Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2020,
13.16

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

1

Natisni članek

svetovni pokal Boštjan Kline Klemen Kosi Miha Hrobat Martin Čater superveleslalom Val Gardena

Petek, 18. 12. 2020, 13.16

3 leta, 4 mesece

Val Gardena, superveleslalom (moški)

Slovensko čast je v norveški dnevni sobi rešil Kline

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

1

Aleksander Aamodt Kilde | Aleksander Aamodt Kilde do nove zmage v Val Gardeni | Foto Reuters

Aleksander Aamodt Kilde do nove zmage v Val Gardeni

Foto: Reuters

Aleksander Aamodt Kilde je z zmago v petkovem superveleslalomu spisal novo poglavje v zgodbi o norveški prevladi v Val Gardeni. Na stopničkah sta mu družbo delala Švicar Mauro Caviezel in rojak Kjetil Jansrud. Boštjan Kline je bil kot najboljši Slovenec 19. Do točke tudi junak Val d'Isera Martin Čater.

Ilka Štuhec
Sportal V festivalu padcev Ilka Štuhec tik pod odrom

V Val Gardeni nič novega. Nova tekma, nova norveška zmaga. Tokrat je zanjo v superveleslalomu poskrbel zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala iz pretekle sezone Aleksander Aamodt Kilde, ki je bil znova najhitrejši in predvsem prožen ter potrpežljiv na pregovorno nemirni podlagi proge Saslong. Tekmo je sebi v prid obrnil predvsem z vrhunsko predstavo v spodnjem delu. V cilju je za dvanajst stotink sekunde prehitel Švicarja Maura Caviezla, na stopničkah pa se jima je nato pridružil še Kjetil Jansrud, ki je z odra izpodrinil Avstrijca Matthiasa Mayerja.

Norveška "dnevna soba"

Norveško zmagoslavje ne preseneča. Ne le zaradi Kildejeve kakovosti in priponke prvega smučarja pretekle zime, temveč zaradi tradicionalne norveške prevlade v Val Gardeni. V zadnjih enajstih letih se je tam kar enajst od enaindvajsetih tekem končalo z norveško zmago. Za večino je poskrbel zdaj že upokojeni Aksel Lund Svindal. Sledila pa sta mu Jansrud in Kilde. Leta 2015 so v slogu rojakov v teku na smučeh slavili kar trojno zmago. Skupno pa je omenjena trojica v dobrem desetletju zbrala kar 23 uvrstitev med najboljše tri. V tem času je za edine slovenske moške stopničke v Val Gardeni z drugim mestom pred osmimi leti poskrbel Rok Perko.

Namesto navijačev v Val Gardeni smučarje v cilju pričakajo lesene skulpture. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Namesto navijačev v Val Gardeni smučarje v cilju pričakajo lesene skulpture. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Vedel sem, da na vrh vodi le stoodstotno osredotočena predstava. Ta proga mi sicer ustreza, predvsem ker terja vsestranskost. Tudi sneg je tokrat zelo dober. Vesel sem prve zmage v sezoni. Daje dodatno samozavest. Upam, da ne bo edina," je po tekmi dejal Kilde, ki se je z novimi stotimi točkami povzpel na tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tam še vedno vodi Švicar Marco Odermatt, medtem ko rdeča majica vodilnega superveleslalomista ostaja v lasti njegovega rojaka Maura Caviezla. V seštevku druge najhitrejše discipline mu zdaj sledijo Kilde, Jansrud in Sejersted. Vikingu bodo visoko merili tudi v sobotnem smuku.

Slovensko čast je rešil Kline

Perkovi nekdanji sotekmovalci so bili tokrat po pričakovanjih oddaljeni od odra za zmagovalce, a so bili vseeno precej boljši kot pred letom. Za slovenski rezultat dneva je poskrbel Boštjan Kline, ki iz dneva v dan dokazuje, da mu je v karieri uspelo poiskati novo točko preloma za vnovični vzpon. Z zaostankom sekunde in 46 stotink je pristal na 19. mestu. Še bolj obetavno smučanje mu je uspelo v zgornjem delu proge.

 "Z vožnjo in rezultatom se kar zadovoljen. Predvsem z zgornjim delom. V nadaljevanju sem storil taktično napako. Napačno sem se lotil. Vem, da imam še kar nekaj rezerv," je po drugi letošnji uvrstitvi med dobitnike točk dejal Kline.

Boštjan Kline se je vrnil v dvajseterico | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Boštjan Kline se je vrnil v dvajseterico Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Točko je s 30. mestom ujel tudi Martin Čater, ki je za Kildejem zaostal za sekundo in 92 stotink. Klemen Kosi (+2.25) in Miha Hrobat (+2.48)  sta bila po ponesrečenih nastopih tokrat prepočasna za trideseterico. Hrobat, tokrat 45. tako ni nadgradil dobrega 20. mesta iz Val d'Isera, medtem ko Kosi (37.) še čaka na prve točke v sezoni.

"Vesel sem, da Kline dobiva potrditev. Zelo zadovoljiv nastop. Ima osnovno hitrost. S takšnimi rezultati pa bo dobil zaupanje za še večjo predrznost. Ta prinaša vrhunske rezultate. Spodbudno je nastopil tudi Čater, ki je po nekaj slabših treningih pokazal več. Za kaj več bi moral biti bolj natančen in agresiven. Slabše od pričakovanj pa sta nastopila Kosi in Hrobat," je nastop svoje kvarteta ocenil trener Grega Koštomaj.

Novo priložnost dobo imeli Slovenci v soboto, ko bo na sporedu klasični smuk. Na njem se bo z rdečo majico prvič predstavil Čater, pozornost pa bo namenjena tudi Klinetu, ki je bil na prvem uradnem treningu sedmi.

 

Preberite še:

Martin Čater
Sportal Čater in Kline pod posebnim drobnogledom
Sportal Savinjski krčmar, ki je senzacionalno popravil francoski smučarski račun
Ne spreglejte