SiolNET. Sportal Zimski športi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vesna Fabjan: Slabše tako ali tako ne more biti

4

termometer

Slovenski reprezentanti v teku na smučeh bodo v Skandinaviji opravili še zadnje priprave pred prvo tekmo svetovnega pokala v Kuusamu.

Med njimi bo tudi bronasta z olimpijskih iger Vesna Fabjan, ki se končno želi prebiti med najboljše v šprintu v klasični tehniki. "Čaka nas še sklepni del priprav. Do zdaj smo na snegu trenirali le na ledeniku. Tam so treningi drugačni, saj zaradi višine ne moreš opravljati hitrih treningov. Pri zadnjih treningih bom morala biti zelo osredotočena, kajti v zelo kratkem času bom morala odpraviti vse napake. Čaka me še veliko dela, ravno pri klasični tehniki, kjer si želim narediti korak naprej," je uvodoma povedala 29-letna Besničanka, ki ima letos na voljo več parov smuči, vendar poudarja, da to ni najpomembnejše, saj je že prava znanost, da izbereš prave.

Čeprav je Vesna trdo trenirala v pripravljalnem obdobju, je v svojih napovedih nekoliko previdnejša. V preteklih letih je večkrat mislila, da ji lahko uspe preboj v klasiki, pozneje pa ni dosegla želenih rezultatov. "Mogoče se sliši malo nenavadno, ko vsako leto pravim, da odpravljam napake. Gre namreč zato, da se, ko odpraviš eno napako, pojavi druga. Pravzaprav so vse to malenkosti, ki na koncu odločajo. Lahko rečem, da sem letos z glavo pri vsakem gibu, in ne samo na treningu. Po eni strani si želim, da se tekme že začnejo, po drugi strani pa bi rada dobila prave občutke in odpravila vse te malenkosti. Upam, da se bo to na tekmah poznalo."

Katja Višnar je zanjo zelo dobra primerjava

V preteklosti je na tekmah v klasičnem slogu štartala brezglavo in pozabila na pomembne stvari. "Velikokrat se mi zgodi, da ko pridem na štart, pozabim na pomembne stvari in nekako bezljam proti cilju. Letos bom skušala to popraviti; kaj bo to rezultatsko prineslo, težko povem. Vsekakor si želim izboljšati svoje najboljše rezultate," razlaga Fabjanova, ki vidi prednost v močni slovenski ekipi, saj s tem lahko napreduje vsa ekipa. "Glede na to, da je Katja (Višnar, op. p.) v klasični tehniki med najhitrejšimi, je ona zelo dobra primerjava. Če sem na treningih blizu Katji, je to zagotovo dober znak. Na splošno je dobro, da smo močna ekipa, saj lahko na različnih treningih povlečemo druga drugo naprej. Vsaka je boljša v določeni disciplini in s tem napreduje vsa ekipa."

Upa, da po cepljenju ne bo reakcije

V preteklih letih je imela slovenska tekačica kar nekaj težav z boleznijo, zato se je letos odločila, da se cepi proti gripi. Poskuša storiti vse, da bi ostala zdrava. "Vsako sezono sem imela toliko težav z boleznimi, da sem se odločila, da se grem cepit. Slabše tako ali tako ne more biti. Morda je lahko slabši prvi del sezone, če bi dobila kakšno reakcijo. Ne vem, ali bo to kaj pomagalo, poskusila sem. Upam, da se bom dobro počutila in da bom lahko normalno tekmovala," je povedala Fabjanova, ki upa, da se bodo zimske razmere v Skandinaviji izboljšale, saj tudi tam nimajo dovolj snega za normalne treninge. "To ni prvič. Treba se je prilagoditi naravi. Ne vem, morda bomo morali vzeti s seboj še rolke (smeh). Tudi sama spremljam vremensko napoved, nekaj snežnih padavin napovedujejo, prav tako tudi hladnejše temperature."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin