Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
14. 1. 2016,
8.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Jurij Tepeš Robert Kranjec poleti Kulm svetovno prvenstvo Severin Freund

Četrtek, 14. 1. 2016, 8.49

6 let, 6 mesecev

Zlati orel Peter Prevc in lov za novim zlatim zakladom

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Izjemne predstave postavljajo Petra Prevca kot glavnega kandidata za zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu, a tudi druge zanima zlati lesk. V ta boj se bo vključilo še vreme.

Za razliko od tekem na nordijskih svetovnih prvenstvih je zgodba na svetovnem prvenstvu v poletih nekoliko drugačna. Skakalec, ki želi poleteti do zlate medalje, mora v dveh dneh štirikrat dobro skočiti, saj za končni dosežek štejejo prav vsi štirje rezultati.

Skakalec mora pokazati veliko mero stabilnosti, da izvede štiri odlične polete. In v tem trenutku je najbolj konstanten od vseh v karavanih smučarskih skokov slovenski up za zlato odličje Peter Prevc, ki tekmece v svetovnem pokalu premaguje z visoko razliko, na novoletni turneji pa je osvojil tudi zlatega orla.

Povrhu vsega se je v zadnjih letih izoblikoval v odličnega letalca. Dvakrat zapored je osvojil mali kristalni globus v razvrstitvi poletov, lani v Vikersundu kot prvi mož na svetu poletel 250 metrov, v zadnjih dveh letih trikrat zmagal na letalnicah – enkrat celo na starem Kulmu -, na svetovnem prvenstvu v poletih leta 2014 se spogledoval z zlatom, na koncu pa domov pripeljal bronasto medaljo.

A se Peter zaveda, da ga ta dejstva ne bodo pripeljala do želenega zlatega zaklada. Nadaljnja osredotočenost na skoke oziroma na Kulmu na polete in mirnost bosta morali biti v prvi vrsti.

Kandidatov za zlato medaljo je veliko

Kar nekaj skakalcev pa je takšnih, ki bi lahko Avstrijo zapuščali v zlati preobleki. Čeprav si vsi želijo premagati v tej sezoni izjemnega Prevca, bodo morali na Kulmu sklatiti s prestola Nemca Severina Freunda, ki je branilec naslova iz Harrachova, lani pa je na prenovljenem Kulmu zmagal in z 237,5 metra postavil najdaljšo znamko letalnice.

Nikdar ne moremo vedeti, kateri od Norvežanov (Kenneth Gangnes, Johan Andre Forfang, Daniel Andre Tande, Andreas Stjernenin z 251,5 metra rekorder Anders Fannemel) bo dobil dodatna krila, saj so vsi izjemno dobri letalci.

Lani smo videli, da se je prav na Kulmu iz pekla v raj dvignil Jurij Tepeš, ki je po slabšem začetku sezone in krajšem predahu od svetovnega pokala prišel na Kulm ter poletel do tretjega mesta, zmagal pa je tudi na zadnji tekmi v sezoni na Letalnici bratov Gorišek. Slovenci imamo v svojih vrstah tudi svetovnega prvaka iz leta 2012, ki sliši na ime Robert Kranjec.

Kaj bo reklo vreme?

Zimzeleni Japonec Noriaki Kasai kljub 43 letom še vedno blesti in dobro ve, kako je stati na najvišji stopnički odra za zmagovalce na svetovnem prvenstvu v poletih. Leta 1992, ko se Peter Prevc sploh še ni rodil, je v Harrachovu postal svetovni prvak. Tu je še nepredvidljivi Simon Ammann – svetovni prvak v poletih iz leta 2010 v Planici. Zanimivo bo videti, kaj bodo naredili domačini Avstrijci na čelu s Stefanom Kraftom in Michaelom Hayböckom ...

Ob vseh imenih pa je treba dodati en dejavnik, ki lahko poglavitno vpliva na potek dogodkov. Vreme. Za prihodnje dni sta namreč napovedana tako veter kakor tudi močno sneženje – lepo bo le danes v času kvalifikacij - in na letalnicah je še toliko bolj pomembno, da so razmere stabilne, ki omogočajo varno letenje. Zato se nam obeta zanimivo prvenstvo, ki bi lahko postalo tudi loterija. Spomnimo se, kako smo pred dvema letoma v Harrachovu zaradi premočnega vetra dobili prvaka že po dveh serijah.

Ne spreglejte