Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
11. 2. 2019,
19.30

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,84

1

Štefan Hadalin Aare 2019 Alexis Pinturault Klemen Bergant Miha Verdnik

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 2. 2019, 19.30

5 let, 5 mesecev

ODMEVI PO KOLAJNI ŠTEFANA HADALINA

"To je tvoja priložnost. Izkoristi jo!"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,84

1

Štefan hadalin, Alexis Pinturault in Marco Schwarz | Junaki kombinacije SP 2019: Štefan hadalin, Alexis Pinturault in Marco Schwarz | Foto Reuters

Junaki kombinacije SP 2019: Štefan hadalin, Alexis Pinturault in Marco Schwarz

Foto: Reuters

Medtem ko je Štefan Hadalin ob prejemanju srebrne kolajne moške kombinacije na svetovnem prvenstvu v Aareju, kjer ga je prehitel le Alexis Pinturault, v spominu znova prehodil smučarsko pot, pa sta vodja panoge Miha Verdnik in trener Klemen Bergant hvalila predvsem njegov odziv na ponujeno priložnost.

Štefan Hadalin
Sportal Bliskovit slalomski udarec za zgodovinsko kolajno Štefana Hadalina

Sprva je bil brez besed. Ko jih je le zbral, je iz njega privrelo: "Ko garaš in garaš, potem pa pride trenutek, na katerega si čakal. Nato se umiriš in pomisliš na vse. Na prehojeno pot, ki me je popeljala do točke, na kateri trenutno sem. Na njej so bili lepi in slabi trenutki. Vzponi in padci. Veliko je bilo bolečin, veliko solza, žalosti … Seveda, veliko je bilo tudi smeha. V trenutkih, kakršen je ta, ko osvojiš kolajno, privre vse na plan. Veliko je misli, čeprav še vedno trdim, da se ne zavedam razsežnosti in pomena dosežka."

Štefan Hadalin. Vselej hvaležen in iskriv sogovornik. Ni mu bilo težko govoriti, ko je bil golobradi najstnik. Tudi po neuspehih se nikoli ni skrival. Razumljivo pa je, da je najraje govoril ob dobrih predstavah. Tokrat je sicer več kot pred mikrofoni povedal na progi. Kljub očitkom na lasten račun tudi na smukaški, kjer je dokazal, da mu hitrostne prvine niso tuje, primanjkuje pa mu izkušenj za hitre odzive. A svoje je pravzaprav opravil s tem, ko je ostal v trideseterici z ugodnim zaostankom za najnevarnejšimi tekmeci, medtem ko pa se mu z zaostanki za smukači, okornimi med količki, pač ni bilo treba obremenjevati.  

Štefan Hadalin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Smukaška kljukica za slalomski napad

"Priznam, da sem pomislil tudi na scenarij, po katerem se mi ne bi uspelo uvrstiti v trideseterico. Pač, storil sem nekaj smukaških napak. A ko se mi je srečno izšlo, sem začutil priložnost. To sem si dopovedoval tudi po ogledu proge, ko mi je bilo jasno, da bodo pogoji težki. 'To je tvoja priložnost. Izkoristi jo!' Taktično in tehnično sem dobro opravil svoj nastop. A nekako nisem takoj pomislil na stopničke. Šele so se zaostanki začeli povečevati, se mi je začelo svitati. Nato pa … Noro," misli povzema drugi slovenski nosilec kolajne na 55. svetovnem prvenstvu.

Tekmecem je ključni udarec kajpak zadal v slalomu, v katerem je znal poiskati pravo mejo tveganja. Že v preteklosti je v slalomskih finalnih vožnjah znal izkoriščati ugodna izhodišča za skok po lestvici. Tokrat je postavil najboljši čas, premagal tako slalomske mojstre kot vsestranske smučarje in za konec še smukače z odprto popoldansko obrtjo za smukanje med količki. Po štirih kolajnah na mladinskih prvenstvih je pri 23 letih dočakal tudi prvo člansko.    

Miha Verdnik in Klemen Bergant nista skrivala zadovoljstva.  | Foto: Vid Ponikvar Miha Verdnik in Klemen Bergant nista skrivala zadovoljstva. Foto: Vid Ponikvar

Klemen Bergant: Ni mu bilo lahko

"Jasno, če ne bi bil med trideseterico, bi vse splavalo po vodi," je po večerni podelitvi kolajn priznaval trener ekipe za hitri disciplini in Hadalinu neposredno nadrejeni Klemen Bergant. "Fant se je zavedal, da je priložnost za kolajno velika. To da še dodatno veličino temu, kako se je zbral in opravil svoje delo. Bil je 30., a v igri je bila kolajna. Tudi s to miselnostjo se ni lahko podati na progo. Dogovor po ogledu je bil jasen: brez ljubezni, le popolni napad! To je tudi storil," je kimal Bergant in pohvalil predvsem finiš na zaključni strmini.

"Vsem je bilo jasno, da bo proga 'crknila'. Vedeli smo tudi, kdo so kandidati. Eden ga je prehitel, preostale je pač on. Izkazal se je, ko je bilo treba," je 23-letnega Vrhničana hvalil (vele)slalomski trener, ki je ekipo vodil tudi pred 18 leti, ko je do zadnje moške kolajne prišel Mitja Kunc. "Nismo Avstrija z velikanskim bazenom in kandidati za vrh na vsaki tekmi. Realno, od tiste kolajne na prvenstva tudi nismo pošiljali prav zares realnih kandidatov za odličja. Zato bi vse skupaj obrnil in dejal, da se raje veselimo dejstva, da smo med dobitniki kolajn. Smo med temi izbranci," vrzel komentira Bergant, ki si veliko obeta tudi od obeh tehničnih disciplin.

Štefan Hadalin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Verdnik: Vedno sem verjel

Do ušes se je v ponedeljek zvečer v Aareju smejalo tudi vodji slovenskih smučarskih reprezentanc Mihi Verdniku. Potem ko je v nedeljo za zmago čestital svetovni prvakinji v smuku Ilki Štuhec, je dan zatem penino odprl za Štefana Hadalina. Ob tem ni skrivnost, da je imel na njegovo kariero večji vpliv. Pred petimi leti ga je namreč povabil v načrtno in dolgoročno zbrano ekipo evropskega pokala, v kateri je najprej zablestel na mladinskih svetovnih prvenstvih, nato pa ga je kmalu pot vodila v svetovni pokal.

"Hadalina sem vedno videl tako visoko. Verjeli so tudi on in preostali trenerji. Pred leti nam ni bilo lahko. Položaj na zvezi je bil slabši, a trudili smo se zagotoviti dobre pogoje. Da je iz tistega nastalo to, kar je danes, je fenomenalno. Noro! A to je plod trdega dela in razumevanja med vsemi trenerji na čelu s Petrom Penom in Klemnom Bergantom," je dejal Verdnik, zdaj vodja panoge za alpsko smučanje.

Ilka Štuhec tokrat ne bo osamljena slovenska dobitnica kolajne. | Foto: Reuters Ilka Štuhec tokrat ne bo osamljena slovenska dobitnica kolajne. Foto: Reuters Ni še konec

"Res je, v Štefanovo delo sem bil bolj vključen kot v Ilkino. Čustva so drugačna. Evforija je drugačna. A tudi uspeh Ilke je nekaj, kar je težko ubesediti. Prvakinja na dveh zaporednih prvenstvih? Neverjetno. Tako kot je noro, da smo v dobrih 24 urah Slovenci v Aareju osvojili dve kolajni. To je tudi nagrada za trud vseh, ki si prizadevamo za kakovost naše panoge," je odličij Ilke Štuhec in vrhniškega novinca med dobitniki kolajn vesel Verdnik.

A prvenstva še zdaleč ni konec. Tudi Hadalin bo še v akciji. Pa Meta Hrovat in Žan Kranjec. "Naši smučarji so sposobni v ključnih trenutkih pokazati največ. To res ni preprosto. Kolajne so vedno na voljo le za tri. Zato jih ne napovedujem. Z njimi tekmovalcev ne obremenjujem. Naj napadajo. To je moja edina napoved," se nadaljevanja prvenstva veseli prvi mož slovenske smučarske piramide.

Martin Čater
Sportal "Ko je v kolenu počilo, sem vedel, da je vsega konec"
Ilka Štuhec medalja Aare 2019
Sportal Ilki Štuhec zlato letalo, predsedniku Pahorju umazan avto
Sportal V tujini nezaželeni, doma kot nogometaši na parkirišču
Anja Zavadlav
Sportal Iz oči v oči s smučarko iz črno-belih časov, ki je pisala zgodovino
Ne spreglejte