Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 11. 2021,
12.01

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022

Torek, 30. 11. 2021, 12.01

2 leti, 4 mesece

Tri bronaste medaljo za Slovenijo?

Toliko olimpijskih medalj Sloveniji napovedujejo v Pekingu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
olimpijska medalja peking 2022 | Koliko olimpijskih medalj bodo slovenski športniki osvojili prihodnje leto v Pekingu? | Foto Guliverimage

Koliko olimpijskih medalj bodo slovenski športniki osvojili prihodnje leto v Pekingu?

Foto: Guliverimage

Ameriški Gracenote je dobra dva meseca pred uvodno slovesnostjo olimpijskih iger v Pekingu objavil posodobljeno napoved o dobitnikih kolajn. Največ odličij, kar 45, od tega 22 zlatih, Gracenote napoveduje Norveški, s čimer bi ta nordijska država izboljšala rekord iz Pjongčanga leta 2018, kjer je osvojila 39 kolajn. Sloveniji napoveduje tri brone.

Gracenote Norveški pripisuje rekordnih 45 kolajn, med športniki pa izpostavlja zlasti biatlonca Johannesa Thingnesa Boeja ter smučarsko tekačico Therese Johaug.

kitajska OI
Sportal Nov virus za olimpijske igre predstavlja določen izziv, jih pa ne ogroža

Nato na lestvici najuspešnejših držav zimskih iger na Kitajskem na drugem mestu sledi Rusija; ruski športniki bodo tudi v Pekingu nastopali pod nevtralnimi simboli, skupno pa naj bi osvojili 33 kolajn, od tega 13 zlatih.

Na posodobljeni lestvici je Gracenote več kolajn pripisal Kanadi, Japonski in gostiteljici Kitajski. Na tretjem mestu po odličjih je sicer Nemčija s 27 kolajnami, od tega z 11 zlatimi.

Koliko medalj bodo slovenski športniki osvojili na olimpijskih igrah v Pekingu?

  • Nobene.
    3,74 %
    4 glasov
  • Eno.
    1,87 %
    2 glasov
  • Dve.
    8,41 %
    9 glasov
  • Tri.
    2,80 %
    3 glasov
  • Več kot tri.
    83,18 %
    89 glasov
Oddanih 107 glasov
Olimpijske igre v Pekingu bodo od 4. do 20. februarja 2022.

Na četrtem mestu so ZDA (24 kolajn/7 zlatih), na petem pa je Kanada (23/5), medtem ko bil v Pjongčangu leta 2018 ravno obraten vrstni red.

V "top 10" najuspešnejših držav sledijo še Švica (20/7), Nizozemska (19/10), Francija (18/4), Švedska (17/6) in Avstrija (17/4).

Skupno je na virtualnem seznamu dobitnic olimpijskih odličij 27 držav, Slovenija pa je ta čas na 23. mestu s tremi bronastimi kolajnami.

Žan Košir je na olimpijskih igrah v Pjongčangu osvojil bron, z iger v Sočiju pa se je vrnil s srebrnim in bronastim odličjem.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Žan Košir je na olimpijskih igrah v Pjongčangu osvojil bron, z iger v Sočiju pa se je vrnil s srebrnim in bronastim odličjem. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Na zadnjih igrah za Slovenijo dve medalji, rekordnih osem v Sočiju 

Na minulih olimpijskih igrah v Pjongčangu je Slovenija osvojila dve kolajni. Biatlonec Jakov Fak je bil srebrn na 20 km, deskar Žan Košir pa je v paralelnem veleslalomu osvojil bronasto odličje.

Slovenija je rekorden izplen kolajn sicer osvojila na igrah 2014 v Sočiju, od koder se je domov vrnila s kar osmimi odličji.

Alpska smučarka Tina Maze je zmagala v veleslalomu in smuku, po dve kolajni - srebro in bron - sta na igrah osvojila še smučarski skakalec Peter Prevc in deskar Košir, po enkrat pa sta se na stopničke povzpeli tudi smučarska tekačica Vesna Fabjan in biatlonka Teja Gregorin, obe sta osvojili bronasto odličje.

Ne spreglejte