Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 1. 2022,
7.30

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

4

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Žan Košir Peking 2022 Peking 2022

Ponedeljek, 24. 1. 2022, 7.30

2 leti, 3 mesece

Tako kot v Tokiu bosta zastavo nosila športnik in športnica

Ilki Štuhec in Žanu Koširju bo v Pekingu pripadla posebna čast

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

4

Tako kot na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu bosta tudi na odprtju zimskih olimpijskih iger v Pekingu zastavo nosila dva športnika. Slovensko olimpijsko odpravo bosta na kultni stadion Ptičje gnezdo popeljala najuspešnejši slovenski deskar Žan Košir in dvakratna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec.

zastavonoša Peking Žan Košir Ilka Štuhec | Foto: Po poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, ko so nacionalni olimpijski komiteji prvič izbrali po enega športnika in eno športnico za nosilca zastav svojih držav, se je Mednarodni olimpijski komite odločil, da bo protokol za zimske igre enak.

Na kultni stadion Ptičje gnezdo, kamor se olimpijske igre vračajo po letu 2008, bosta za Slovenijo vkorakala Ilka Štuhec in Žan Košir, so sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije.

Štuhčeva, ki je nastopila na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014, igre v Pjongčangu štiri leta pozneje pa zaradi poškodbe izpustila, je bila ob novici izredno počaščena.

"Zelo sem počaščena in vesela, da imam to čast. Verjamem, da bo res nekaj edinstvenega, zato že komaj čakam. Ne vem sicer, kako naj se pripravim na ta nastop, morda mi lahko Žan pomaga. Super je, da to lahko narediva dva športnika naenkrat, tako enemu ni treba čakati še štiri leta,'' so besede Mariborčanke prenesli pri Olimpijskem komiteju Slovenije.

Žan Košir že trenira z vihtenjem zastave in sprašuje Ilko, če tudi ona kaj vadi

Tudi Žan Košir, eden izmed najboljši deskarjev v alpskih disciplinah na svetu, bo prvič doživel čast vloge zastavonoše. Olimpijske igre v Pekingu bodo njegove četrte. Z zadnjih dveh izvedb se je vrnil z olimpijsko medaljo, z OI v Sočiju celo z dvema.

Zanimivo je, da je tudi pred 20 leti, leta 2002 na odprtju iger v Salt Lake Cityju slovensko zastavo nosil deskar Košir in sicer Dejan Košir. 

Tudi leta 2002 je vloga zastavonoše pripadla deskarju. Čast je takrat doletela Dejana Koširja.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tudi leta 2002 je vloga zastavonoše pripadla deskarju. Čast je takrat doletela Dejana Koširja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu sta Slovenijo na otvoritveni slovesnosti zastopala kajakašica na divjih vodah Eva Terčelj in igralec namiznega tenisa Bojan Tokić.

Na zimskih olimpijskih igrah leta 1992 v Albertvillu, prvih po osamosvojitvi Slovenije, je bil prvi slovenski zastavonoša smučarski skakalec Franci Petek, leta 1994 v Lillehammerju je slovensko zastavo na odprtju iger nosil alpski smučar Jure Košir, leta 1998 v Naganu je zastavo vihtel smučarski skakalec Primož Peterka, leta 2002 v Salt Lake Cityju pa je ta čast kot rečeno pripadla deskarju na snegu Dejanu Koširju.

Leta 2006 v Torinu je zastavo nosila biatlonka Tadeja Brankovič, leta 2010 v Vancouvru alpska smučarka Tina Maze, leta 2014 v Sočiju hokejist Tomaž Razingar, pred štirimi leti v Pjongčangu pa smučarska tekačica Vesna Fabjan.

Ne spreglejte