Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
12. 12. 2020,
11.20

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

111

Natisni članek

Planica 2020 Planica Planica izključitev kazen Timi Zajc Timi Zajc

Sobota, 12. 12. 2020, 11.20

3 leta, 4 mesece

Temni oblaki nad slovenskimi skoki

Zajc izključen iz reprezentance, Bertoncelj se poslavlja!

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

111

bertoncelj zajc | Od sobote naprej v slovenski reprezentanci nista več Gorazd Bertoncelj in Timi Zajc. Slednji le do konca prvenstva. | Foto Vid Ponikvar

Od sobote naprej v slovenski reprezentanci nista več Gorazd Bertoncelj in Timi Zajc. Slednji le do konca prvenstva.

Foto: Vid Ponikvar

Po petkovem zapisu Timija Zajca, ki je ostro napadel delo glavnega trenerja Gorazda Bertonclja in zahteval njegov odstop, se je sprva odzval vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Gorazd Pogorelčnik, ki je izključil 20-letnega skakalca. Dve uri za tem je v našem taboru odjeknila nova novica, da Gorazd Bertoncelj prav tako zapušča planiški mehurček, kar pomeni, da se poslavlja z mesta glavnega trenerja. Do konca svetovnega prvenstva v Planici bo njegovo delo opravljal pomočnik Robert Hrgota.

Kaj je o izključitvi Timija Zajca in odhodu Gorazda Bertonclja povedal Ljubo Jasnič

V sobotnem jutru je sonce obsijalo Kranjsko Goro, kjer prebivajo skakalne reprezentance, ki nastopajo na svetovnem prvenstvu v poletih v Planici. Prava zimska idila, bi lahko rekli. Povsem diametralno nasprotje pa je v slovenski reprezentanci, v kateri je napeto ozračje. Timi Zajc je bil sprva izključen zaradi zapisa o nestrinjanju z delom glavnega trenerja, hkrati je zahteval njegov odstop, nato pa je ekipo zapustil še Gorazd Bertoncelj, kar jasno pomeni, da ni več selektor.

Peter Prevc
Sportal Iz Planice vendarle prihaja spodbudna novica za slovenske skoke

Če gledamo kronološko, se je sobotni dan začel z zapisom Smučarske zveze Slovenije: "Zjutraj je vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo na predlog glavnega trenerja slovenske reprezentance v smučarskih skokih sprejel sklep o izključitvi Timija Zajca, člana A-reprezentance iz FIS Svetovnega prvenstva v poletih, ki poteka v Planici. Sklep je bil sprejet na podlagi podpisane pogodbe s športnikom, pravilnikom o pravicah in dolžnostih tekmovalcev ter disciplinskim pravilnikom Smučarske zveze Slovenije. Timi Zajc je bil o sklepu obveščen takoj po njegovem sprejetju."

Timi Zajc
Sportal O zdrahah v Planici: Za vse skupaj zdaj res ni pravi čas
Timi Zajc Gorazd Bertoncelj
Sportal Zajc ostro nad Bertonclja: Hočem, da prevzame odgovornost

Najmlajši član slovenske reprezentance je v zadnjem obdobju slabše nastopal že na tekmah svetovnega pokala, veliko pa je stavil na domače svetovno prvenstvo v poletih. A je forma tudi v Planici pod pričakovanji. Po dveh od štirih poletov, ki štejejo v skupni seštevek posamične tekme, je namreč šele na 27. mestu.

Karl Geiger
Sportal Po polovici bitke v Planici v vodstvu Nemec, slovenski dan za pozabo

Rezultati ne govorijo v korist stroki, Zajc z vročo glavo

Že v izteku Letalnice batov Gorišek je v petek izrazil nezadovoljstvo nad delom trenerja, saj ni vedel, kaj se mu dogaja, da skoki niso takšni, kot bi si želel. Zatem je na družbenem omrežju Instagram še bolj prilil olje na ogenj: "Žal se je danes vse podrlo. Celo poletje sem treniral, da bi danes letel proti zadnji črti. Mislim, da morajo tukaj veliko odgovornost prevzeti trenerji. Žal moraš pri nas tako delati, kot rečejo, drugače si izključen iz reprezentance. Zato hočem, da tukaj glavni trener prevzame odgovornost za slabe nastope vseh slovenskih skakalcev. Vsi si želimo medalje ... Ampak kot se je izkazalo v zadnjih dveh letih, rezultati pri meni padajo. Rečem jim lahko le hvala lepa in nasvidenje."

Gorazd Pogorelčnik, vodja panoge za smučarske skoke, izključil Timija Zajca iz ekipe. | Foto: Vid Ponikvar Gorazd Pogorelčnik, vodja panoge za smučarske skoke, izključil Timija Zajca iz ekipe. Foto: Vid Ponikvar

Dejstvo je, da so preostale reprezentance prestavile v višjo prestavo in so občutno pred našimi skakalci. Rezultati niso takšni, kot jih večina pričakuje. Naši osrednji trije letalci Zajc, Domen Prevc in Peter Prevc so bili ob koncu lanske sezone predvideni, da bodo gonilna sila na letalnicah v tej sezoni, vendar njihova raven skakanja ne vliva upanja.

Bertoncelj odšel, do ponedeljka bo njegovo delo opravljal Hrgota

Jasno pa je tudi, da zapisano ne bi smelo priti v javnost na takšen način, ne glede na to, da vlada nezadovoljstvo. Prav tako trenutek ni bil primeren, saj bi se lahko počakalo do konca prvenstva, torej do nedelje. Glavni akterji bi se morali najprej pogovoriti med seboj, nato potrkati na vrata odgovornih ljudi v skokih in na takšen način morebiti zahtevati spremembe.

Ljubo Jasnič sporočil, da se poslavlja Gorazd Bertoncelj. | Foto: Vid Ponikvar Ljubo Jasnič sporočil, da se poslavlja Gorazd Bertoncelj. Foto: Vid Ponikvar

Slabe novice prihajajo tudi iz ZDA. V slovenski reprezentanci za nordijsko kombinacijo je namreč prišlo do okužbe z novim koronavirusom. Člani ekipe in reprezentanti so trenutno v Združenih državah Amerike v Park Cityju, kjer bodo zaradi odrejene karantene ostali še deset dni. 

Približno dve uri po slovesu Zajca od reprezentance je Smučarska zveza Slovenije sklicala novinarsko konferenco, na kateri je predstavnik za stike z javnostjo Tomi Trbovc najprej sporočil novico, da bo ekipa nordijske kombinacije ostala v ZDA, saj je naš predstavnik okužen s covid-19. Nato je beseda pripadla Predsedniku zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubu Jasniču. Sporočil je, da Bertoncelj zapušča reprezentanco, do konca prvenstva pa bo njegovo delo opravljal pomočnik Robert Hrgota.

"Kar se tiče odločitve trenerja in nato vodje panoge, je vodstvo odločitev podprlo na osnovi pravilnika in etičnega kodeksa, ki ga imamo. Smo pa storili korak naprej na željo glavnega trenerja in sem sprejel njegovo odločitev, da se umakne v naslednjih dveh dneh iz Planice. Robert Hrgota bo prevzel njegovo zastavico in bo vodil tekmovanje naprej. Naslednji teden bo sta zasedala strokovni svet kot odbor za skoke in nordijsko kombinacijo, tam se bomo odločili, kako naprej," je poudaril Jasnič, ki je izrazil obžalovanje, da se vse to dogaja na domačem svetovnem prvenstvu: "Nič kaj lepih stvari nimamo. Moram reči, da mi je težko, ker se to dogaja v Planici, pred ljudmi, ki so to pripravili in ki imajo skoke radi. A včasih se je treba odločiti tako, kot smo se odločili," je pojasnil vodja panoge.

Ne spreglejte