Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
11. 11. 2014,
15.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Planica Planica Letalnica bratov Gorišek Jelko Gros Walter Hofer prenova poleti

Torek, 11. 11. 2014, 15.36

8 let

Voda nagaja tudi pri prenovi Letalnice bratov Gorišek

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na povabilo Smučarske zveze Slovenije se je v Planici mudil direktor tekem smučarskih skokov Walter Hofer, ki upa, da bomo marca v dolini pod Poncami spremljali skakalno formulo 1 - polete.

Optimizem pri rekonstrukciji Letalnice bratov Gorišek je prisoten tako pri izvajalcih del kakor tudi tistih, ki so na takšen ali drugačen način vpeti v skoke oziroma gradnjo nordijskega centra v Planici. V en glas poudarjajo, da poleti marca prihodnje leto bodo.

Če je prenovo letalnice prej oviralo vseslovensko nagajanje v gradbeništvu, je zdaj tisti tam zgoraj, ki kroji delo izvajalca (javna razsvetljava). Tudi v Planici namreč nagaja deževno obdobje. K sreči ni nič poplavljeno, a gradbinci ne morejo narediti tistega, kar imajo začrtano, zato pretekli konec tedna niso mogli postoriti veliko. Pogosto pogledujejo proti nebu in imajo pred seboj vremensko napoved, saj morajo vgraditi še pet tisoč kubičnih metrov zemlje, da bodo zemeljska dela dokončana.

Potrebujejo 15 dni suhega vremena

Kot pravi Jelko Gros, Planica potrebuje še 15 dni suhega vremena, da bodo lahko to fazo gradnje dokončali: "Delajo od jutra do večera. Prižgali bodo tudi luči, če bo treba. Ta del gradnje je najbolj kritičen. Od petka naprej bo vreme boljše in upamo, da nam bo šlo na roko." Druga od ključnih stvari so betonska dela, ki se bodo lahko izvedla tudi v primeru, če v dolino pod Poncami pride hladno vreme. "V enem mesecu moramo ta dva segmenta dokončati, ker potem ne bo več možnosti. Če bi zapadel sneg, bi ga lahko tudi odmaknili, saj je glavnina materiala že vgrajena. Vseeno bi raje videli, da bi nam narava podarila nekaj suhega vremena. Gradimo objekt nacionalnega pomena. Objekt ima gradbeno dovoljenje, uporabnega pa bo dobilo marca."

Ob pogledu na malce daljšo vremensko napoved, jasno ta ne more biti točna, so lahko v Planici vedrejših obrazov, saj naj bi bilo kar nekaj takšnih dni, ki bodo omogočali gradnjo in dokončanje najbolj pomembnih predelov, da bomo marca potem res spremljali polete na najbolj spoštovani letalnici na svetu.

Za pravočastno izvedbo del je bila izdana tudi bančna garancija v višini 400 tisoč evrov, v pogodbi pa prav tako piše, da dež ni ovira pri dokončanju rekonstrukcije. A se vsi zavedajo, da Planica s poleti prinese bistveno več kot omenjeni znesek.

Hofer si želi poletov: Ključni bodo naslednji štirje tedni

Kako poteka rekonstrukcija Letalnice bratov Gorišek, si je na povabilo Smučarske zveze Slovenije ogledal tudi prvi mož skokov Walter Hofer, ki je poudaril, da bodo prihodnji štirje tedni najbolj ključni: "Na tej letalnici smo izgubili eno leto. Bo na tesno, a verjamem, da bodo stvari narejene. Zaupam ljudem, ki gradijo. Ne vidim ovir, ki bi nam nagajale. Vemo, da bomo imeli finale v Planici."

Ob zadnjem stavku se je porodilo vprašanje, ali misli prav na Letalnici bratov Gorišek ali morebiti kot lani na Bloudkovi velikanki. "V Planici imamo več možnosti, vendar predvidevamo, da bo sklepni del svetovnega pokala na letalnici. Nisem dobil signala, da bi morali razmišljati o čem drugem," je skrivnostno odgovoril Hofer in se navezal na pomen Planice in njene letalnice: "Planica ni le športni dogodek, ampak je nacionalni ponos. Ima tradicijo in kulturno dediščino. Zanimiva je tudi v širšem smislu, saj vsi pridejo sem uživat in spremljat polete. Planica je več kot le športni dogodek. Je festival."

Festival pa bodo lahko ljubitelji dolgih poletov spremljali že celotno sezono, saj so v novi zimi predvidena kar tri prizorišča za polete. Ob Planici še Vikersund in prenovljeni Kulm. Lov za rekordno (246,5 metra – Johan Remen Evensen) daljavo se bo lahko spet vnel.

Ne spreglejte