SiolNET. Sportal Zimski športi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V trenutku se ji je naježila koža

0

termometer

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenska smučarska skakalka Maja Vtič je v nedeljo v Planici prejela nagrado za tretje mesto v svetovnem pokalu in uživala, saj ji še nikoli ni zaploskalo tako številčno občinstvo.

Finale skakalne sezone je že tradicionalno potekal v Planici. Ker so pripadnice nežnejšega spola zaradi odpovedi zadnjih tekem v Romuniji sezono končale predčasno, ni bilo nikakršnih ovir, da bi se zbrale v dolini pod Poncami in od četrtka do nedelje stiskale pesti za rojake. To so tudi storile in širile dobro voljo.

''Vzdušje v Planici je bilo tako kot vsako leto fenomenalno, letos pa je bilo zaradi vseh odličnih rezultatov fantov še toliko bolj. Fantje so odlično nastopali. Uživala sem, ko sem spremljala njihove polete in odzive ljudi,'' je razkrila Maja Vtič.

Slovenska junakinja v smučarskih skokih pred začetkom sezone ni pričakovala tako velikega napredka. ''Vse se mi je poklopilo, slavnostna podelitev v Planici pa je bila pika na i celotni sezoni,'' ni skrivala zadovoljstva, ko ji je ob podvigu kariere zaploskalo 33 tisoč gledalcev. Takrat se ji je naježila koža.

Vesela, da je bila lahko del vzdušja v Planici

Veliki kristalni globus je pristal v japonskih rokah. Veliki kristalni globus je pristal v japonskih rokah. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V sezoni 2015/16 se je na oder povzpela kar osemkrat in v skupnem seštevku svetovnega pokala osvojila tretje mesto. Tako visoko ni bila še nikoli. Priznanje za uspešno sezono je prejela pred domačim občinstvom, ki je bilo zelo številčno in glasno. Na nedeljski preizkušnji se je v Planici zbralo ogromno navijačev. Znova je zaplapolalo morje zastav, kar je najboljšo slovensko smučarsko skakalko navdalo s posebnimi občutki, saj so v določenem trenutku vihrale v njeno čast.

''Bilo je prelepo. Tega ne bom nikoli pozabila. Če sta že morali odpasti tekmi v Brašovu, sem vesela, da smo lahko imele dekleta podelitev v Planici in sem bila lahko tudi sama del tega vzdušja,'' je povedala članica SD Zabrdje. Na zadnjih 12 tekmah svetovnega pokala ni bila nikoli slabša od šestega mesta, kar šestkrat pa se je znašla na stopničkah.

Na zmagovalnem odru sta se v Planici predstavili le dve tekmovalki. Dobitnica velikega kristalnega globusa Japonka Sara Takanaši in tretjeuvrščena Vtičeva, drugouvrščene Avstrijke Daniele Iraschko Stolz pa ni bilo v Planici, saj se je pred tem že odpravila na počitek.


Brat jo zelo podpira

V Planici ji je ponosno zaploskal tudi starejši brat Damjan Vtič, nekdanji slovenski reprezentant v nordijski kombinaciji. Kariero je končal pred devetimi leti, ko je bil star komaj 21 let. ''Vmes ga je večkrat zasrbelo, da bi opravil kakšen skok. Mogoče me tudi zaradi tega še toliko bolj podpira, da mi uspe, '' je dejala Dolenjka.


Vsak je ulovljiv, tudi Sara Takanaši

V to, da bi lahko ujela vodilno Japonko, verjamejo tudi njeni zvesti navijači iz Mirne. V to, da bi lahko ujela vodilno Japonko, verjamejo tudi njeni zvesti navijači iz Mirne. Foto: Vid Ponikvar

V moškem delu svetovne karavane je v sezoni 2015/16 izstopal Peter Prevc, pri dekletih je največkrat na najvišjo stopničko skočila drobna Japonka Takanašijeva, ki je bila razred zase. Bi lahko najboljša Slovenka v prihodnosti ujela razpoloženo Azijko?

''Zagotovo. Vsak želi nadgraditi svojo tehniko in pripravljenost. Želim se približati najboljšim. Tudi pri fantih so bili v preteklih sezonah določeni skakalci zelo uspešni, pa so jih ulovili. Vsak je ulovljiv,'' verjame, da bi lahko v prihodnji sezoni zmanjšala zaostanek za vodilno Japonko. Zlasti zaradi tega, ker ima Sara zelo dovršeno tehniko in nima toliko prostora za napredek, kot ga imajo njene tekmice. ''To mi je v veliko spodbudo, saj bi se jo dalo dohiteti.''

Da zmore prehiteti Takanašijevo, je dokazala že na domači tekmi na Ljubnem, kjer se je veselila krstne zmage v svetovnem pokalu. Njena zmaga je pripomogla, da se izboljšuje medijska prepoznavnost skakalk. ''Na tem področju se premikamo v pravo smer. Ljudje so nas lepo sprejeli. Spremljajo naše skoke,'' je vesela vedno večje medijske podpore.

Bo kdaj popravila dolžinski rekord?

Ko je zmagala na domači tekmi svetovnega pokala na Ljubnem, ji je čestital tudi predsednik Slovenije Borut Pahor. Ko je zmagala na domači tekmi svetovnega pokala na Ljubnem, ji je čestital tudi predsednik Slovenije Borut Pahor. Foto: Vid Ponikvar

Na nek način doživlja tekmo na Ljubnem kot svojo ''Planico''. ''Tam imamo domačo tekmo. Vsako leto je več obiskovalcev, je pa tudi res, da nam do Planice manjka še veliko,'' je v smehu priznala in potrdila, da se še nikoli v življenju ni predstavila pred toliko občinstva kot ravno danes v Planici.

''Če bi bila podelitev v Planici vsako leto, ne bi bilo prav nič narobe (smeh). Ko ti ploska taka množica in te spodbuja, res veš, da si naredil nekaj dobrega in osrečil druge ljudi,'' želi še kdaj občutiti toplino vseslovenske skakalne evforije v Planici.

Ko se je v teh dneh sprehajala pod Letalnico bratov Gorišek, jo je večkrat prešinila misel o želji, da bi se tudi sama preizkusila in poletela pod Poncami. Pravila Mednarodne smučarske zveze (FIS) ji to preprečujejo, a srčno upa, da bi lahko pripadnicam nežnejšega spola kmalu prižgali zeleno luč in jim omogočili tudi skakanje na največjih letalnicah.

Do takrat bo ostal njen dolžinski rekord manjši od 150 metrov. Trenutno znaša 147 metrov. ''Popravila bi ga lahko le, če bi nastopila tukaj v Planici. Težko bo šlo na kateri drugi od manjših skakalnic,'' je pojasnila samozavestna Mirnčanka, najboljša izmed vražjih Slovenk, kot so na Ljubnem poimenovali slovenske skakalke. Fantje so slovenski orli, dekleta pa (še) niso postale orlice, a to Vtičeve pretirano ne moti.


Pričakovala bi, da drugi spoštujejo njeno delo in trud

Ko je zmagala na domači tekmi svetovnega pokala na Ljubnem, ji je čestital tudi predsednik Slovenije Borut Pahor. Ko je zmagala na domači tekmi svetovnega pokala na Ljubnem, ji je čestital tudi predsednik Slovenije Borut Pahor. Foto: Vid Ponikvar

Najmlajši izmed bratov Prevc, 16-letni Domen Prevc, je v pogovoru z Miho Šaleharjem za Val 202 zaupal, da doživlja ženske skoke kot slabšo stran skakalnega športa.

''Tega še nisem slišala, a bi nekako pričakovala, da tudi drugi spoštujejo to, kar delamo. Trudimo se po svojih najboljših močeh. Pokazale smo, da znamo varno in dobro skakati. Če si profesionalni športnik, spoštuješ drugega,'' ni bila preveč zadovoljna z razmišljanjem najstnika iz Dolenje vasi, ki je v tej sezoni navduševal v svetovnem pokalu.


Na novo sezono se bo začela pripravljati čez dober mesec dni. Na novo sezono se bo začela pripravljati čez dober mesec dni. Foto: Vid Ponikvar

Priprave na novo sezono bo predvidoma začela že konec aprila. Pred tem bo potegnila črto pod zadnjo sezono in skupaj s strokovnim vodstvom pogledala, kaj bi se dalo izpopolniti in nadgraditi.

Čas in energijo bo v prihodnjih tednih vložila tudi v pisanje diplomske naloge. Želi končati to poglavje in končati študij na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, kjer obiskuje smer razredni pouk. Tako je razpeta med dva cilja. Končati študij in se čim bolj približati vodilni Takanašijevi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin