Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 1. 2012,
22.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

alpsko smučanje smuk Tina Maze Maruša Ferk Lindsey Vonn

Petek, 27. 1. 2012, 22.38

7 let, 12 mesecev

Vonnova briljantna, Mazejeva vrhunska četrta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Američanka Lindsey Vonn je v St. Moritzu na smuku zlahka odpihnila vso svetovno konkurenco. Tini Maze je le malo zmanjkalo za stopničke.

Tina Maze je za Vonnovo zaostala 1,65 sekunde, kar pa je bilo dovolj za vrhunsko četrto mesto. Do tretje stopničke, ki jo je zasedla Tina Weirather iz Liechtensteina, ji je zmanjkalo pičlih 18 stotink, do druge Nemke Marie Höfl Riesch pa 23. Ilka Štuhec je na 2521 metrov dolgi progi zasedla 18. mesto (- 2,65), Maruša Ferk pa 28. (-3,26). Vanja Brodnik je odstopila.

Vonnova je 49. zmago v karieri ter drugo v dveh dnevih dosegla izjemno prepričljivo. V lažjem, vrhnjem delu, ji je bilo nekaj tekmic sicer še enakovrednih, nato pa je Američanka na posameznih odsekih pridobivala tudi več kot pol sekunde in lansko skupno zmagovalko pokala, Höfl Rieschevo, ugnala za več kot sekundo in pol.

Weiratherjeva je osvojila tretje mesto in preprečila soimenjakinji Mazejevi, da bi po drugem mestu na petkovi superkombinaciji še drugič zapored stopila na zmagovalne stopničke. Ponovno ji ni uspel zgornji del, ko je zaostala za najboljšimi več kot sekundo, nato pa je prednost v tehnično zahtevnejšem delu do cilja, razen za Vonnovo, skorajda povsem stopila.

"Po petkovem drugem mestu je danes Tina dosegla nov vrhunski izid. Po ogledu videoposnetkov sva s trenerjem Livijem Magonijem ugotovila, da zelo dobro drsa tudi v tehnično manj zahtevnem zgornjem delu. Mislim, da bomo morali imeti boljše pripravljene smuči. Prav v materialu imamo največ rezerv. Spodnji del je znova odlično opravila in nadoknadila velik zaostanek ter se prebila v sam vrh. Sedaj prihaja nekaj tehnično zahtevnih prizorišč v Banskem in Garmisch-Partenkirchnu s tehnično zahtevnejšimi smuki, kjer pričakujemo, da bo konkurenčna najboljšim. V nedeljo bo v superkombinaciji na programu superveleslalom, na katerem ne bo ravninskega dela. Poleg tega bo Magoni postavljal slalom. To moramo izkoristiti. Postavitev bo težka, da bo čim večja selekcija. Že v petek je Tina na slalomu opravila izjemno delo in dokazala vrhunsko slalomsko formo," je povedal Andrea Massi, vodja ekipe Tina Maze.

Sedemindvajsetletna Vonnova je po osmi zmagi v sezoni prednost pred Mazejevo v skupnem seštevku pokala povečala na 352 točk, Črnjanka pa se je utrdila na drugem mestu. Höfl Riescheva ima na tretjem mestu 222 točk zaostanka. "Mislim, da sem bila zelo dobra predvsem v srednjem delu, v spodnjem pa mi je uspelo zadržati visoko hitrost. Na tukajšnji progi sem imela doslej na smukih vedno veliko težav. Proga je taka, da se ti zlahka pripeti manjša napaka, ki ti vzame veliko časa," je po zmagi dejala Vonnova.

O njeni premoči govori tudi podatek, da je le prva deseterica za njo zaostala manj kot dve sekundi. "Zaostanek za Vonnovo je zelo velik, toda kljub temu sem zadovoljna z nastopom. Vonnova preprosto tekmuje v svoji ligi in to ji pač moramo priznati," pa je menila Höfl Riescheva.

Maruša Ferk je po petem mestu v petek tokrat nastopila precej slabše in to ne le na zgornjem delu, ampak tudi v nadaljevanju, ko si je nabrala več kot tri sekunde zaostanka. Nekaj bližje najboljšim je bila tokrat Štuhčeva, vendar je bilo več kot dve sekundi in pol zaostanka tokrat dovolj za preboj med najboljšo dvajseterico ter tretji izid v karieri. V tej zimi je bila decembra že šesta na smuku v Lake Louisu, 12. pa je bila na superkombinaciji v Crans Montani leta 2008. Brodnikova pa je nastopila tretjič v tej zimi v svetovnem pokalu in po dveh odstopih tudi tretjič predčasno končala svoj nastop.

V nedeljo bo v St. Moritzu še druga superkombinacija v tej zimi, ki jo bosta sestavljala superveleslalom in slalom.

Ne spreglejte