Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
6. 4. 2023,
10.30

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

4

Natisni članek

rehabilitacija Tina Robnik alpsko smučanje

Četrtek, 6. 4. 2023, 10.30

1 leto

Tina Robnik o koncu kariere in novi poti

"Vrnitev na tekmovalno raven bi bila zelo slaba za koleno" #video

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

4

Po februarski poškodbi − čaka jo še četrta operacija − bi bila vrnitev na tekmovalno raven smučanja slaba za koleno in zato se je Tina Robnik odločila za konec kariere. Novih izzivov ji ne manjka: že od lani se posveča službi, povezni s socialnim delom, zdaj pa se vrača še v študijske klopi, saj želi postati fizioterapevtka.

Zlata lisica 2023 Tina Robnik
Sportal Tina Robnik končala kariero

 Tina Robnik | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Tina Robnik Foto: Vid Ponikvar/Sportida "Ta zadnja poškodba je res huda. Okrevanje bo dolgotrajno. Za naslednjo sezono se mi sploh ne bi uspelo vrniti, saj imam konec avgusta še eno operacijo. Zdravniki pravijo, da bi bila vrnitev na to raven smučanja zelo slabo za koleno. Ne morejo pa povedati, ali bi bilo to mogoče ali nemogoče, a bi si dolgoročno res škodila. Odločitev zato ni bila težka. Hitro sem dojela, da to pomeni konec," je odločitev, da konča tekmovalno smučarsko pot, pojasnila 31-letna Tina Robnik, ki ji v karieri poškodbe res niso prizanašale. Kosti je imela zlomljene osemkrat, dvakrat strgane kolenske vezi. Zadnjo poškodbo je utrpela pred februarskim svetovnim prvenstvom na treningu v Kranjski Gori. Zaradi tega je že prestala tri operacije, še ena jo čaka. Prav pred četrtkovim druženjem s sedmo silo je bila na pregledu v ljubljanskem kliničnem centru. "Zdaj imam dovoljenje, da lahko počasi stopim na nogo. Dva tedna moram še uporabljati bergle. Že delamo terapije, da izboljšamo gibljivost. Rehabilitacije se bom lotila s polno paro, četudi se ne bom vrnila na profesionalno raven, da bo čim manj posledic naprej v življenju." Če se ji ta poškodba ne bi zgodila, bi trenirala in tekmovala še dve, morda tri sezone. V nedavno končani sezoni je osvojila zadnji dve točki na Zlati lisici.

Tina Robnik na letošnji Zlati lisici v Kranjski Gori, ko je osvojila svoji zadnji dve točki v svetovnem pokalu. | Foto: Vid Ponikvar Tina Robnik na letošnji Zlati lisici v Kranjski Gori, ko je osvojila svoji zadnji dve točki v svetovnem pokalu. Foto: Vid Ponikvar Srečno na novi poti sta ji zaželela direktor Smučarske zveze Slovenije Uroš Zupan in Miha Verdnik, vodja panoge za alpsko smučanje pri SZS. "Verjamem, da bi se tvoja kariera lahko odvila dosti boljše, kot se je. Žal si bila precej podvržena poškodbam. Neverjetno, da si se kljub vsem poškodbam držala na ravni svetovnega pokala. Poznam te še kot otroka, ko si začenjala na Golteh, saj sem tudi sam tam veliko smučal. Vedno si bila v očeh smučarskih strokovnjakov velik talent," je povedal Zupan. Verdnik ji je sporočil, da ji tako on kot smučarska zveza še naprej stojita ob strani: "Želim ti, da se pozdraviš, postaviš nazaj na noge, da se pripraviš na življenje, ki te čaka. Zagotovo sledijo lepe stvari. Kadarkoli boš potrebovala nasvet, pomoč, so ti naša vrata odprta."

Ima že službo, zdaj se vrača še v študijske klopi

Novih izzivov ji v nadaljnjem življenju ne manjka. Med tekmovalno kariero je zaključila študij na fakulteti za socialno delo. "Imam to srečo, da me je zaposlil zavod za osebno asistenco. Bili so tako prilagodljivi, da sem lani, ko sem se uvajala, lahko tudi že začela malo delati. Lahko sem delala prek računalnika, recimo, ko smo bili v Argentini. Službo torej imam. To je super. Imam pa tudi nov izziv v življenju. Moja druga strast poleg smučanja je fizioterapija, o čemer sem razmišljala že v srednji šoli." A tega med smučarsko kariero ni mogla uresničiti. "Vpisno prijavo sem že oddala za izredni študij fizioterapije. Dolgoročni cilj je, da postanem fizioterapevtka. Za domače in prijateljice že izvajam masaže, svoj način terapij in vidim, da to delam z velikim veseljem ter da me to izpolnjuje. Zadovoljna sem, ko vidim, da lahko pomagam človeku. Lepo je, da imam službo, povezano s socialnim delom, in mesečni dohodek, tako da bom lahko zraven še študirala. Veselim se nove, druge poti." Na lastni koži je izkusila različne poškodbe, ji bo pa to vsaj nekoliko pomagalo na novi poti fizioterapevtke.

Najbolj bo pogrešala gore in občutek ob tehnično dobrem zavoju

Tina Robnik | Foto: AP / Guliverimage Tina Robnik Foto: AP / Guliverimage V smučarski karieri je doživljala tako lepe kot težke trenutke. "Zaradi vseh teh poškodb mi je smučanje povzročilo tudi nekaj škode na telesu in zavedam se, da bom morala vse svoje življenje delati na njem, da ne bom imela težav. Sem se pa veliko naučila za življenje. Sploh pobiranje po vseh padcih. Psihološko me je to ojačalo, da se bom v življenju znala spoprijemati z ovirami, ki se bodo pojavile na drugih področjih. Ničesar ne obžalujem." Najbolj bo pogrešala, da je imela službo v naravi, gorah. Pa tudi: "Občutke, ko ti na tekmi uspe dobra vožnja, ko ti uspe narediti tehnično dober in hiter zavoj. To bom zagotovo pogrešala. Pa seveda dobre rezultate, ko se ti poklopi, ko so veselijo tudi drugi, ki te podpirajo." Tem se je zahvalila za vso pomoč v smučarski karieri.

Andreja Slokar
Sportal Kaj se dogaja s Tino Robnik in Andrejo Slokar?
Zlata lisica 2023 Tina Robnik
Sportal Tina Robnik uspešno prestala prvo od treh operacij noge
Zlata lisica 2023 Tina Robnik
Sportal "Eno nogo sem imela še v mavcu, z drugo sem že trenirala" #video
Ne spreglejte