Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
15. 1. 2016,
7.48

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jurij Tepeš Kulm poleti svetovno prvenstvo

Petek, 15. 1. 2016, 7.48

8 let, 2 meseca

Tepeševih 219 metrov na Kulmu iz drugačne perspektive (video)

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Eden od slovenskih adutov za vidnejše uvrstitve na svetovnem prvenstvu v poletih bo tudi Jurij Tepeš, ki je četrtkov dan na Kulmu opisal kot uspešen, svojih 219 metrov pa tudi skrbno posnel.

Zadnji zmagovalec na letalnicah je prav Jurij Tepeš, ki je lani marca v Planici sklenil sezono s prvim mestom. Da uživa na največjih napravah, je bilo videti tudi v četrtek na Kulmu. Pri prvem poskusu ga je poneslo 219 metrov, v kvalifikacijah, v katerih je imel krepak veter od zadaj (1 m/s), pa je imel med tistimi, ki so si morali nastop na tekmi še priboriti, četrti rezultat.

"S prvim dnem na Kulmu sem zadovoljen. Pri drugem trening skoku sem nekaj preizkusil in se ni izšlo. Forma je na višji ravni, pomembno pa bo, da bo prava danes. Skakalnico sem moral prespati. V posteljo sem šel lahko s čisto glavo oziroma nam je dal Peter (Prevc, op. p.) toliko vetra, da bo treba pomisliti, kako se bo dalo poleteti še dlje," se je na koncu zasmejal Jurij, ki se je ob tem spomnil 235,5 metra dolgega Prevčevega poleta na treningu.

Čelada je po mnenju FIS aerodinamični pripomoček

V četrtek smo videli le šest poletov prek znamke 220 metrov, kar pa Jurija ni začudilo: "Veter se je menjal, kakšni skakalci pa so morali skakalnico še prespati. Morda bi bil lahko res kakšen polet več čez 220 metrov. Razlika ob napakah je na velikanki veliko večja. To se dobro vidi pri Petru. On gre lahko s katerekoli rampe in z vsakim vetrom, mi pa imamo več težav (smeh, op. p.)."

Kot je pri Tepešu že nekako v navadi, smo ga lahko na treningu spet videli skakati s kamero na glavi, kar si lahko pogledate v zgornjem videu. Na tekmi je ne sme uporabljati: "Na Mednarodni smučarski organizaciji pravijo, da je kamera aerodinamični pripomoček, čeprav je z njo le slabše."

Ob dobrem dnevu lahko na letalnici na Kulmu pričakujemo tudi Jurija povsem pri vrhu, kar je pokazal pred letom dni, ko se je prav na tej napravi veselil tretjega mesta.

Ne spreglejte