SiolNET. Sportal Zimski športi
1,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zelena luč za nove smuči: najprej Peter Prevc, nato vsi preostali

1,78

termometer

Mednarodna smučarska zveza je prižgala zeleno luč za nove skakalne smuči podjetja Slatnar Carbon, ki je tudi uradno postalo partner Smučarske zveze Slovenije. Prva naloga: Peter Prevc.

  Peter Slatnar z "novinkami" v svetovnem pokalu: "Potrebovali smo en mesec in en dan." Peter Slatnar z "novinkami" v svetovnem pokalu: "Potrebovali smo en mesec in en dan."

Tudi po tem, ko se je Elan kot blagovna znamka skakalnih smuči znašel na smetišču zgodovine, v begunjski tovarni še naprej izdelujejo osrednji del skakalne opreme za Petra Prevca in skakalno druščino. Gorenjski podjetnik Peter Slatnar, ki se je s podjetjem Slatnar Carbon po izdelovanju vezi odločil še za vstop na trg skakalnih smuči, namreč proizvodnje ni selil. Najel je zgolj deset delavcev in stroje ter jim predal načrte za nove skakalne smuči.

Te imajo po posredovanju Smučarske zveze Slovenije, s katero je Slatnar danes javno podpisal pogodbo o sodelovanju, zdaj tudi uradno dovoljenje skakalnega odbora za tehnična vprašanja pri Mednarodni smučarski zvezi. S tem so izpolnjeni vsi pogoji, da bodo skakalci lahko nove smuči uporabljali tudi na tekmah svetovnega pokala.

900 parov smuči, a prve za Prevca

Peter Prevc bo prvo ime novih smuči. Peter Prevc bo prvo ime novih smuči.

V prvi fazi bodo v Elanovi tovarni izdelali 900 parov smuči, od tega sto za tekmovalce svetovnega pokala, v drugi fazi pa še 500 parov. Prednost pred vsemi ima dobitnik velikega kristalnega globusa in lastnik zlatega orla za zmago na turneji štirih skakalnic.

"Za Petra je že pripravljen prvi par smuči. On je bil prva misel, saj je na vrhu piramide. Je pojem in ponos slovenskega športa. Sledijo preostali domači skakalci in nato tujci. Tekmovalci bodo preizkusili opremo, sledijo popravki in nato priprava tekmovalnih smuči," pravi Slatnar in dodaja, da bodo njegove smuči najverjetneje vsaj deloma uporabljali v prav vseh reprezentancah na ravni svetovnega pokala.

Kaj vidi Slatnar, česar Elan ni?

Ker je Elan odločitev za umik s trga skakalnih smuči pojasnjeval s finančnimi razlogi, se samo po sebi poraja vprašanje, kako se je zgodbe lotil Slatnar. Ta odgovarja, da je prihranek našel pri ukinitvi denarnih bonusov za nagrade tekmovalcem in zgolj najemanju delovne sile (brez novih zaposlitev), na pomoč pa mu je odkrito priskočila tudi Smučarska zveza Slovenije. Ta je pod svoje okrilje in predvsem na svojo plačilno listo vzela Prevčevega serviserja Aljošo Branca, obenem pa novinca med ponudniki skakalnih smuči oprostila plačila pristojbine smučarskemu skladu.

"Tudi po najbolj črnem scenariju bi projekt 'pil vodo'," pravi Slatnar in dodaja, da je celoten posel vreden pol milijona evrov. Kaj pa dolgoročna vizija? "Verjamem, da so smuči izjemno kakovostne. Smo pred konkurenco. Želimo se dokazovati prav s kakovostjo, tako da bodo skakalci smučke kupovali. Tudi Igor Akrapovič svojih izdelkov na podarja. Tekmovalec pride in vpraša, koliko stane," pravi Slatnar.

Jasnič: Zadržati znanje

Ljubo Jasnič: Elan nas je presenetil, toda ... Ljubo Jasnič: Elan nas je presenetil, toda ...

Na vprašanje, zakaj se je projekta "reševanja" nekdaj Elanovih smuči tako odločno lotila tudi Smučarska zveza Slovenije, odgovarja predsednik zbora za skoke pri SZS Ljubo Jasnič.

"V Sloveniji skače 500 registriranih skakalcev, zato je interes zveze, da proizvodnja smuči poteka v Sloveniji. Elanova odločitev nas je po tako izjemni sezoni seveda presenetila. Ker je to odločitev lastnika, se nismo poglabljali v razloge, temveč se lotili iskanja rešitev. Strokovnjake in vso znanje je bilo namreč treba zadržati. Z Elanovo ekipo in Petrom Slatnarjem, ki je s svojimi vezmi opremil celotno karavano svetovnega pokala, smo hitro našli skupen jezik. Gospodu Slatnarju smo pomagali pri pridobitvi dovoljenja FIS in finančnem pokritju," pravi Jasnič in dodaja, da vložek SZS v projekt znaša med 60 in 70 tisoč evri.

[video: 58508 / ]

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 223
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin