Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 2. 2024,
15.10

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Julia Simon Lena Repinc Živa Klemenčič Polona Klemenčič Anamarija Lampič Anamarija Lampič SP v biatlonu biatlon

Sobota, 17. 2. 2024, 15.10

2 meseca, 1 teden

SP v biatlonu, Nove mesto, štafeta (Ž)

Prvič zlato za Francozinje, ne le Slovenke, grešile tudi Norvežanke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
SP v biatlonu Julia Simon | Julia Simon je na Moravskem osvojila kar pet kolajn, od tega štiri zlate. V nedeljo ima priložnost za še eno. | Foto Reuters

Julia Simon je na Moravskem osvojila kar pet kolajn, od tega štiri zlate. V nedeljo ima priložnost za še eno.

Foto: Reuters

Predzadnji dan svetovnega prvenstva v biatlonu sta na sporedu obe štafeti, najprej so s tekmovanjem opravile biatlonke. Sploh prvič so v tej disciplini zlato kolajno osvojile Francozinje, za Julio Simon je to četrta zlata v Novem mestu. Veter je krojil razplet tekme na strelišču, Slovenija je s štirimi kazenskimi krogi končala na 13. mestu. Tekma se je povsem ponesrečila tudi Norvežankam, ki so bile desete (pet kazenskih krogov).

SP v biatlonu Nove mesto
Sportal Na Češkem se kaže kruta resnica #video

Biatlonsko svetovno prvenstvo na Moravskem na Češkem vsak dan spremlja nekaj 10.000 ljudi. | Foto: Reuters Biatlonsko svetovno prvenstvo na Moravskem na Češkem vsak dan spremlja nekaj 10.000 ljudi. Foto: Reuters Po polovici tekme so kar nekoliko presenetljivo vodile Estonke, 19 sekund pred Norvežankami in 23 pred Švedinjami in Nemkami, Slovenija je bila po nastopu Lene Repinc (tri poprave) in Polone Klemenčič (dve popravi) na 14. mestu. V drugi polovici tekme so favoritke stvari postavile na svoje mesto, predvsem Francija. Do zmage je torej prišla francoska četverica, ki je bila v cilju 38 sekund pred Švedsko in minuto ter 41 sekund pred tretjo Nemčijo. Estonke so nazadovale na četrto mesto. 

Razplet tekme je krojil tudi veter. Prava katastrofa se je zgodila tudi eni od favoriziranih ekip. Norveška četverica je s petimi kazenskimi krogi (16 poprav) zaostala tri minute in 42 sekund in bila samo 10. Podobno se je drugi del tekme razpletal tudi za Slovenijo. Najprej je morala v en kazenski krog Živa Klemenčič (tri poprave), nato pa v kar dva Anamarija Lampič (štiri poprave). Slednja je bila v zadnjem krogu najhitrejša na progi, a je skozi cilj prišla na 13. mestu, z zaostankom petih minut in 36 sekund.

"Streljanje leže mi res ni uspelo, ne vem točno, kaj je bilo, morda veter. Nanj sem sicer odreagirala, pa morda premalo. Več bomo vedeli po analizi s trenerjem, je pa res škoda," je bila po svojem nastopu razočarana najmlajša članica slovenske štafete Lena Repinc, Živi Klemenčič, ki je imela glede na potek sezone že v izhodišču nekoliko nižja pričakovanja, pa je bilo žal predvsem tistega kazenskega kroga: "Večino tekme sem uživala, razen na drugem streljanju. To sicer ni bilo tako slabo, ampak bi morala zadeti tisti zadnji dodatni strel, da bi se izognila kazenskemu krogu."

Anamarija Lampič je upala, da bo prvenstvo sklenila z najboljšo predstavo, pa ji to ni uspelo. Tekmovanja v Novem Mestu so bila zanjo predvsem neizprosna šola, pravi, a dodaja, da je to ne bo potrlo. "Ves čas se zavedam, da če se trudim, bo enkrat prišel tudi uspeh. Tudi če zaostajam je tekma zame lahko zares dober trening. Nikoli ne smeš obupati in enkrat se nam bo 'poklopilo'. Smo še dokaj mlada ekipa, nimamo še pravih izkušenj, ampak enkrat bo. Moje streljanje leže je bilo danes spet boljše, stoje pa … Vsaka tekma je zame še vedno učenje, pridobivam izkušnje. Prvenstvo bi vsekakor lahko bilo boljše, kazala sem že boljše predstave skozi zimo, nihče pa ni mogel predvideti, da bo prav to prvenstvo zame najslabše, ampak, kot že rečeno, odnesla sem ogromno novih izkušenj." Spet je tekla izjemno hitro in v zadnjem krogu proti Belgijki nadoknadila minuto zaostanka. 

Velika junakinja prvenstva v Novem mestu je francoska biatlonka Julia Simon, ki je osvojila še peto kolajno. Ima štiri zlate (šprint, zasledovanje, ženska štafeta, mešana štafeta) in eno bronasto (individualna tekma).

V nedeljo bodo biatlonke tekmovale še na tekmi s skupinskim štartom.

SP v biatlonu, Nove mesto, štatefa (Ž):

1. Francija  1:15:00,8 (2+11)

(Lou Jeanmonnot, Sophie Chauveau, Justine Braisaz-Bouchet, Julia Simon)
2. Švedska +38,3 (1+12)
(Anna Magnusson, Linn Persson, Hanna Öberg, Elvira Öberg)
3. Nemčija +1:14,2 (0+9)
(Janina Hettich-Walz, Selina Grotian, Vanessa Voigt, Sophia Schneider)
4. Estonija +1:40,1 (0+11)
5. Ukrajina +2:08,8 (0+10)
6. Poljska +2:14,8 (0+3)
7. Češka +2:22,7 (2+12)
8. Avstrija +2:34,4 (2+9)
9. Švica +3:29,3 (3+6)
10. Norveška +3:42,8 (5+16)
...
13. Slovenija +5:36,4 (3+12)
(Lena Repinc, Polona Klemenčič, Živa Klemenčič, Anamarija Lampič)
Janez Vodičar
Sportal Danes si nihče ne more predstavljati, kako skromni so bili ti začetki #video
Jakov Fak
Sportal "Mudilo se mi je, puško sem imel že skoraj na rami, preden je naboj prišel do tarče"
Quentin Fillon Maillet SP biatlon
Sportal Že osma kolajna za Francijo, veliko razočaranje Slovenije
Ne spreglejte