Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 8. 2014,
17.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

biatlon Teja Gregorin Klemen Bauer Andreja Mali Lenart Oblak Uroš Velepec medalja

Torek, 26. 8. 2014, 17.43

8 let

V Sibirijo odšli preverit formo, vrnili so se s kopico odličij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska biatlonska reprezentanca je priprave na prihajajočo zimo poskušala nekoliko popestriti z udeležbo na poletnem svetovnem prvenstvu v Tjumnu in tam nepričakovano zablestela.

Teja Gregorin, Andreja Mali, Klemen Bauer, Lenart Oblak in mlada Urška Poje so se prejšnji konec tedna potili na rolkarskih stezah v ruskem biatlonskem središču blizu Tjumna v Sibiriji, domov pa so se vrnili s štirimi odličji, dvema zlatima.

Tako dobrih dosežkov nihče ni pričakoval

Najuspešnejša Slovenka je bila Teja Gregorin, z dvema naslovoma svetovne prvakinje, v šprintu in zasledovanju, pomemben delež pa je prispevala tudi ekipnemu bronu mešane štafete. "Če povem po pravici, dveh zmag in bronaste medalje res nisem pričakovala. Uspelo mi je doseči res zelo lep rezultat, vesela pa sem tudi dejstva, da imam še ogromno rezerv do zime. Ni bilo vse idealno, ampak če bi bilo že zdaj vse popolno, bi me zaskrbelo," se je na današnjem sprejemu smejalo Gregorinovi, ki pa je že v Rusiji poudarjala, da ti izidi ne bodo pomenili prav nič, če dobre forme ne bo našla tudi v prihajajoči zimi, v katero stopa z najvišjimi cilji.

Je bilo pa poletno svetovno prvenstvo dober pokazatelj trenutne forme, konkurenca je bila sicer okrnjena, a nikakor ne nedolžna, Gregorinova je premagovala tudi imena, kot so Gabriela Soukalova, Anastazija Kuzmina, pa Valj Semerenko …, tekmovalke, ki tudi na resnih, zimskih tekmah opozarjajo nase. "Bilo je nekaj deklet, ki se tudi v svetovnem pokalu uvrščajo visoko, zato smo dobili pravo primerjavo pripravljenosti, odločitev, da gremo na to svetovno prvenstvo, je bila prava," prikimava Tesa.

Tudi Klemen Bauer, član bronaste mešane štafete in nosilec srebrnega odličja z zasledovalne preizkušnje, je bil zadovoljen z izletom v daljno Rusijo. "Ves tekmovalni protokol je bil enak tistemu na tekmah svetovnega pokala, z doping kontrolo in vsem preostalim. Edina razlika so bile rolke. Upam, da bo takšnih tekmovanj v prihodnje še več," pravi Ihanec, ki je sicer že lani na poletnem svetovnem prvenstvu v italijanski Forni Avoltri na zasledovalni tekmi okitil z zlatom.

Dodobra so popestrili monotonijo poletnih priprav

"Moja zmaga na tistem prvenstvu je bila precej manj odmevna kot letošnja srebrna medalja. V Italiji je bila pač slabša konkurenca in tudi medijsko je bilo tisto prvenstvo slabše pokrito. Do tega srebra sem prišel precej težje, zato sem ga tudi toliko bolj vesel. Prvenstva sem se sicer udeležil bolj zato, da malo prekinem monotonijo priprav," je razložil Bauer.

Malo tekmovalnega naboja sredi poletnih priprav je pozdravila tudi Andreja Mali. "Zame so bile te tekme zelo dober trening in test. Videla sem, kaj moram do zime še postoriti. Z nekaterimi stvarmi sem zadovoljna, pri drugih me čaka še veliko dela," je prvenstvo, na katerem je z mešano štafeto osvojila bron, na posamičnih tekmah pa zasedla deseto in šesto mesto, ocenila Kamničanka in izpostavila zanimivo razliko med poletnim in zimskim biatlonom: "Pri rolkah pride do izraza tudi pogum, še posebej če je proga mokra. Pri spustih pač padec na beton ni enak padcu v sneg. Jaz s tem nisem imela težav."

Prvo odličje v članski konkurenci je s sodelovanjem v mešani štafeti osvojil Lenart Oblak. "Lani sem že bil na svetovnem prvenstvu, tako da čisti debitant le nisem, je bila pa tista tekma popolnoma nekaj drugega. Letošnje svetovno prvenstvo je bilo organizirano na neprimerno višji ravni, bila je prava, resna tekma, zame lepa izkušnja in dober test pred sezono," je strnil vtise iz Rusije, na zbadanje, kaj bi šele lahko dosegli, če na svoji predaji mešane štafete ne bi zavil dvakrat v kazenski krog, pa odvrnil: "Pred tekmo mešanih štafet sva se s Klemnom pogovarjala, ali naj grem tretji ali četrti, vse skupaj sem očitno zelo podcenjeval, rekel sem, da mi je vseeno, nato pa se je zgodilo, kar se je."

Z dobrimi predstavami svojih varovancev mora biti zadovoljen tudi glavni trener reprezentance Uroš Velepec: "Slovenija je bila na tem prvenstvu najuspešnejša reprezentanca, pa čeprav so tako Čehi kot Ukrajinci tam nastopili v najmočnejših zasedbah. Vsi smo bili kar malce presenečeni nad tako dobrimi rezultati, ampak poletna tekmovanja ne pomenijo prav veliko. Ni namreč formule, ki bi zagotavljala, da boš dober tudi pozimi, če si poleti."

Ne spreglejte