Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
14. 1. 2015,
10.55

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Flachau Cortina

Sreda, 14. 1. 2015, 10.55

3 leta, 4 mesece

Vrnitev nasmeha v pravem trenutku

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Skorajda natančno 13 let po tem, ko je še kot najstnica prvič stopila na stopničke za zmagovalke, se je Tina Maze v Flachauu še 75. znašla med najboljšo trojico v svetovnem pokalu.

Ko je ob koncu prejšnjega tedna veter v Bad Kleinkirchheimu odpihnil obe preizkušnji v hitrih disciplinah, je prva smučarka svetovnega pokala Tina Maze pri sebi vedela, da je ostala brez lepe priložnosti za vrnitev na zmagovalni oder. Otresla se je namreč drobnih zdravstvenih težav in utrujenosti, zaradi katerih ob prehodu iz starega v novo leto ni delovala tako, kot bi sama želela. Da je občutek o vnovični tekmovalni svežini ni varal, je dokazala v torkovem nočnem slalomu v Flachauu, kjer se je z dvema vrhunskima predstavama po dobrih treh tednih znova zavihtela med najboljšo trojico, tokrat še tretjič v sezoni v slalomu, torej v disciplini, ki jo je v tej zimi označila za svoj največji izziv. Z drugim mestom in novimi 80 točkami je še okrepila vodilni položaj v skupnem seštevku svetovnega pokala. Po 15 preizkušnjah ima pred Mikaelo Shiffrin, ki na naslednjih petih tekmah ne bo tekmovala, 252 točk naskoka, medtem ko pa branilka velikega kristalnega globusa Anna Fenninger zaostaja še 118 točk več.

"Ne razmišljam prav veliko o zbiranju točk v skupnem seštevku svetovnega pokala. V Flachauu sem imela v mislih le slalom, torej veliki izziv v tej disciplini. Točke bomo seštevali marca," pravi Mazejeva, ki je drugo slalomsko mesto postavila v kontekst celostne priprave na tekmovanja. Čuti, da se vrača na šampionske tirnice, zato je v svojem slogu razmišljala tudi o neizstreljenih nabojih. "V igri stotink sem bila tokrat na pravi strani. Kar nekaj smučark je bilo tesno skupaj. Nekoliko je izstopala le zmagovalka Frida Hansdotter. No, tudi jaz bi lahko precej bolje opravila z drugo postavitvijo, a sem bila nekoliko zadržana. Nisem se odločila za preveliko tveganje. Ponavljam, vesela sem predvsem, da so treningi znova dobri, rezultati pa prav tako," je ob slovesu od avstrijske Solnograške dodala Tina.

13 let, 75 stopničk

Nasmeh na obraz Tine Maze se je vrnil v pravem trenutku, pred nizom tekem, na katerih bi lahko okrepila svoj položaj v boju za veliki kristalni globus, predvsem pa tri tedne pred začetkom svetovnega prvenstva v Beaver Creeku. "Ključnega pomena je predvsem, da sem se v dobršni meri otresla zdravstvenih težav. Med tekmami v Zagrebu ali Kühtaiu sem se počutila prazno. Zdaj je drugače. Na takšen način je lažje delati," pojasnjuje vneta zbiralka uvrstitev med najboljše tri v svetovnem pokalu. Zdaj jih ima v svoji smučarski biografiji že 75, prvo pa je vknjižila pred 13 leti (4. 1. 2002) na domačem veleslalomu v Mariboru, ko je bila druga za Sonjo Nef. Mimogrede, Mikaela Shiffrin, ki ji je družbo na stopničkah delala v Flachauu, je bila takrat stara šest let.

S telesom na odru, z mislimi v Cortini

Medtem ko je z odra v Flachauu pozdravljala številne slovenske in tudi hrvaške navijače, ki so ji nudili glasno podporo, je v mislih že obrnila nov list. Njene misli so bile že v Cortini d'Ampezzo, kjer bo že jutri na sporedu uradni trening, nato pa, če bo vreme dovoljevalo, dva smuka in superveleslalom.

"Za pridobivanje smukaških občutkov sta bila zelo pomembna uradna treninga v Bad Kleinkirchheimu. Z menjavo disciplin torej tokrat ne bi smela imeti težav. Se pa tekem v Cortini že zelo veselim. Ne le jaz, celotna moja ekipa, predvsem Andrea Massi, je zelo vezana na to smučarsko središče. Tista smukaška proga je ena najbolj zanimivih, okolica pa najlepša. Tam so, vsaj za moj okus, hribi najlepši na svetu. Težko je opisati, kako lepa so tamkajšnja jutra," se niza tekem v Cortini d'Ampezzo, kjer je lani dobila smukaško preizkušnjo, veseli Mazejeva.

Ne spreglejte