja panoge na Smučarski zvezi Slovenije (SZS).

Jakov Fak, Peking
Sportal Ima Jakov Fak še kaj povedati?

Jakov Fak je merilo

Janez Ožbolt | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Ožbolt, tudi sam nekdaj biatlonec in olimpijec, je prepričan, da so v Sloveniji v ozadju tekmovalci, ki bi lahko v prihodnjih dveh, treh letih dosegali relativno visoke izide. "Merilo je Fak, tudi on je še sposoben in lahko naredi še kaj velikega. Drugi mu sledijo in upamo na njihov preboj med deseterico in tudi na zmagovalni oder," je povedal za STA.

Že pred olimpijsko sezono so povečali ekipe. "Sedem fantov je v ekipi A. Poleg izkušenih Jakova in Klemena Bauerja so tu tudi Lovro Planko, ki je visoko na tekaški ravni, ter Alex Cisar, ki je prikazal napredek, pa tudi Toni Vidmar, a se zadnja nista uvrstila na OI," je omenil Ožbolt.

Ta čas je v biatlonu okrog 50 tekmovalcev na malokalibrski puški. "To ni veliko, a precej več kot pred leti. Francozi jih imajo več kot tisoč in imajo že težavo s selekcijo. Mi pa moramo delati s tem, kar imamo."

Quentin Fillon Maillet
Sportal Izvrstni Francoz piše biatlonsko zgodovino

"V Pekingu ni mogel izpeljati normalne tekme"

Bauer, za Fakom dolga leta drugi po izidih v slovenski vrsti, je svoj peti nastop na OI zaradi pandemije covid-19 in zahteve po cepljenju izpustil. Tako je le Fak ostal tisti, od katerega se je pričakoval vrhunski izid, na prejšnjih treh OI njegova najboljša uvrstitev ni bila nikoli nižja od četrtega mesta, osvojil je tudi dve odličji.

"Želeli bi si, da bi na OI dosegel najboljše rezultate v sezoni, v Ruhpoldingu je imel najboljši tekaški čas in to je vlilo upanje, a v Pekingu ni mogel izpeljati normalne tekme," je za STA še dejal Ožbolt in dodal, da je imel sicer v zimi veliko težav z zdravjem.

Fak je merilo, drugi mu sledijo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Fak je merilo, drugi mu sledijo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Irene Cadurisch
Sportal Švicarji doživljali pravo dramo, njihova biatlonka se je zgrudila

"Želimo več, to niso naši cilji"

Polona Klemenčič je po njegovem mnenju upravičila nastop, 29. mesto je njena najboljša uvrstitev v karieri. Od njene sestrične Žive Klemenčič niso mogli veliko pričakovati, tudi zato, ker je bila še pred 14 dnevi bolna. A je šla v Peking tudi zaradi nastopa v mešani štafeti.

Na 38. mestu je svoj najboljši nastop končal Miha Dovžan, na 42. Planko, na 54. pa Rok Tršan. "V polovici uvrščenih, a želimo več, to niso naši cilji. Tudi nastop moške štafete in 11. mesto ni vredno pohvale, toda na teh mestih smo tudi v pokalu narodov. Če pogledamo startno listo, na njej ni nobene ekipe, ki bi jo kar vnaprej prečrtali in rekli, da smo gladko boljši."

Ožbolt je izpostavil, da sta bili le dve štafeti poleg slovenske brez kazenskega kroga, "a tek ni bil na želeni ravni. V mešani štafeti pa so nas po dobri prvi predaji v drugi tekmeci že prehiteli za krog in smo končali, še preden bi šla v smučino oba fanta," je spomnil Ožbolt.

Polona Klemenčič je prav na OI dosegla najboljši izid v karieri. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Polona Klemenčič je prav na OI dosegla najboljši izid v karieri. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zahtevne razmere, neolimpijsko vzdušje ...

Izpostavil je, kot že številni pred njim na OI, težke proge, specifičen in počasen sneg, visoko nadmorsko višino, mraz in veter. Zato so bile večje razlike med tekmovalci kot drugje, tisti, ki jim bolj ustrezajo take razmere in so v vrhunski formi, so bili v še večji prednosti.

"Tudi vzdušja ni bilo kot na prejšnjih OI, gledalcev skorajda ni bilo, pa dnevna testiranja ... Prve dni nas je bilo kar strah, potem pa smo se na to navadili in imeli na srečo le en primer koronske okužbe, športniki v ekipi pa so ostali zdravi, kar je bistveno."

Ingrid Landmark Tandrevold
Sportal Norveška biatlonka po kolapsu odhaja domov

Oblak izločen praktično s celotnih OI

Več kot teden dni je bil v izolacijskem hotelu Matej Oblak. Vodja slovenskih biatlonskih reprezentanc pa ni bival v gorskem delu kot drugi iz slovenskega tabora, ampak so ga takoj odpeljali v Peking, kamor so sicer poslali okužene z resnejšimi znaki koronavirusa, še piše STA.

"Bil je izločen praktično s celotnih OI in se je vrnil šele zadnja dva dneva pred našo zadnjo tekmo. V servisu so bili le štirje fantje, tudi sam sem jim pomagal, zato se je vsak izostanek poznal. Imeli smo majhno ekipo, a vseeno konkurenčne smuči," je še ocenil Ožbolt.

Preberite še:

Peking, biatlon, Rusija, Edvard Latipov
Sportal Rusi potrti, peto zlato Norvežanom, Slovenci enajsti
Jakov Fak, Peking
Sportal Fillonu Mailletu zlato, Jakov Fak in Lovro Planko izgubljala na strelišču
Marte Olsbu Roiseland
Sportal Roeiselandova že prvo ime iger, Klemenčičeva pridobila osem mest
Marte Olsbu Roeiseland
Sportal Kako je slovenska fizioterapevtka postala junakinja na Norveškem
Ne spreglejte