Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
28. 10. 2017,
13.54

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

Natisni članek

Desire Ajlec Meta Hrovat Ana Bucik Tina Robnik Viktoria Rebensburg Ana Drev Lindsey Vonn Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Sölden

Sobota, 28. 10. 2017, 13.54

6 let, 5 mesecev

Sölden, veleslalom, ženske

Tina Robnik do rezultata kariere

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

Ob zmagi Viktorie Rebensburg pred Tesso Worley na uvodnem ženskem veleslalomu nove sezone svetovnega pokala v Söldnu je za dobro voljo v slovenski smučarski reprezentanci z devetim mestom poskrbela Tina Robnik. Do točk tudi Meta Hrovat.

Vikoria Rebensburg v vlogi prve zmagovalke olimpijske zime. | Foto: Sportida Vikoria Rebensburg v vlogi prve zmagovalke olimpijske zime. Foto: Sportida

Sedem let po tem, ko je prav na ledeniku Rettenbach nad Söldnom prvič v karieri slavila zmago v svetovnem pokalu, je Nemka Viktoria Rebensburg znova pokorila veleslalomsko elito. Za dvakratno veleslalomistko sezone je bila to že štirinajsta zmaga ter prva po letu in pol. Napadla jo je s tretjega mesta po prvi vožnji. A čeprav tudi v drugi ni bila najhitrejša, je bilo ob napakah prve favoritinje Mikaele Shiffrin (4.) in vodilne Italijanke Manuele Moelgg to dovolj za skok na prvo mesto, prvih sto točk v olimpijski zimi, rdečo majico vodilne veleslalomistke in 45 tisoč švicarskih frankov, kolikor jih nagradni sklad predvideva za zmagovalko. Ob koncu zahtevne preizkušnje, ki so jo začinili še močni sunki vetra, je za 14 stotink sekunde ugnala Tesso Worley, tretja pa je bila Moelggova, ki je bila na tem mestu že ob zmagi Rebensburgove leta 2010.

Lep začetek sezone za Tino Robnik. | Foto: Reuters Lep začetek sezone za Tino Robnik. Foto: Reuters

Tina Robnik je preskočila sestro Matejo

Zadovoljstva po prvi tekmi zime niso skrivali niti v slovenskem taboru. Zanj je poskrbela predvsem Tina Robnik, ki je na devetem mestu dosegla uspeh kariere. Do danes je bil njen najboljši rezultat 15. mesto iz Aareja 2015. Ob tem je zanimivo, da tako visoko nikoli v karieri ni bila niti Tinina starejša sestra in sveža mamica Mateja Robnik. Njen najboljši dosežek je bilo namreč enajsto mesto.

"Res je lepo sezono začeti s tako velikim korakom naprej. Priznam, da občutki na progi niso bili najboljši, zato me je rezultat kar malce presenetil. Naredila sem nekaj napak, a kot kaže, pravilno pustila teči smuči, ko je bilo to potrebno. Zdaj bo lažje delati. Vsekakor bom bolj samozavestna in odločna," je po dveh odločnih nastopih, na katerih je dokazala, da je napredovala predvsem v smučanju po strmini, dejala Robnikova, ki je dobila tudi potrditev pravilne odločitve za menjavo opreme pred olimpijsko zimo.

Meta Hrovat je tretjič v karieri osvojila točke svetovnega pokala. | Foto: Reuters Meta Hrovat je tretjič v karieri osvojila točke svetovnega pokala. Foto: Reuters

Hrovatova z grenkim priokusom

Svoj najboljši veleslalomski rezultat je ob krstnem nastopu v Söldnu izenačila tudi Meta Hrovat, ki pa z 28. mestom ni bila zadovoljna. Že v prvi vožnji ni povsem zagospodarila na progi, v drugi pa je pred ciljem naredila veliko napako. Z roko je zajela vratca, a vseeno pravilno prevozila progo in tako osvojila tri točke. "Razočarana sem, a napake so del smučanja, takšne tekme pa lepa šola in priložnost za kopičenje izkušenj," je z glavo zmajevala mlada Gorenjka.

Ana Drev je ostala praznih rok. | Foto: Reuters Ana Drev je ostala praznih rok. Foto: Reuters Ana Drev: Več dobila, kot izgubila

Rojakinjama se v finalu ni pridružila najboljša slovenska veleslalomistka zadnjih let Ana Drev, ki je odstopila že na prvi progi. Zanjo je bila usodna postavitev pri prehodu v dolgo ciljno ravnino, že do odstopa pa ni delovala tako napadalno in samozavestno kot v najboljših ledeniških predstavah. Vseeno je bila zadovoljna, da se je po težavah s kolenom, zaradi katerih je izpustila precejšen del pripravljalnega obdobja in vse do petkovih popoldanskih ur oklevala, ali bi sploh nastopila, odločila za štart.

"Pravilno sem se odločila. S tekmo sem več pridobila, kot pa izgubila. Dobro sem se počutila. Vožnja? Nekaj srednjega. Snežna podlaga je bila nekoliko drugačna od pričakovanj. Za nameček zaradi vetra, ki je dvigoval sneg, nisem dobro videla podlage. Posledično si nisem povsem zaupala. Tudi napaka je posledica tega, da zaradi slabe vidljivosti nisem bila dovolj odločna. Led je prebit. Verjamem, da bo šla zdaj krivulja le še navzgor," je pred selitvijo z ledeniškega vznožja v dolino dejala Drevova.

Nov slovenski obraz v svetovnem pokalu

Zgolj po enkrat pa sta nastopili tudi Ana Bucik, ki je po zdrsu na strmini pristala ob robu proge, in 21-letna Štajerka Desiree Ajlec, za katero je bil to debitantski nastop v svetovnem pokalu. Z visoko štartno številko je po dveh napakah na koncu na skrajšani progi (štart je bil zaradi vetra prestavljen na začetek osrednje strmine) zaostala štiri sekunde in 24 stotink, kar je zadostovalo za 49. mesto. "Že na tretjih vratih sem naredila napako in pristala na boku, se sicer rešila in se bojevala do konca. Vsaj s tem sem lahko zadovoljna," je po krstu dejala debitantka v svetovnem pokalu.

Desiree Ajlec je debitirala v svetovnem pokalu. | Foto: MaPa Desiree Ajlec je debitirala v svetovnem pokalu. Foto: MaPa

Veleslalom, Sölden, končni rezultati:

 Izidi:
 1. Viktoria Rebensburg (Nem)      1:55,20        
 2. Tessa Worley (Fra)              +00,14 
 3. Manuela Mölgg (Ita)          00,53
 4. Stephanie Brunner (Avt)       00,71
 5. Mikaela Shiffrin (ZDA)         00,74
 6. Wendy Holdener (Švi)         01,11
 7. Ragnhild Mowinckel (Nor)      01,45
 8. Kristin Lysdahl (Nor)          01,48 
 9. Tina Robnik (Slo)               01,55
  . Sara Hector (Šve)               01,55
...
28. Meta Hrovat (Slo)              06,60 

Odstopili v 1. vožnji: Ana Bucik, Ana Drev (obe Slo)
Ni se uvrstila v finale: Desiree Ajlec (Slo); 49.

Skupno (1):
 1. Viktoria Rebensburg (Nem) 100
 2. Tessa Worley (Fra)         80
 3. Manuela Mölgg (Ita)        60
 4. Stephanie Brunner (Avt)    50
 5. Mikaela Shiffrin (ZDA)     45
 6. Wendy Holdener (Švi)       40
 7. Ragnhild Mowinckel (Nor)   36
 8. Kristin Lysdahl (Nor)      32
 9. Sara Hector (Šve)          29
  . Tina Robnik (Slo)          29
...
28. Meta Hrovat (Slo)           3

Veleslalom (1):
 1. Viktoria Rebensburg (Nem) 100
 2. Tessa Worley (Fra)         80
 3. Manuela Mölgg (Ita)        60
 4. Stephanie Brunner (Avt)    50
 5. Mikaela Shiffrin (ZDA)     45
 6. Wendy Holdener (Švi)       40
 7. Ragnhild Mowinckel (Nor)   36
 8. Kristin Lysdahl (Nor)      32
 9. Tina Robnik (Slo)          29
  . Sara Hector (Šve)          29
...
28. Meta Hrovat (Slo)           3

 

Ne spreglejte