Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
19. 12. 2015,
11.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi Val Gardena

Sobota, 19. 12. 2015, 11.22

8 let

Tini Maze se je odprl nov svet, od tekmovalnega pa je vse dlje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Uživam v smučanju, toda v drugačnem, brez ur," o prvi zimi brez tekmovalnih vrat in stotink pripoveduje nasmejana Tina Maze.

Z naskokom najuspešnejša slovenska alpska smučarka vseh časov tekmovalnih smuči uradno še ni postavila v kot. Vztraja pri zamrznjeni smučarski karieri. O tem niti ne želi prav veliko govoriti, čeprav je še vedno pravi magnet za sedmo silo. A ob oddaljevanju od tekmovalnega smučanja vseeno na vsakem koraku daje vtis, da starega življenja ne pogreša v tolikšni meri, da v novem ne bi znala uživati.

"Odločitev? Hm … Dejala bom, da se še odločam. Jasno bom povedala pozneje, ko bo čas za to. Zdaj ne. Uživam pa v tem življenju," pravi najboljša slovenska športnica iztekajočega se leta in dodaja: "Odprl se mi je nov svet. Zdaj vidim in opazujem tudi druge ljudi. Doslej sem videla in analizirala le sebe, kar je zelo težko."

V Val Gardeni tudi kot svetovalka

Če bi bila še aktivna smučarka, bi jo danes po dvojnem programu v Val d'Iseru čakala selitev v Couchevel, kjer bo v nedeljo na sporedu tretji veleslalom nove sezone. Zmago ali poraz bi morala hitro pozabiti ter se preusmeriti na novo preizkušnjo, Andrea Massi, ki je v zadnjih letih krojil njeno kariero in posledično v dobršni meri tudi življenje, pa bi ob vsesplošnem pomanjkanju snega v Alpah že s telefonom v rokah iskal ustrezen teren za trening za prednovoletni tekmi v Lienzu. Čeprav je bila prav v tem ritmu in na tako visokih obratih izjemno dosledna ter uspešna, pa se zdi, da tovrstnega stresa po – uradno še vedno začasnem – tekmovalnem umiku ne pogreša kaj prida. V četrtek je brez trdno določenega urnika nasmejana pripotovala v Val Gardeno, kjer z moško ekipo za hitri disciplini sodeluje njen partner in zdaj zunanji sodelavec Smučarske zveze Slovenije Massi, si nato privoščila malce rekreativnega smučanja, nato pa na tekmah v ciljni areni skušala nuditi oporo Boštjanu Klinu in sotekmovalcem.

Pazi, kaj govori

"Rada bi pomagala mlajšim smučarjem, a sem pri tem zelo previdna. Morda sem bila večji del bivanja v Val Gardeni na videz res zelo sproščena, a v ciljnem izteku precej manj. Zavedam se namreč, da moram skrbno paziti na vsako izrečeno besedo. Če že govorim, ne smem govoriti neumnosti. Ni preprosto. V pogovoru z drugimi smučarji izhajam predvsem iz sebe. Seveda pa je velika razlika med tem, kaj doživljaš ti in kaj drugi. Prav razumevanje tega, kaj so drugi, je zame velik izziv," pripoveduje Mazejeva.

"Fantom sem poskušala posredovati kakšno informacijo in jim nameniti kakšen nasvet. Jih pa šele spoznavam, zato sem bila zadržana. Ne vem namreč, kako občutljivi so na nasvete okolice, predvsem pa ne vem, kako informacijo nato obdelajo," pravi aktualna olimpijska in svetovna prvakinja, ki je v ciljni iztek vstopila šele po tem, ko se je Massi o tem predhodno dogovoril z glavnim trenerjem ekipe za hitri disciplini Petrom Penom in s tekmovalci.

Še vedno v središču pozornosti

V Val Gardeni se je lahko zmagovalka 26 tekem svetovnega pokala prepričala tudi o tem, da njen zvezdniški sijaj v belem cirkusu še ni zbledel. Uradni napovedovalec je namreč vztrajno ponavljal njeno ime, navijače je prek zvočnikov pozdravila tudi sama, hkrati pa večkrat ustrežljivo pozirala lovcem na skupne fotografije.

"Pozornost mi v tem primeru godi. S tem nimam težav. Priznam pa, da sem precej bolj uživala prej, ko sem na snegu lahko opravila nekaj zavojev. Noro sem uživala. Jasno, v drugačnem smučanju, brez vrat in ur," pravi dolgoletna slovenska reprezentantka.

Novo življenje

Če je po pomladni naznanitvi umika sprva delovala nekoliko negotovo in brez smučarskih tirnic celo izgubljeno, pa je v zadnjem obdobju začela odpirati vrata in se posvečati novim izzivom. "Odprtih imam kakšnih pet stvari, pet dejavnosti. Toda nobeni se ne posvetim stoodstotno, torej do te mere, da bi ostale odstranila. Kot tekmovalka sem bila stoodstotno osredotočena zgolj na smučarsko pot. Zdaj je drugače," pravi 32-letna Črnjanka, ki je pred dnevi z goriškim podjetjem Vama Trade predstavila energijsko pijačo s svojim imenom.

Njene dneve med drugim zapolnjujejo še sodelovanje s čokoladnim pokroviteljem Milka in športno televizijsko mrežo Eurosport, kjer se preizkuša celo v vlogi poročevalke in komentatorke, ter kajpak študij. Prav diploma na mariborski pedagoški fakulteti bo namreč na vrhu Tininih novoletnih zaobljub za leto 2016, v katerem bo nato naznanila tudi dokončno odločitev o (ne)nadaljevanju smučarske kariere.

Ne spreglejte