Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2019,
11.57

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Vzajemna

Natisni članek

Vzajemna advertorial zavarovanje smučanje

Ponedeljek, 11. 2. 2019, 11.57

2 meseca, 2 tedna

Zimski užitki: kako se izogniti vrtoglavim zneskom?

Vsebino omogoča Vzajemna
smučanje

Pred nami so težko pričakovane zimske počitnice in še vedno je čas, da si rezerviramo edinstven odklop z družino. Čas na smučanju je namenjen rekreaciji, sproščanju, mimogrede pa se okrepijo naši odnosi.

Slovenci se za enodnevno smuko najraje odpravimo na eno od slovenskih smučišč, za daljše smučarske počitnice pa si raje izberemo neko tujo smučarsko destinacijo. Med zelo priljubljenimi so smučišča v Italiji in Avstriji, kjer jih je kar nekaj zelo primernih za družine z majhnimi otroki.

Ko rezerviramo smučanje v tujini, je to pravzaprav velika odgovornost. Razmisliti moramo, kakšen je naš proračun in kakšne vrste nastanitev si bomo lahko privoščili – apartma, hotel ali gorsko kočo. Če nam denar dopušča, si privoščimo tudi razna razvajanja v wellnessih in kakšen osvežitveni smučarski tečaj.

Raznolika zimska letovišča za vsak okus

smučanje | Foto:

V Avstriji so zelo priljubljena smučarska izhodišča Großglockner Kals-Matrei, Kitzbühel, Bad Kleinkirchheim, Flachau in Nassfeld. V italijanskih Dolomitih pa se družine največkrat odločajo za Kronplatz (Plan de Corones), Alto Badio, Cortino d'Ampezzo, Marillevo in Val Gardeno (Gröden). Vsa ponujajo neskončne kilometre užitkov na belih strminah tako za popolne začetnike kot izkušene smučarske mačke.

Svojo smučarsko destinacijo za letošnje zimske počitnice smo si že izbrali, zdaj pa je zadnji čas, da še malo okrepimo svojo telesno pripravljenost, torej se redno raztezamo in skrbimo, da ne pridobimo kakšne sveže poškodbe, da ne bomo smučanja preživeli v postelji z bolečinami v mišicah in z žulji. Ob tem uživamo ogromno sadja in zelenjave, saj nas bo to obvarovalo tudi pred prehladnimi obolenji.

Pred smučanjem moramo opraviti pregled opreme in dokupiti, kar nam ne služi več najbolje in kar so otroci prerasli.

Kakšne smuči so prave?

smuči | Foto:

Smučarska tehnologija je dramatično napredovala v 90. letih, ko so na trg prišli novi materiali. Dobili smo visoko zmogljive smuči, preproste za uporabo. Hiter razvoj z novimi oblikami se je nadaljeval tudi v novem tisočletju. Na voljo imamo številne profile smuči, ki ustrezajo najrazličnejšim terenom in sposobnostim.

Včasih je bil razvoj smuči rezerviran za tekmovalne smuči, zato smo imeli na voljo samo ene "sulice" za slalom ali superveleslalom. Zdaj pa razvoj smuči sledi trendom smučarskih navdušencev, ki prisegajo na različne terene in različne vrste snega. Zato je zdaj malce bolj zapleteno izbrati prave smuči. Vedeti moramo, kako pogosto smučamo, kakšne zavoje delamo in kje najraje smučamo ter kako dobro smo fizično pripravljeni. Od tega so odvisne dolžina, trdota smuči, upogljivost, širina in poudarjenost stranskega loka.

Smučar, ki rad slalomira in dela kratke zavoje, si bo izbral smuči, ki so od njegove višine nižje za od deset do 20 centimetrov. Veleslalomski navdušenci pa naj se odločijo za smuči enake dolžine, kot je njihova višina. Večina rekreativcev smuča s približno deset centimetrov krajšimi smučmi.

Ko opravimo še zadnji pregled opreme in se odpravimo na smučišče, je treba samo še preveriti razmere in se pripraviti na zimske radosti.

Če v eni sezoni ne naštejemo več kot deset smučarskih dni, novih smuči skoraj ni smiselno kupovati, ampak jih lahko tudi najamemo. To nas bo stalo približno 150 evrov na teden.

Enodnevni izleti, počitnice, potovanja ali daljša bivanja

smučanje učenje | Foto:

Ko se odpravimo na počitnice v tujino, bi radi le uživali in se popolnoma prepustili vsem čarom dežele. Kljub naši previdnosti pa se bolezni ali nezgodam ne moremo povsem izogniti.

Da nas morebitne zdravstvene težave ne bodo preveč udarile po žepu, si pravočasno uredimo zavarovanje za tujino. Pri tem res ne smemo ubirati nobenih bližnjic. Zavarovanje za tujino je zavarovanje z medicinsko asistenco, ki krije stroške nujnih zdravstvenih in drugih storitev v tujini ter ponuja asistenco, ki obsega telefonsko pomoč pri organizaciji pomoči. Tako bo naš dopust varen in brezskrben.

To pomeni, da če potrebujemo zdravniško pomoč, preprosto pokličemo asistenčni center (deluje 24 ur na dan), kjer nas v slovenskem jeziku usmerijo na najbližjo zdravstveno ustanovo.

Zavarovanje Tujina stroške zdravljenja krije praviloma neposredno, tudi pri zasebnih zdravstvenih ustanovah, zavarovalne vsote pa so dovolj visoke, da pokrijejo stroške zdravljenja tudi v državah, ki so znane po dragih zdravstvenih storitvah.

  • Povprečni strošek v zadnjih dveh letih, ki ga je Vzajemna morala poravnati za zavarovance zaradi nesreč na smučiščih v Avstriji, se giblje okoli tisoč evrov. Če je nujna tudi operacija, lahko znesek znaša tudi do deset tisoč evrov.  Samo strošek helikopterskega prevoza znaša okoli pet tisoč evrov.

smučanje sneg zima reševanje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Je evropska kartica dovolj?

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije stroškov v vseh primerih, ko potrebujete pomoč na potovanju, kot so storitve zdravnikov zasebnikov, gorsko reševanje v smučarskih središčih, nadomestila v primeru izgube ali kraje prtljage in prevoz v domovino.

V krajih, kjer ni javne zdravstvene ustanove, morajo turisti pomoč poiskati v zasebnih ambulantah, stroškov katerih pa evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije.

Vzajemna je pripravila nekaj paketov, ki nas lahko rešijo v primeru težav v tujini:

Zavarovanje za Hrvaško je namenjeno družinam, ki se rade odpravljajo na počitnice na Hrvaško, in sicer za obdobje od 8 do 22 dni.

Paketi zavarovanj za svet so namenjeni posameznikom, družinam ali skupinam, ki potujejo v območje izven razširjene Evrope, in sicer za obdobje do enega leta.

Paketi zavarovanj za Evropo so namenjeni posameznikom, družinam ali skupinam, ki potujejo v območje razširjene Evrope, in sicer za obdobje do enega leta.

Paketi Multitrip zavarovanj za tujino so namenjeni posameznikom, družinam ali skupinam, ki večkrat letno potujejo v območje razširjene Evrope ali sveta in se vmes vračajo domov. Posebnost letnega zavarovanja Multitrip so ugodne premije in visoka zavarovalna kritja. Na voljo je tudi Poslovni Multitrip.

zima sneg otrok | Foto:

Ko ne gre le za turizem

Če želimo zavarovanje za tujino nadgraditi z nezgodnim zavarovanjem, lahko za čas potovanja sklenemo dodatek za primer nezgode v tujini, ki ga pod ugodnimi pogoji priključimo zavarovanju Tujina.

Tujcem, ki prihajajo v Slovenijo in si za ta čas želijo urediti zdravstveno zavarovanje, je na voljo zavarovanje Tujina Welcome, ki krije stroške nujnih zdravstvenih in z njimi povezanih storitev, stroške prevoza, druge stroške in medicinsko asistenco.

Za obdobje dela ali študija v tujini pa je Vzajemna pripravila posebno zavarovanje, ki krije stroške nujnih zdravstvenih in preventivnih storitev, vključno z medicinsko asistenco, zaradi česar se nam, le zaradi zdravljenja, ne bo treba vračati v domovino.

Kako prijaviti bolezen ali poškodbo v tujini?

Vzajemna ADV | Foto: Ko se na smučišču v tujini zgodi nezgoda in menite, da je treba poklicati reševalno službo, pokličite številko za klic v sili. V državah EU uporabimo številko 112.

  • V primeru nujne zdravniške pomoč v tujini lahko pokličete:

- 24-urni asistenčni center Mondial Assistance (+43 1 525 03 65 15) ali

- Vzajemnin dežurni center v Ljubljani: (+386 1 47 18 742).

  • Lažja poškodba ali bolezen (stroški ne presegajo sto evrov): klic na asistenčni center ni obvezen.
     
  • Manjše storitve: poravnajte jih sami na samem kraju in ob vrnitvi na Vzajemno pošljite zahtevek za povračilo stroškov. Zahtevek lahko natisnete TUKAJ ali pa ga prevzamete v poslovalnicah Vzajemne.
     
  • Zavarovanje sklenite enostavno prek spleta.
Ne spreglejte