Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 2. 2022,
7.50

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,64

7

Natisni članek

Albin Tahiri Aleksander Aamodt Kilde Johannes Strolz Alexis Pinturault Miha Hrobat alpsko smučanje

Četrtek, 10. 2. 2022, 7.50

2 leti, 2 meseca

ZOI, superkombinacija (M)

Odpisani Strolz zlat kot oče, najboljši Slovenec zobozdravnik iz Koroške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,64

7

Johannes Strolz kombinacija zlato | Johannes Strolz je sam svoj serviser, avstrijska reprezentanca ga je lani odpisala. | Foto Reuters

Johannes Strolz je sam svoj serviser, avstrijska reprezentanca ga je lani odpisala.

Foto: Reuters

Okrnjena konkurenca na olimpijski kombinaciji je bila priložnost za Miho Hrobata in Nejca Naroločnika, a sta oba odstopila že na smuku. Zlato je osvojil Johannes Strolz. Njegov oče Hubert je bil v tej disciplini olimpijski prvak leta 1988, Johannes si sam pripravlja smuči za slalom, smukaške pa si je izposodil.

supervelelslaom Matthias Mayer
Sportal Mayer tretjič zlat na olimpijskih igrah, Kline do rezultata sezone

Zgolj 27 smučarjev na tekmi. Kot da alpske kombinacije nihče več ne jemlje resno. Dejstvo je, da je vse manj vsestranskih smučarjev. Po smuku je vodil Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, ki slaloma ni odpeljal že dve leti, a mu je ta uspel zelo solidno. Osvojil je srebrno kolajno. Še večji podvig je uspel Kanadčanu Jamesu Crawfordu. Po smuku je bil drugi, na koncu pa bronast, čeprav v svetovnem pokalu v slalomu ni še nikoli nastopil. Prvi favorit za zlato, Francoz Alexis Pinturault, je bil na smuku s skoraj dvema sekundama zaostanka šele 11., na slalomu pa je divje napadel in odstopil.

Strolz je adelbodenski zmagi zdaj dodal olimpijsko zlato. | Foto: Reuters Strolz je adelbodenski zmagi zdaj dodal olimpijsko zlato. Foto: Reuters Ob specialistov za slalom je prva dva premagal samo Avstrijec Johannes Strolz. Po smuku, na katerem je nastopil z izposojenimi smučmi rojaka Matthiasa Mayerja, je bil s slabo sekundo zaostanka za Kildejem na četrtem mestu. Slalom je odpeljal zelo dobro in kombinacijo dobil s prednostjo 59 stotink pred Kildejem. Spomnimo, da je Strolz sam svoj serviser, saj sploh ni član avstrijske reprezentance. Zgodba je še toliko bolj zanimiva, saj je leta 1988 v kanadskem Calgaryju olimpijsko zlato kolajno v tej disciplini osvojil njegov oče Hubert Strolz. Sploh prvič se je v alpskem smučanju zgodilo, da sta olimpijska prvaka postala oče in sin.

Johannes Strolz
Sportal Sam svoj serviser, odpisan iz ekipe, zdaj pa zmagovalec

Zlata kolajna za Johannesa Strolza | Foto: Reuters Zlata kolajna za Johannesa Strolza Foto: Reuters

Nora priložnost, a polom obeh slovenskih reprezentantov

Miha Hrobat | Foto: Reuters Miha Hrobat Foto: Reuters Miha Hrobat in Nejc Naraločnik sta odstopila že na smuku. Hrobat, ki je na progo krenil drugi, je na njej zdržal dobro minuto, nato pa po zgrešeni liniji na enem od skokov odstopil. Naraločnik je progo zapustil še nekoliko prej, in sicer na istem mestu kot na specialnem smuku. Je pa v cilj prišel koroški zobozdravnik, ki nastopa za Kosovo in je moral za pot na Kitajsko vzeti neplačan dopust, Albin Tahiri. Po smuku je bil na 22. mestu. Končal je tudi slalom in s 16 sekundami zaostanka osvojil 15. mesto.

Glede na smukaško konkurenco bi po prvem delu tekme Hrobat moral biti vsaj med deset, če ne celo med pet. "Zgoraj je bila kar dobra vožnja. Mogoče sem šel malo preveč neposredno na skok in nisem ujel vrat. Je, kar je," je v prvi izjavi za TV Slovenije razlagal Hrobat. "Ne morem biti zadovoljen. Pričakoval sem več. Moje smučanje je boljše, kot sem kazal na tekmah," je svoje tri nastope v Jančingu komentiral Hrobat.

Slovenec s kosovskimi koreninami Albin Tahiri je osvojil 15. mesto. | Foto: Reuters Slovenec s kosovskimi koreninami Albin Tahiri je osvojil 15. mesto. Foto: Reuters Na smuku je grdo padel Švicar Yannick Chabloz. Poškodoval si je roko.

Pred štirimi leti je kombinacijsko zlato osvojil kdo drugi kot Marcel Hirscher. Avstrijec je medtem že končal kariero. Srebrn je bil Pinturault in bronast njegov rojak Victor Muffat-Jeandet. Pinturault je zmagovalec zadnje superkombinacije v svetovnem pokalu, a od te je minilo že 23 mesecev. To je bilo le nekaj dni pred začetkom pandemije, 1. marca 2000 v Hinterstoderju. V prejšnji sezoni je bila kombinacija samo na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo, kjer je zmagal Avstrijec Schwarz.

Jančing, alpska kombinacija (M):

1. Johannes Strolz (Avt) 2:31,43
2. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) +0,59
3. James Crawford (Kan) +0,68
4. Justin Murisier (Švi) +0,86
5. Marco Schwarz (Avt) +1,28
6. Barbabas Szollos (Izr) +1,75
7. Raphael Haaser (Avt) +1,84
8. Broderick Thompson (Kan) +2,77
9. Brodie Seger (Kan) +3,60
10. Christof Innerhofer (Ita) +4,37
...
15. Albin Tabiri (Kos) +16,86
Odstop že na smuku: Miha Hrobat, Nejc Naraločnik.
Beat Feuz olimpijsko zlato
Sportal Zlato za dekle in hčerki, srebro za tragično umrlega kolega
Ne spreglejte