Toplo vreme in dež ne bosta ustavila Pokljuke (video)

Če so se še marca letos na tekmah svetovnega pokala na Pokljuki bojevali z ogromnimi količinami snega, jim ga danes, dva dni pred začetkom novih tekmovanj, primanjkuje.

1 / 34

Foto: Vid Ponikvar

2 / 34

Foto: Vid Ponikvar

3 / 34

Foto: Vid Ponikvar

4 / 34

Foto: Vid Ponikvar

5 / 34

Foto: Vid Ponikvar

6 / 34

Foto: Vid Ponikvar

7 / 34

Foto: Vid Ponikvar

8 / 34

Foto: Vid Ponikvar

9 / 34

Foto: Vid Ponikvar

10 / 34

Foto: Vid Ponikvar

11 / 34

Foto: Vid Ponikvar

12 / 34

Foto: Vid Ponikvar

13 / 34

Foto: Vid Ponikvar

14 / 34

Foto: Vid Ponikvar

15 / 34

Foto: Vid Ponikvar

16 / 34

Foto: Vid Ponikvar

17 / 34

Foto: Vid Ponikvar

18 / 34

Foto: Vid Ponikvar

19 / 34

Foto: Vid Ponikvar

20 / 34

Foto: Vid Ponikvar

21 / 34

Foto: Vid Ponikvar

22 / 34

Foto: Vid Ponikvar

23 / 34

Foto: Vid Ponikvar

24 / 34

Foto: Vid Ponikvar

25 / 34

Foto: Vid Ponikvar

26 / 34

Foto: Vid Ponikvar

27 / 34

Foto: Vid Ponikvar

28 / 34

Foto: Vid Ponikvar

29 / 34

Foto: Vid Ponikvar

30 / 34

Foto: Vid Ponikvar

31 / 34

Foto: Vid Ponikvar

32 / 34

Foto: Vid Ponikvar

33 / 34

Foto: Vid Ponikvar

34 / 34

Foto: Vid Ponikvar

"Ekipa več desetih ljudi je zadnjih nekaj tednov intenzivno pripravljala prizorišča. Vremenske razmere na Pokljuki nam niso bile niti najmanj naklonjene," je na današnji novinarski konferenci na Pokljuki potarnal podpredsednik organizacijskega odbora Peter Zupan in pojasnil: "Od marčevskih zalog snega, približno 5.000 kubičnih metrov, nam jih je v deponiji ostalo le 1.500. Dovolj pa nam ga je uspelo narediti iz vode, ki jo imamo v akumulacijskem bazenu, naravnega snega na Pokljuki namreč ni bilo nič. Praktično samo eno noč je bilo dovolj mraz, da smo lahko naredili zadostno količino umetnega snega. Vseeno nam je uspelo, na progah je zdaj od 30 do 35 centimetrov snega. Verjamem, da bomo do začetka tekmovanja kakšen kubični meter snega še lahko naredili, pa tudi, da se bodo proge toliko posušile in zaradi napovedanega mraza toliko utrdile, da bodo zadovoljni vsi. Iz Mednarodne biatlonske zveze nam že zdaj priznavajo, da smo delali dobro, in trdno verjamem, da bomo prizorišče najbolje pripravili."

Visoke temperature povzročajo skrbi, program pa naj ne bi bil okrnjen

Nenavadno visoke temperature, ki se jim je danes pridružil še dež, so zadnje dni osrednja tema pogovorov na Rudnem polju, pa tudi največja skrb. Vseeno so standardom Mednarodne biatlonske zveze prireditelji pokljuških tekem zadostili, zato svetovni pokal ni ogrožen. Je bilo pa v pripravo prog vloženega ogromno truda, potrebnih je bilo tudi nekaj prilagoditev, je pojasnil direktor organizacijskega odbora Tomaž Šušteršič: "Resnično nam vreme ni najbolj pisano na kožo, odjuga, ki je prišla ta konec tedna, s temperaturami precej nad ničlo, je povzročila, da smo morali včerajšnji trening žal odpovedati, da bi kar se da veliko snega ohranili na progah. Računamo na ohladitev v prihodnjih dneh in potem bomo poskušali program izpeljati kar se da neokrnjeno. Tekmovalnega zagotovo. Vzdržujemo še 3,3-kilometrski krog, ki pa bo najbrž prva žrtev, če bomo potrebovali dodaten sneg. Obetajo se nam temperature pod ničlo, ki bodo še posebej dobrodošle."

Prireditelji pričakujejo od 15 do 20 tisoč gledalcev

Na tekme svetovnega pokala, ki bodo potekale ob četrtka do nedelje, je prijavljenih 43 reprezentanc, 135 biatloncev in 125 biatlonk. V štirih dneh prireditelji pričakujejo podobno število gledalcev, kot so jih privabili marca letos. Se pravi od 15 do 20 tisoč. "V štirih tekmovalnih dneh pričakujemo podobno število gledalcev, kot smo jih imeli marca v le treh tekmovalnih dneh," še pravi Šušteršič in dodaja: "Prihaja kar nekaj tujcev, ne pa toliko kot marca. Znano je, da največji biatlonski navdušenci prihajajo iz nemško govorečih držav, te pa veliko dajo na božične praznike. Termin tik pred božičem je torej za njih nekoliko manj ugoden. Vseeno pričakujemo, da bodo tribune zaživele v vsej raznobarvnosti. Da bo nekaj ruskih gostov, nekaj skandinavskih imamo že napovedanih, pa nekaj iz bližnjih držav, Avstrije in Italije, ne smemo pa pozabiti na Hrvaško, od koder bodo prišli številni navijači Jakova Faka."

Vstopnice po 10 in 15 evrov še v prodaji, v ceno vštet tudi avtobusni prevoz z Bleda

Vstopnice za pokljuški biatlonski spektakel so še na voljo, na prodaj so na običajnih prodajnih mestih. Za četrtek in petek, ko je na programu le ena tekma, stanejo 10 evrov, za soboto in nedeljo, ko sta na programu po dve tekmi, pa 15. V ceno vstopnic je vštet tudi avtobusni prevoz z Bleda na Pokljuko. Avtobusi bodo začeli voziti vsaj tri ure pred začetkom prvih tekem in nato vsakič, ko se bodo dovolj napolnili. V četrtek in petek bodo avtobusi vozili izpred glavnega parkirišča pri blejski ledeni dvorani, v soboto in nedeljo, ko prireditelji pričakujejo povečan obisk domačih gledalcev, pa bo glavno, osrednje in tudi edino parkirišče pri tovarni Lip Bled na Rečici.

"Postavljene bodo usmerjevalne table, vse obiskovalce pa pozivamo, da v soboto in nedeljo ne parkirajo na Bledu, ampak se premaknejo proti Gorjam in potem svoje vozilo pustijo na parkirišču pri kompleksu Lip Bled. Avtobusi bodo vozili le od tam in samo tja potnike tudi vračali. Za red na parkiriščih bodo skrbeli policisti in redarji, zato obiskovalce prosimo, da natančno upoštevajo njihova navodila," še opozarja Šušteršič.

[video: 15227 / ]

Prva aduta slovenske reprezentance pripravljena na boj

Naša najboljša biatlonka Teja Gregorin je Pokljuko pred začetkom sezone izpostavila kot enega svojih glavnih ciljev. Na prvih dveh postajah letošnjega svetovnega pokala je pokazala, da lahko poseže visoko. "V Östersundu sem bila nad rezultati kar malo presenečena, predvsem nad tem, da sem tako dobro streljala. Očitno smo poleti dobro delali. Hochfilzen pa ni bil tak, kot bi moral biti, a verjamem, da se moja forma vzpenja, in upam, da tudi ta tekaški del prihaja," pravi naša bronasta olimpijka: "Moji cilji so znani, bili so visoki in takšni tudi ostajajo. Merila sem na stopničke na Pokljuki, ali mi bo to tudi uspelo, pa bomo videli. Proge so dobro pripravljene, tudi zelo široke so, idealne za prehitevanje. Upam, da bom to izkoristila in prehitela čim več tekmic." Ambicij ne manjka niti najboljšemu biatloncu slovenske reprezentance, ki je v tej zimi že dvakrat stal na stopničkah. Jakov Fak se na vsaki tekmi bori za zmago in tudi na Pokljuki ne bo nič drugače. "Zadovoljen sem z začetkom sezone, želim si nadaljevati rezultate na visoki ravni. Ne le jaz, vsi si želimo pred domačim občinstvom narediti največ, kar zmoremo, ter sebi in gledalcem polepšati prihajajoče praznike," pravi as iz Mrkopalja, ki ga je v tej sezoni od zmage nekajkrat ločil le en nenatančen strel: "Upam, da takšne situacije pridejo in gredo. Za posamične tekme mi niti ni tako žal, kot mi je za mešano štafeto, v kateri sem res zapravil imenitno priložnost. Mislim, da se to ne bo več ponovilo. Moja želja je biti na vsaki tekmi na najvišji stopnički. Za to si prizadevam, šele na koncu sezone pa bomo sešteli točke in videli, kdo je kje."

Svetovni pokal, Pokljuka, spored:

Četrtek, 18. december: 14.25: šprint, ženske (7,5 km) Petek, 19. december: 14.25: šprint, moški (10 km) Sobota, 20. december: 11.15: zasledovanje, ženske (10 km) 13.30: zasledovanje, moški (12,5 km) Nedelja, 21. december: 11.30: skupinski štart, ženske (12,5 km) 13.30: skupinski štart, moški (15 km)

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano