Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 1. 2022,
13.35

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

4

Natisni članek

Marita Kramer Jerneja Brecl Nika Prevc Nika Prevc Ema Klinec Ema Klinec Nika Križnar Nika Križnar Špela Rogelj Urša Bogataj Urša Bogataj Willingen

Nedelja, 30. 1. 2022, 13.35

2 leti, 2 meseca

WILLINGEN, SMUČARSKI SKOKI (Ž)

Rekordna Nika Križnar z zmago skočila v Peking

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

4

Nika Križnar Willingen | Nika Križnar je nova ženska svetovna rekorderka v smučarskih skokih . | Foto Guliver Image

Nika Križnar je nova ženska svetovna rekorderka v smučarskih skokih .

Foto: Guliver Image

Nika Križnar je zmagovalka druge tekme smučark skakalk v Willingenu, kjer je organizatorjem znova nagajal veter, tako da so začetek zamaknili za dve uri in pol, na koncu pa izpeljali le eno serijo. Križnarjevo je poneslo do kar 151 metrov, kar je nov slovenski rekord, pa tudi nov uradni svetovni ženski rekord (dosežen na tekmah). Preostalih pet Slovenk se je zvrstilo do 13. mesta. Na tekmi niso skakale Avstrijke, saj je njihova prva zvezdnica Marita Kramer pozitivna na novi koronavirus.

Marita Kramer
Sportal Najboljša skakalka zime drugič pozitivna na koronavirus

Organizatorji so zaradi premočnega vetra dve uri in pol prestavljali začetek zadnje ženske posamične preizkušnje pred olimpijskimi igrami v Pekingu. Na koncu so jo vendarle začeli in izpeljali le eno serijo, v kateri je razplet krojil veter. Razlike med skakalkami so bile velike, največ razlogov za veselje pa ima Nika Križnar. Poletela je do kar 151 metrov, kar je nov uradni svetovni ženski rekord, dosežen na tekmah.

Najdaljši skok oziroma polet je v lasti Avstrijke Daniele Iraschko-Stolz, ki je na Kulmu poletela 200 metrov, a ženska skakalna karavana na tekmo na letalnicah, na katerih bodo daljave štele tudi uradno, še čaka.

Križnarjeva je za svoj skok prejela 131,6 točke in za pet točk prehitela drugo Nemko Katharino Althaus (145,0 m/126,0), na tretje mesto je skočila Rusinja Aleksandra Kustova, ki jo je prav tako poneslo do 150 metrov. Za Rusinjo so to prve stopničke na individualnih tekmah, z ekipo je dvakrat stala na njih.

Blir det renn i Willingen?@Norskijump #skijumpingfamily pic.twitter.com/hE7g8QirfM

— Brede Bleiklie Thomassen (@BredeThomassen) January 30, 2022

Ob Niki Križnar sta na oder za zmagovalke skočili še Nemka Katharina Althaus in Rusinja Aleksandra Kustova. | Foto: AP / Guliverimage Ob Niki Križnar sta na oder za zmagovalke skočili še Nemka Katharina Althaus in Rusinja Aleksandra Kustova. Foto: AP / Guliverimage

"Dokaz, da tudi jaz znam leteti, ne samo odskočiti"

"Zelo sem vesela za ta skok. Bil je odličen in res zelo dolg. Kaj naj rečem, presrečna sem. Sprva ob skoku nisem čutila nič vetra, v drugem delu pa močan veter, tako da sem skočila daleč. To je res dobra popotnica za olimpijske igre, res se jih veselim," je 21-letnica povedala v prvi izjavi za Mednarodno smučarsko zvezo (FIS).

"Super tekma je za mano! Še vseeno brez druge serije, a se je izplačalo čakati do ene in edine serije. Z izjemnim skokom sem prišla na prvo mesto. Svetovni rekord, moj osebni rekord in državni rekord. To je bila pika na i in dokaz, da tudi jaz znam leteti, ne samo odskočiti. Še telemark na koncu. Res sem zelo, zelo vesela," pa je presrečna skakalka dejala v izjavi za Smučarsko zvezo Slovenije.

To je druga zmaga Križnarjeve v tej sezoni, prvo je vknjižila pred slabim mesecem dni v domačem Ljubnem ob Savinji, sicer pa peta v karieri.

Nika Križnar
Sportal Olimpijska kolajna je želja že od nekdaj. "Kako realna je, je težko reči."

Šest Slovenk med trinajsterico

Preostale Slovenke so se zvrstile do 13. mesta. Včeraj tretja Ema Klinec (126,0 m/96,0) je bila peta, Urša Bogataj (123,5 m/91,2) šesta, Jerneja Brecl (120,5 m/76,2) deveta, Špela Rogelj (115,5 m/64,6) 12., Nika Prevc (110,5 m/63,0) pa 13. 

"Super dan je za nami. Druga tekma, tudi če ni bilo, žal, vseh najboljših. Vesel sem, da smo se našli na tako visokih mestih. Češnjica na torti je uradni svetovni rekord, tega smo res veseli. Nika je dokazala, da punce znajo leteti in pri tem narediti še telemark za zmago. Ostale lepe uvrstitve, himna v Nemčiji, lepše je težko," pa je bil vesel trener Zoran Zupančič.

"Nika je dokazala, da punce znajo leteti in pri tem narediti še telemark za zmago. Ostale lepe uvrstitve, himna v Nemčiji, lepše je težko," pa je bil vesel trener Zoran Zupančič. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Nika je dokazala, da punce znajo leteti in pri tem narediti še telemark za zmago. Ostale lepe uvrstitve, himna v Nemčiji, lepše je težko," pa je bil vesel trener Zoran Zupančič. Foto: Grega Valančič/Sportida

Udarec za Kramerjevo, ki ostaja vodilna

Vodilna skakalka zime Marita Kramer je tik pred odhodom na OI prejela slabe novice. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Vodilna skakalka zime Marita Kramer je tik pred odhodom na OI prejela slabe novice. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na tekmi je sodelovalo le 23 skakalk. Ob Nemki Selini Freitag, ki je v soboto padla, zaradi okužbe s covid-19 niso tekmovale Avstrijke, vključno z vodilno v svetovnem pokalu Marito Kramer. Prav slednja je bila namreč na testiranju pozitivna. Sicer nima simptomov bolezni, kljub temu pa zmagovalko šestih tekem v tej sezoni čaka še kar nekaj negotovosti pred odhodom v Peking, saj mora pred prihodom na Kitajsko imeti štiri negativne PCR-teste.

V vodstvu svetovnega pokala zanesljivo ostaja Kramerjeva (870 točk), druga je Althausova (698), sledijo tri Slovenke Bogatajeva (601), Klinčeva (575) in Križnarjeva (561), Rogljeva je 14. (169), Prevčeva 16. (153) in Breclova 22. (120).

Že v soboto prvi olimpijski boj

Skakalke se bodo v soboto borile za olimpijska odličja na posamični tekmi, v ponedeljek sledi še tekma mešanih ekip. | Foto: Sportida Skakalke se bodo v soboto borile za olimpijska odličja na posamični tekmi, v ponedeljek sledi še tekma mešanih ekip. Foto: Sportida Slovenske skakalke bodo v torek odpotovale na olimpijske igre na Kitajsko. Tam jih že v soboto čaka posamična tekma na srednji napravi, v ponedeljek pa bosta dve iz slovenskega kvarteta - na OI potujejo Klinčeva, Bogatajeva, Križnarjeva in Rogljeva - še v boju za odličja na tekmi mešanih ekip.

Na zadnji tovrstni tekmi - v petek v Willingenu - je slovenska ekipa v sestavi Bogataj, Klinec, Cene Prevc in Anže Lanišek zanesljivo zmagala.

Wilingen, druga tekma (Ž):

1. Nika Križnar (Slo) 131,6 (151,0 metra)
2. Katharina Althaus (Nem) 126,0 (145,0)
3. Aleksandra Kustova (Rus) 115,8 (150,0)
4. Josephine Pagnier (Fra) 98,2 (132,5)
5. Ema Klinec (Slo) 96,0 (126,0)
6. Urša Bogataj (Slo) 91,2 (123,5)

7. Frida Westman (Šve) 89,5 (133,5)
8. Yuki Ito (Jap) 85,8 (125,0)
9. Jerneja Brecl (Slo) 76,2 (120,5)
10. Kaori Iwabuchi (Jap) 74,6 (116,0)
...
12. Špela Rogelj (Slo) 64,6 (115,5)
13. Nika Prevc (Slo) 63,0 (110,5)


Vrstni red v svetovnem pokalu (11):

1. Marita Kramer (Avt) 870 točk
2. Katharina Althaus (Nem) 698
3. Urša Bogataj (Slo) 601
4. Ema Klinec (Slo) 575
5. Nika Križnar (Slo) 561
6. Sara Takanashi (Jap) 447
7. Silje Opseth (Nor) 436
8. Daniela Iraschko-Stolz (Avt) 329
9. Eva Pinkelnig (Avt) 253
10. Jacqueline Seifriedsberger (Avt) 216
...
14. Špela Rogelj (Slo) 169
16. Nika Prevc (Slo) 153
22. Jerneja Brecl (Slo) 120
Ema Klinec
Sportal Ema Klinec skočila na stopničke, videli smo tudi padec
Anže Lanišek
Sportal Japoncu vetrovna loterija, veliko razočaranje za Laniška
Ne spreglejte