Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

biatlon Jakov Fak Jakov Fak Uroš Velepec Tomaš Kos Marko Dolenc SZS

Petek, 19. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Velepec ostaja v Ukrajini, zato bo Jakov Fak treniral z ukrajinskimi dekleti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Jakov Fak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska biatlonska reprezentanca je na Pokljuki začela priprave na novo, olimpijsko sezono, z njo za zdaj trenira tudi Jakov Fak, ki pa dela po programu Uroša Velepca, trenerja, ki je pred dvema letoma slovensko vrsto zapustil tudi zaradi negodovanja njenega prvega zvezdnika Faka. Zamer ni, pravita.

"Dolgo sem premišljeval o tem, da spet naredim spremembo, da osvežim odnos trener – tekmovalec. Saj se s Kosijem (češkim trenerjem Tomašem Kosom, op. a.) odlično razumeva, ampak nekako sem čutil, da potrebujem spremembo. Ko sem pogledal nazaj, v čas, ko sva z Urošem zelo uspešno sodelovala, je bila ta odločitev logična," je odločitev, da moči zopet združi z nekdanjim prvim trenerjem slovenske reprezentance Urošem Velepcem, utemeljil Jakov Fak.

Velepcu so vrata reprezentance vselej odprta ...

Marko Dolenc: Želja vseh, ki delamo v slovenskem biatlonu, je, da se vsi Slovenci, ki ta trenutek v biatlonu delajo in jih ni v Sloveniji, prej ali slej vrnejo. | Foto: Vid Ponikvar Marko Dolenc: Želja vseh, ki delamo v slovenskem biatlonu, je, da se vsi Slovenci, ki ta trenutek v biatlonu delajo in jih ni v Sloveniji, prej ali slej vrnejo. Foto: Vid Ponikvar Minula sezona za slovenski biatlon ni bila uspešna, ob zdravstvenih težavah Jakova Faka, ki je izpustil večino tekem, sta pod pričakovanji in sposobnostmi nastopala tudi Teja Gregorin in Klemen Bauer. V vodstvu reprezentance so že med težavno minulo sezono začeli razmišljati o spremembah, domov so želeli pripeljati Uroša Velepca.

"Želja vseh, ki delamo v slovenskem biatlonu, je, da se vsi Slovenci, ki ta trenutek v biatlonu delajo in jih ni v Sloveniji, prej ali slej vrnejo. Veliko jih ni, Uroš je pogodbeno vezan z ukrajinsko reprezentanco, tako kot še eden od serviserjev. Vrata naše reprezentance so jim vedno odprta in trudimo se, da bi se vrnili," je povedal Marko Dolenc, predsednik zbora za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije.

... za zdaj pa ostaja trener ukrajinskih biatlonk

"Z Urošem je zadeva taka, da nam je hitro povedal, da pogodbe z Ukrajinci oziroma obljube, ki jo je dal predsedniku ukrajinske zveze, ne bo prekršil. Je pa to malo že nakazalo na smer, v kateri se bomo gibali v prihodnje," je še pojasnil Dolenc in poudaril, da želi vodstvo reprezentance tekmovalcem v olimpijski sezoni zagotoviti najboljše mogoče pogoje za dober trening.

"Tomaš je že na svetovnem prvenstvu, ko smo imeli prav globoke pogovore o tem, povedal, da je pripravljen striktno in absolutno  delati s Tejo. Prav tako Teja. Tudi Klemen se je v tej zgodbi videl, Jakov pa je izrazil svojo željo. Na koncu rezultat zaradi omejitev, ki sem jih omenil, ni takšen, kot smo si želeli, ampak verjamem, da bosta izpeljala program, ki sta si ga zamislila z Urošem, in bo obrodil rezultate."

Kos: Mislim, da bi stvar lahko izpeljali drugače

Tomaš Kos: Mislim, da bi stvar lahko izpeljali drugače. Ne tako po ovinkih, za hrbtom, ko nihče ni vedel, kdo in zakaj si želi takšno rešitev. | Foto: Vid Ponikvar Tomaš Kos: Mislim, da bi stvar lahko izpeljali drugače. Ne tako po ovinkih, za hrbtom, ko nihče ni vedel, kdo in zakaj si želi takšno rešitev. Foto: Vid Ponikvar Vodstvo si je v slovensko reprezentanco želelo zvabiti Velepca, Tomaša Kosa pa tovrstno drobljenje pristojnosti moti. Ne toliko dejstvo, da gre Fak svojo pot, temveč način, s katerim so se tega vprašanja lotili: "To je dogovorjeno in v to se nisem vpletal, ta sistem, na kakšen način so se začeli pogovarjati in kako se je začela uresničevati ta ideja, da zapusti reprezentanco … Ta igra je bila malo čudna."

"Mislim, da bi stvar lahko izpeljali drugače. Ne tako po ovinkih, za hrbtom, ko nihče ni vedel, kdo in zakaj si želi takšno rešitev. Načeloma je to njegova odločitev, verjamem pa, da je imelo s tem nekaj težav tudi vodstvo reprezentance, saj takšne stvari za seboj potegnejo določene zaplete z logistiko in sponzorji. Na koncu so mu to odobrili in osebno s tem nimam težav, čeprav mi ne bi prišlo na misel, da se to lahko zgodi," je še povedal Kos.

Kdo bo kril stroške Fakovega treninga z Velepcem?

Fakov poseben status prinaša dodatne stroške, a s tem naj ne bi bilo težav. "Finančno breme je na reprezentanci, kar je tudi logično. Kake hude razlike pa ni, ne govorimo o ne vem kakšnem denarju. Je pa res tudi, da če želiš rezultate, je treba v to tudi nekaj vložiti. S tem se, kot kaže, strinja tudi vodstvo reprezentance," pravi Fak, Dolenc pa zagotavlja: "Stvar je v mejah proračuna. Del, ki zadeva angažiranje zunanjega trenerja, pa je pokrit z drugimi sredstvi in ne bremeni panoge."

Reprezentanca A ima zdaj dva trenerja. Tomaš Kos skrbi za starejše tekmovalce, predvsem Tejo Gregorin in Klemna Bauerja, Miha Podgornik za mlajše, perspektivne tekmovalce, od katerih se v prihajajoči sezoni še ne pričakuje vrhunskih izidov, Jakov Fak pa bo treniral pod vodstvom Uroša Velepca z ukrajinskimi biatlonkami.

Zamer ni. "Normalno sva se pogovorila in začela spet delati."

Urošu Velepcu so vrata slovenske reprezentance vselej odprta, pravi predsednik zbora za biatlon pri SZS.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Urošu Velepcu so vrata slovenske reprezentance vselej odprta, pravi predsednik zbora za biatlon pri SZS. Foto: Urban Urbanc/Sportida Pri Velepčevem odhodu iz reprezentance pred dvema sezonama je imel eno od glavnih vlog prav Fak, ki je bil po razočaranju na olimpijskih igrah v Sočiju jezen kot ris. Takrat je bilo videti, kot da sta se Fak in Velepec resno sprla, tako pa se je le zdelo, danes pravi Fak.

"Normalno sva se pogovorila in začela spet delati. Morebiti je bilo takrat videti, da je bil spor na osebni ravni, ampak ni bilo tako in nima smisla izgubljati besed za nazaj. Pomembno bo, kako uspešni bomo zdaj. Zavedam se, da bo vse skupaj veliko bolj pod drobnogledom, ampak neuspeh za nas ni možnost."

Ukrajinska reprezentanca je sicer že na pripravah na Tenerifu, ta del Fak izpušča, se bo pa v kratkem že pridružil Velepčevi ekipi na pripravah v Estoniji. "Nujno je, da sem ob trenerju, da lahko bolje opazuje, kaj se dogaja, da se lahko hitro odzove, če se izkaže, da mi kakšen trening ne ustreza," še pravi Fak in dodaja: "Moja prva želja je vrniti se na visoko raven. Če bom ostal zdrav in vse priprave do sezone oddelal tako, kot moram, se mi ni treba bati nobene tekme."

Kaj pa zdravje?

Fak je po mučni sezoni, ko so ga pestile zdravstvene težave, zdaj zdrav in motiviran, da na olimpijskih igrah prihodnje leto v Pjongčangu napade medaljo in ponovi uspeh iz leta 2010, ko je v kanadskem Vancouvru Hrvaški pritekel in pristreljal zgodovinski bron.

Zakaj je tako pogosto bolan? " Nisem še slišal zdravnika, ki bi mi povedal, da se je nekaj zgodilo natanko zato. Gre bolj za splet okoliščin." | Foto: Vid Ponikvar Zakaj je tako pogosto bolan? " Nisem še slišal zdravnika, ki bi mi povedal, da se je nekaj zgodilo natanko zato. Gre bolj za splet okoliščin." Foto: Vid Ponikvar

"Pri sebi sem spremenil že precej. Veliko bolj sem se začel ukvarjati s prehrano, da jem bolj kakovostno. Ko se ti zgodi to, kar se je lani meni, ko pride ena bolezen, pa nato druga, tretja, poskusiš spremeniti vse. Logično je, da poskušaš najti izhod iz tega položaja, na tej poti sem tudi sam," pravi.

Pa je odkril vzrok za tako pogoste težave? "Čudež je, da si vedno zdrav. Vsaj pri meni. So razlike med športi v tem, koliko se fizično iztrošiš in koliko ter v kakšnih pogojih treniraš. Mi v biatlonu skoraj vso jesen ležimo v dežju. Telo, ko je zdravo, načeloma vse to prenese, ampak nismo vsi iz istega testa in z leti se težave tudi kopičijo. Včasih tudi sam ne znaš odnehati in si vzeti malo premora, ko bi moral. Siliš se prek sebe in se zabiješ v zid. Na tisoč vprašanj obstaja tisoč in en odgovor. Nisem še slišal zdravnika, ki bi mi povedal, da se je nekaj zgodilo natanko zato. Gre bolj za splet okoliščin."

Dolenc: Od Jakova, Teje in Klemna v Pjongčangu pričakujemo medalje

Posebej motivirana sta v olimpijski sezoni tudi Teja Gregorin in Klemen Bauer. Prva hoče izboljšati streljanje, drugi je po težavah z zdravjem (mononukleoza) spet močan in pripravljen, da pokaže, česa je sposoben.

"Lahko kar javno povem, da od teh najizkušenejših, Jakova, Teje in Klemna, na olimpijskih igrah v Pjongčangu pričakujemo medalje," nam je na Pokljuki še razkril Marko Dolenc in dodal: "Tekmovalcem, od katerih pričakujemo dosežke, pa smo pripravljeni zagotoviti pogoje, za katere tudi sami mislijo, da jih potrebujejo v lovu na ta cilj. Če se komu zdi, kot da to kali harmonijo v reprezentanci, pač ne pozna najbolje delovanja reprezentance. Mene to ne moti. Tekmovalci morajo imeti najboljše pogoje za dosego čim boljših rezultatov. Vsi stroški so pod nadzorom."

Ne spreglejte