Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
12. 1. 2016,
14.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Wengen Klemen Kosi Boštjan Kline Peter Pen

Torek, 12. 1. 2016, 14.45

6 let, 6 mesecev

Wengen izgovarjajo s posebnim spoštovanjem

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najboljša slovenska smukača Boštjan Kline in Klemen Kosi z nestrpnostjo čakata na priložnost, da vnovič preizkusita slovito progo Lauberhorn v Wengnu. V torek je nista dočakala.

Torkov prvi uradni trening pred sobotnim smukom v Wengnu so organizatorji odpovedali, saj s 4430 metri najdaljša proga v svetovnem pokalu Lauberhorn še ni povsem pripravljena. Po besedah glavnega trenerja slovenske reprezentance Petra Pena Švicarje, ki so imeli obilico težav zaradi previsokih temperatur, čaka še veliko dela, vseeno pa veseli obetavna vremenska napoved za soboto.

Še pred tem smukače, med katerimi so tudi Andrej Šporn, Martin Čater, Štefan Hadalin ter osrednja aduta Klemen Kosi in Boštjan Kline, čaka vsaj en uradni trening. Že v petek je predvidena prva alpska kombinacija v novi sezoni.

"Nogometaš" Kosi želi zabiti gol

Slovenci so se na eno najprestižnejših preizkušenj v svetovnem pokalu pripravljali v Kranjski Gori, deloma na tekmovalni strmini v Podkorenu, deloma pa na rekreativni progi Kekec.

"Ko se s svetovnega pokala znajdeš na Kekcu, misliš, da si svetovni prvak. Verjamem, da sem obudil občutek za zavoje in izpilil tehniko. To se naseli v podzavest, kar smučar skuša izkoristiti na pravi tekmi, ko se zgolj bori s progo," pripoveduje Kosi, ki se je v sezoni 2015/16 dvakrat prebil do točk svetovnega pokala. Na wengenskem smuku mu to še ni uspelo, je pa zato v kombinaciji zasedel 14. mesto, kar je še vedno njegov najboljši rezultat v svetovnem pokalu.

"Moja duša je bila po rezultatskih porazih ob vrnitvi v Evropo razdražena. Dobre vožnje na uradnih treningih in deloma tudi na tekmi v Santa Caterini so me znova navdale z optimizmom. Prepričan sem, da še nisem pokazal vsega, kar znam in zmorem. V Wengnu želim biti tudi na tekmi 'eksekutor', torej kot nogometaš, ki zabije gol, in ne zgolj tisti, ki teka ter teka, a strelja mimo vrat," razmišlja 24-letni mariborski nogometni navdušenec, ki o Wengnu govori s prav posebnim spoštovanjem.

Kline oporo išče v zapiskih

Podobne občutke do najdaljšega smuka pod mogočno goro Jungfrau goji tudi najuspešnejši in predvsem najstabilnejši slovenski smukač Boštjan Kline. "Ne gre le za zahtevnost proge. Tekmi v Wengnu daje poseben naboj celoten ambient," pripoveduje Kline, ki si kot po pravilu svoje občutke, opažanja in ideje o načinu smučanja na posameznih terenih redno beleži v svoj dnevnik. "Zapiski so pri Wengnu zelo obsežni," pravi Mariborčan, ki je lani v Wengnu za las ujel točko svetovnega pokala. Tokrat želi več, čeprav se s cilji ne želi pretirano obremenjevati.

"Sem potrpežljiv. Ne nalagam si pretežkega bremena, ne napovedujem preporoda. Čutim napredek, predvsem pa skušam na vsaki tekmi storiti korak naprej. Analize mojih smukov kažejo, da sem na številnih tekmah na določenih odsekih izjemno hiter, ne znam pa še povezati celotne vožnje. Na napakah se učimo. Zase vem, da moram smučati bolj racionalno in varčevati z močjo," dodaja Kline.

Ne spreglejte