Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
21. 2. 2015,
21.50

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rune Velta Severin Freund Stefan Kraft svetovno prvenstvo Falun

Sobota, 21. 2. 2015, 21.50

1 leto, 1 mesec

Veliki junak Velta le sanjal zlato, Kraft na šampanjec

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rune Velta, Severin Freund in Stefan Kraft so si razdelili odličja na prvi skakalni tekmi v Falunu in prvič v karieri dobili zadoščenje na posamični tekmi svetovnega prvenstva.

Če bi gledali rezultate s treninga in kvalifikacij, potem Runeja Velte ne bi uvrščali med favorite preizkušnje na manjši napravi svetovnega prvenstva, zlasti ker je sicer znan kot dober letalec. Leta 2012 je namreč osvojil drugo mesto na svetovnem prvenstvu v poletih in zaostal le za Robertom Kranjcem.

A mu je poskusni skok, v katerem je bil najboljši, dal dodatna krila. Bil je v pravi dnevni formi. V obeh serijah je skočil 95,5 metra in ubranil napad Nemca Severina Freunda, ki se mu je v drugo s skokom, dolgim 96 metrov, približal na vsega 0,4 točke. Bronast je bil Avstrijec Stefan Kraft, ki je imel prav tako ogromen nasmešek na obrazu. Vsi trije so nasploh prvič v karieri osvojili odličja na posamični tekmi svetovnega prvenstva.

Prvič stal na najvišji stopnički odra za zmagovalce, a to na pravi tekmi

"Pred današnjim dnem si nisem mislil, da bi mi lahko uspel veliki met. V poskusnem skoku sem našel prave občutke, ki sem jih prenesel tudi na tekmo. Zdaj sem pa kar svetovni prvak … Veselim se že nedeljske tekme, ki bo spet izjemno zanimiva," je dejal Velta, ki je sploh prvič v karieri zmagal na posamični tekmi, sicer pa bil vsega trikrat na odru za zmagovalce, potem ko je bil letos v Willingenu tretji, pred dvema letoma v Planici drugi ter leta 2013 v Wisli še tretji.

Čeprav ni osvojil zlata, je bil izjemno zadovoljen s srebrom tudi Freund: "Seveda sem zadovoljen s srebrno medaljo. Takšnega skoka, kot je bil drugi, nisem naredil že več tednov. Vesel sem, da sem ga pokazal prav danes." Razlog za veselje je imel tudi Kraft, sicer veliki zmagovalec novoletne turneje. Po prvi seriji je bil drugi, nato pa to mesto prepustil Freundu in v žep pospravil bronasto medaljo: "Sanje so se mi uresničile. Tvegal sem in uspelo mi je. Zvečer bom zagotovo spil kakšen kozarček šampanjca, vendar ne bom proslavljal predolgo, saj je v nedeljo že nova tekma."

Ne spreglejte