Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
3. 2. 2017,
11.30

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

svetovno prvenstvo smučanje St. Moritz 2017 St. Moritz Aleš Gorza Črna na Koroškem Tilen Debelak zimska rekreacija

Petek, 3. 2. 2017, 11.30

5 let, 5 mesecev

Aleš Gorza in Tilen Debelak pred SP 2017

St. Moritz, 14 let pozneje: isti obraz, nova vloga

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Potem ko je leta 2003 na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu Aleš Gorza s četrtim mestom dosegel enega od svojih tekmovalnih vrhuncev, se zdaj v mondeno švicarsko smučarsko središče, ki znova gosti najboljše smučarje, vrača v vlogi trenerja debitanta Tilna Debelaka.

Aleš Gorza se v St. Moritz vrača kot trener. | Foto: Sportida Aleš Gorza se v St. Moritz vrača kot trener. Foto: Sportida

Medtem ko bo Ana Drev edina članica slovenske reprezentance, ki bo nastopila na svetovnih prvenstvih v St. Moritzu v letih 2003 in 2017, ima zanimivega skupnega tekmovalca tudi moški tabor. Aleš Gorza se namreč vrača na prizorišče enega svojih največjih uspehov, a tokrat v vlogi trenerja Tilna Debelaka. Ta namreč že vrsto let ni član reprezentančnih selekcij, zato ob zajetni družinski finančni podpori deluje v okviru samostojne ekipe, v kateri je ob trenerju Gorzi še serviser Boštjan Delalut.

Tako blizu, a tako daleč  Spomin na SP 2003 | Foto: Reuters Spomin na SP 2003 Foto: Reuters

"St. Moritz 2003 mi je seveda ostal v lepem spominu. Kaj mi ne bi?! Kot debitant na velikem tekmovanju sem se zavihtel na četrto mesto. Prav zdaj, ko se pripravljamo na to svetovno prvenstvo, se večkrat spomnim tiste tekme," pravi danes 36-letni Črnjan, ki je tedaj zaostal le za Bodejem Millerjem, Hansom Knaussom in Erikom Schlopyjem.

Čeprav ga je od brona ločilo 35 stotink, je bolj kot o pregovorno nehvaležnem četrtem mestu razmišljal o tem, da bo priložnosti za odličje še več kot dovolj. Priložnosti je bilo res kar nekaj, saj je nastopil na petih svetovnih prvenstvih in dveh olimpijskih igrah, a na stopničke je stopil le v svetovnem pokalu.

"Verjel sem, da bom v karieri osvojil kolajno. Najbolj realna je bila na ZOI leta 2010 v Vancouvru. Bil sem dobro pripravljen in samozavesten. Bil sem dvakrat blizu, a ostal praznih rok. Deseto in enajsto mesto z majhnim zaostankom sta vrhunska rezultata, a na velikih tekmovanjih štejejo predvsem kolajne," se spominja Gorza, eden največjih slovenskih smučarskih naravnih talentov.

SP kot nagrada

Njegov smučarski varovanec, 25-letni Tilen Debelak, se s tako visokimi cilji ne more spogledovati. Navsezadnje je 26. mesto na nedavni kombinaciji v Wengnu njegov edini skok med dobitnike točk svetovnega pokala (v sicer le štirih poskusih), le trikrat pa je bil med trideseterico tudi v evropskem pokalu. Prav zato ga Gorza noče obremenjevati z visokimi pričakovanji.

Tilen Debelak bo v St. Moritzu nastopil v kombinaciji. | Foto: Sportida Tilen Debelak bo v St. Moritzu nastopil v kombinaciji. Foto: Sportida

"Ta nastop mora biti zanj nagrada za boljšo sezono in priložnost za dokazovanje. Ima namreč premalo nastopov na tekmah najvišje ravni, da bi nastopal sproščeno," razmišlja Gorza, a poudarja, da Debelakovi rezultati vendarle niso realna slika njegovih smučarskih sposobnosti. Trdi namreč, da gre za smučarja, čigar največja pomanjkljivost je (ne)sprejemanje tekmovalnega pritiska.

"Če je lahko na treningu s slovensko reprezentanco drugi, za Boštjanom Klinetom, na tekmi pa zadnji, je jasno, da gre za vprašanje glave. Tekmovanja ga še vedno vržejo iz tira. A tudi na tej ravni je napredoval. Letos se to vidi v evropskem pokalu. Verjamem, da lahko na tej ravni še napreduje," dodaja koroški trener.

Debelak sanja o reprezentanci  Tilen Debelak je eden od šestih slovenskih novincev na SP. | Foto: Sportida Tilen Debelak je eden od šestih slovenskih novincev na SP. Foto: Sportida

Psihološke blokade se dobro zaveda tudi Debelak, ki je zato v svoj smučarski proces vključil tudi psihologa. "Stanje na tej ravni se popravlja, čeprav vem, da na tekmovanjih še ne kažem vsega, kar znam. Večja ko je tekma, več težav imam. O tem se veliko pogovarjam tudi z drugimi tekmovalci, na primer Klinetom," pripoveduje mladi Korošec, ki pa vseeno ne skriva visokih pričakovanj pred St. Moritzom. Sanja namreč o preboju med petnajsterico, s čimer bi osvojil dragocene točke na štartni listi svetovnega pokala.

Dodaja, da še zdaleč ne želi biti le tekmovalec za kombinacije, zato napoveduje preboj med najboljših 100 na superveleslalomski FIS-lestvici. Dolgoročni cilj je tudi preboj v reprezentanco, s čimer bi finančno razbremenil očeta, klub in več lokalnih podjetij ter si zagotovil še boljše delovno okolje. "V ekipi Petra Pena se čuti tekmovalnih duh. Navsezadnje je v ekipi tudi smučar, ki se je sposoben boriti za stopničke v obeh hitrih disciplinah. Tudi trenerjeve izkušnje niso zanemarljive," pravi debitant na SP.

Kline in Kranjec slovenska aduta

Kako pa Aleš Gorza, nekdaj prvi adut Slovenije v (super)veleslalomu, gleda na naslednika v svojih nekdanjih paradnih disciplinah? "Boštjan Kline in Žan Kranjec sta nedvomno fanta, na katera lahko stavimo. Le ne v St. Moritzu, temveč tudi v prihodnje. Kline je že lani dokazal, da spada v sam svetovni vrh v hitrih disciplinah. Letos je podobno v veleslalomu uspelo Kranjcu. Ob pravi podpori bosta tudi v prihodnje mešala štrene najboljšim," odgovarja nekdanji reprezentant.
Ne spreglejte