Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 2. 2021,
18.30

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

14

Natisni članek

Urša Bogataj Urša Bogataj Jerneja Brecl Nika Križnar Nika Križnar Ema Klinec Ema Klinec Oberstdorf 2021 smučarski skoki

Četrtek, 25. 2. 2021, 18.30

3 leta, 2 meseca

OBERSTDORF, SVETOVNO PRVENSTVO, SREDNJA SKAKALNICA (Ž)

Sanjsko: Ema Klinec skočila do zlate medalje!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

14

Ema Klinec | Ema Klinec je postala svetovna prvakinja! | Foto Guliverimage

Ema Klinec je postala svetovna prvakinja!

Foto: Guliverimage

Sanjski četrtek za slovensko nordijsko družino na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu. Smučarska skakalka Ema Klinec je po tekačici Anamariji Lampič Sloveniji priskakala novo odličje. Njena medalja se sveti z zlatim leskom. Hkrati je to tudi zgodovinska ženska skakalna medalja na svetovnih prvenstvih. Srebrna je postala Norvežanka Maren Lundby, ki je v tej sezoni prvič stopila na zmagovalni oder. Bron je pripadel Japonki Sari Takanaši.

Anamarija Lampič
Sportal Anamarija Lampič bronasta na svetovnem prvenstvu
Nika Križnar, Cene Prevc, Ema Klinec, Žiga Jelar
Sportal V slovenski reprezentanci poteka interni boj

Šele 22-letna Ema Klinec je po Franciju Petku in Roku Benkoviču postala tretja tekmovalka iz Slovenije, ki se lahko pohvali z nazivom svetovna prvakinja. Pred prihodom na nordijsko svetovno prvenstvo v Oberstdorf je bila sicer v širšem krogu favoritinj za medaljo. Ko je na treningih in kvalifikacijah pokazala konstantne skoke, so apetiti začeli rasti.

A je Ema ostala mirna. Evforije ni bilo niti po prvi seriji, ko je s 105 metri pri ekstremni daljavi naredila še telemark. Po svojem nastopu je prevzela vodstvo, ki ni trajalo dolgo. Za njo je nastopila Avstrijka Marita Kramer, ki je z rekordom skakalnice (109 m) prevzela vodstvo. A je treba ob tem dodati, da sodniki niso videli, kako se je na Nizozemskem rojena skakalka z zadnjo platjo dotaknila snežne podlage, zaradi česar bi morala izgubiti veliko točk. Tako je za vsega točko prevzela vodstvo. Slovenska ekipa je sicer vložila pritožbo, ki pa na koncu ni bila potrebna.

Prva zmaga, in to na posebni tekmi

Ema Klinec | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V drugo je slovenska skakalka še enkrat vrhunsko opravila nalogo in vrgla rokavico Kramerjevi. Avstrijka je imela v drugo smolo, saj jo je žirija nerazumljivo spustila z enega zaletnega mesta nižje, na koncu pa je pristala celo na četrtem mestu in ostala brez odličja.

"Ne morem verjeti. Hvala vsem, ki so verjeli vame. To je vse. Dala sem vse od sebe, rezultat je prišel," je v mednarodnem pogovoru po osvojeni zlati medalji dejala Ema, ki je prvič v karieri preskočila vse tekmice na eni tekmi. In vesel trenutek se je zgodil na zelo pomembni preizkušnji, nagrada pa je bila zlata medalja. Zagotovo je podoživela številne trenutke, ki so se ji zgodili v kratki karieri. Tudi to, kar je prestala po dveh operacijah kolenskih križnih vezi, po katerih je morala na več kot polletno rehabilitacijo. V glavi je imela celo konec kariere.

Norvežanka Maren Lundby, nekdanja kraljica smučarskih skokov, je postala srebrna. To so njene prve stopničke v tej sezoni, ki so se zgodile na najbolj pomembni tekmi. Japonska kraljica Sara Takanaši je tudi tokrat ostala brez zlate medalje, ki je še nima v svoji vitrini. Morala se je zadovoljiti z bronasto medaljo.

Zupančič: Kapo dol Emi!

"Po takšnem uspehu in trdem delu pridejo čustva. Ko je nastopil covid-19 in je bilo vse zaprto, smo najprej z Uršo začeli rehabilitacijo. Takoj zatem se je priključila Ema. Po lanski sezoni je bila skoraj brez premora. Potrditev trdega dela je. Z nastopi sem zadovoljen. Kapo dol Emi Klinec. Svetovna prvakinja je. Prva medalja na svetovnih prvenstvih za ženske skoke za Slovenijo. Nika Križnar je bila danes boljša, peto mesto je odličen rezultat. Jerneja Brecl ima z devetim mestom rezultat kariere. Urša Bogataj je danes boljše skočila. Mislim, da gremo lahko odločno na ekipno tekmo. To je to za danes," je v pogovoru za nacionalno televizijo ob uspehu Eme govoril glavni trener Zoran Zupančič.

Eminega uspeha so se razveselile vse slovenske skakalke. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Eminega uspeha so se razveselile vse slovenske skakalke. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Vodilna v svetovnem pokalu Nika Križnar se nekako ni ujela s srednjo skakalnico v Oberstdorfu. S skokom, dolgim 95 metrov, je po prvi seriji zasedla šesto mesto, a je bila od medalje preveč oddaljena. Tudi v drugo se ni zgodil želen zasuk, kar je zadoščalo za peto mesto, zato pa je bila vidno vesela za prijateljico Emo, s katero sta v tej sezoni zelo uspešni.

Jerneja Brecl je bila odlično razpoložena v kvalifikacijah in poskusnem skoku, ko je bila četrta in peta, skok v prvi seriji pa se ji ni posrečil, kot si je želela. Nekoliko je zamudila pri odskoku, s čimer se je sama izločila iz boja za medaljo, na koncu pa osvojila deveto mesto, kar je njen najboljši dosežek. Urša Bogataj, ki se je v tej sezoni vrnila po rehabilitaciji kolena, je tekmo končala na 13. mestu.

SP v Oberstdorfu, srednja skakalnica (Ž), 2. serija:

 
Nika Križnar
Sportal Vprašanje je na mestu: koliko slovenskih medalj?
Ema Klinec
Sportal Slovenske skakalke izvrstne, diši po medalji
Nika Križnar
Sportal Slovenske skakalke ob prihodu pokazale zobe
Ne spreglejte