Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 9. 2014,
12.03

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Thomas Morgenstern slovo

Petek, 26. 9. 2014, 12.03

5 let, 2 meseca

Uradno: Thomas Morgenstern odhaja, a se ne bo dolgočasil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Avstrijski orli bodo v prihodnje nastopali brez Thomasa Morgensterna, ki je potrdil, da se umika iz skakalnega športa. V zgodovino smučarskih skokov se je zapisal s tremi zlatimi medaljami na OI.

Zdaj je tudi uradno. Thomas Morgenstern je na petkovi novinarski konferenci sporočil javnosti, da ne bo več skakal. "Ne bom vas dolgo puščal v negotovosti. Res je, končujem športno kariero," je le nekaj sekund po 12. uri dejal smučarski skakalec, čigar besede je vpijala vsa Avstrija. Slovenska severna soseda žaluje, saj je ostala brez zvezdnika, ki je poskrbel za številne rekorde, podvigov in lovorik pa je bilo toliko, da je pri 28 letih postal eden najboljših smučarskih skakalcev vseh časov. Odločitev je sprejel po tehtnem premisleku, ki si ga je privoščil med poletjem. Čeprav so njegovi navijači morda pogrešali kakšno solzico, ki se v podobnih trenutkih pogosto prikrade na obraz vrhunskih športnikov, je Thomas podal odločitev z vedrim nasmehom.

Ni se še dokončno odločil, kaj bo počel

"Odločitev ni bila preprosta, a toliko bolj logična. Na pripravah ne bi napredoval v tolikšni meri, kot bi si želel, zato sem se odločil za slovo," je dejal Morgi in se zahvalil mnogim, ki so mu omogočili bleščečo kariero. Najbolj je izpostavil starša in sestri, tople besede pa je našel tudi za bližnje sodelavce, zveste navijače in vse Avstrijce.

O tem, kaj bo počel v prihodnosti, še ni rekel zadnje besede. "Nisem se še dokončno odločil. Ko sem skakal, nisem imel rezervnega načrta, sem pa prepričan, da se ne bom dolgočasil," je sproščeno odgovarjal na vprašanja avstrijskih predstavnikov sedme sile. Morda se bo preizkusil tudi kot pilot. Ljubezen do letenja ni bila nikoli sporna. Tako na smučkah kot tudi brez njih ...

Dvakrat najboljši v skupnem seštevku svetovnega pokala

Avstrijski orel, ki bo v torek dopolnil 28 let, je skakalni svet januarja šokiral z grozljivim padcem na Kulmu. Kmalu se je sicer vrnil in nastopil na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je z ekipo skočil do srebra, nato pa se je umaknil. Pred tem je nanizal kopico vrhunskih sezon z izjemnimi rezultati. Med drugim ima v domači vitrini dva velika globusa za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala (2008 in 2011). Pohvali se lahko tudi s kar 23 posamičnimi zmagami v svetovnem pokalu, kar ga na večni lestvici uvršča na visoko osmo mesto.

Bil je tudi pravi lovec na odličja na velikih tekmovanjih. Že pred letošnjim Sočijem je osvojil tri zlate kolajne na OI, kar 11 odličij ima s svetovnih prvenstev (od tega kar osem zlatih), za nameček pa je petkrat stal še na odru za zmagovalce na svetovnih prvenstvih v poletih. "Kariera mi je podarila veliko čudovitih trenutkov, najbolj pa sem užival na olimpijskih igrah v Torinu," je izbral trenutek, ki mu je najbolj segel v srce.

Odločitev o slovesu je najprej zaupal dveletni hčerki, zdaj pa je vesel, da ji bo lahko podaril še več prostega časa.

Ne spreglejte