Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
7. 2. 2015,
10.38

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pogled s tribune Lindsey Vonn Tina Maze

Sobota, 7. 2. 2015, 10.38

4 leta, 7 mesecev

Zakaj je Lindsey Vonn spodletelo, Tina Maze pa je svetovna prvakinja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Število zmag Lindsey Vonn v svetovnem pokalu bo za Tino Maze nedosegljivo. Toda Črnjanka je bolj popolna in tekmovalno inteligentna smučarka ter večja perfekcionistka.

Naslov svetovne prvakinje v smuku, pod katerega se je najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze podpisala po čustvenem zlitju s progo Ujeda v Beaver Creeku, ki od tekmovalk terja vsestranskost in dovršenost, dobi pravo veljavo, če ga postavimo na daljšo časovno premico. Ob vključitvi v širši kontekst postane nov jasen dokaz, da v tekmovalnem alpskem smučanju na najvišji tekmovalni ravni ni naključij.

Ni naključje, da se Tina Maze že šest let z velikih tekmovanj vrača s kolajnami, obenem pa navdušuje tudi v svetovnem pokalu. To je zgolj žetev načrtne spremembe miselnosti in trenažnih procesov leta 2008, ko sta Tina in spiritus agens samostojne poti Andrea Massi po opuščenem (za)upanju v reprezentančni sistem presodila, da je končni domet krepko večji, kot kažejo rezultati. Nesporni talent sta tedaj znala nadgraditi z nadpovprečnim delom, prizadevanjem za pridobitev konkurenčne opreme in postopnim razbijanjem vseh spon, ki so Črnjanki preprečevale širjenje šampionskih kril.

Najmočnejša v ključnih trenutkih

Ni naključje, da Črnjanka svojo najčistejšo ustvarjalno bit pokaže v ključnem trenutku, pri čemer se ne ozira na predhodne tekme in potek sezone do dneva D. Je dokaz izjemne psihološke stabilnosti in usmerjenosti k želenemu cilju. Paradoksalno, za Tinino samozavestjo in trdnostjo, ki jo kaže s kvartopirskim obrazom na največjih tekmah, se skriva velika labilnost. V okolju, do katerega ne goji zaupanja, namreč deluje krotko in nemočno. Ta drža se pri smučarski izvedbi pozna veliko bolj kot pri tekmicah v podobnem položaju.

A ko sodelavcem ali opremi pripiše oznako "zaupanja vredno", sproži pravo samozavestno preobrazbo, ki je tudi temelj moči v najbolj stresnih trenutkih. Prav Team to aMaze, kakor se imenuje njena spremljevalna ekipa, je v zadnjih letih tisto okolje, v katerem lahko zadiha z zmagovalnimi pljuči.

Lindsey ali Tina?

In navsezadnje, ni naključje, da je Tina Maze na domačem pragu ameriške smučarske zvezdnice Lindsey Vonn osvojila eno najbolj veličastnih zmag. Merjenje moči z Vonnovo ni Tinina naključna kaprica. Je dokaz, da se v približevanju smučarski popolnosti želi primerjati z najboljšimi, pri čemer je ne zanima, ali ima tekmica na voljo občutno boljše razmere za delo.

Proga Ujeda, ki bi morala biti največja prednost Vonnove, se je tokrat sprevrgla v njeno nasprotnico. To je namreč teren, na katerem je treba ob občutku za drsenje smuči pokazati tudi široko paleto drugih smučarskih in značajskih odlik.

Američankina smukaška brezhibnost na dobršnem delu smukaških prog in pa predvsem rekordno število zmag bosta za Tino Maze večno nedosegljiva. A prav na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku Tina dokazuje, da ni le bolj vsestranska smučarka, temveč tudi večja perfekcionistka, predvsem pa tekmovalno bolj inteligentna športnica. To se izraža predvsem v njenem nosu za "branje" terena, ko pridobiva občutek, kdaj pritisniti na plin, kdaj zavreti, kdaj tvegati, kako prilagoditi ritem nizu zavojev … To je ena od največjih odlik Mazejeve, ki prinaša zgodovinske rezultate ter jo ob notranjem opozorilnem sistemu za raven tveganja ohranja nepoškodovano in zdravo.

Ne spreglejte